Yeşilçam emektarı Ahmet Cengiz hayata veda etti

Yeşilçam emektarı Ahmet Cengiz hayata veda etti
Hazreti Ali Camisinde düzenlenen cenaze namazının ardından merhumun naaşı Asri Mezarlık’ta toprağa verildi. Ahmet Cengiz’in cenaze törenine yöre halkı ve yakınları katıldı.

Yeşilçam emektar oyuncularından Ahmet Cengiz kaç filmde rol aldı? Cengiz’in en bilinen karakteri hangisidir? Cengiz’in oynadığı filmlerden bazıları hangileridir? Ahmet Cengiz’i sinemaya kazndıran isim kim? Oyunculuğu niye bıraktı? Ahmet Cengiz hakkında merak ettikleriniz ve daha fazlası yazımızda. İşte detaylar...

Yeşilçam emektarı Ahmet Cengiz hayata veda etti

Yeşilçam emektarlarından “Artit Ahmet” lakaplı Ahmet Cengiz 70 yaşında hayata veda etti.Yaşlılığa bağlı hastalık ve rahatsızlıklarından dolayı Gaziantep- Nizip Devlet Hastanesine kaldırılan Ahmet Cengiz bütün müdahalelere rağmen kurtarılamayarak vefat etti. Hazreti Ali Camisinde düzenlenen cenaze namazının ardından merhumun naaşı Asri Mezarlık’ta toprağa verildi. Ahmet Cengiz’in cenaze törenine yöre halkı ve yakınları katıldı.

100’den fazla filmde oynadı

Gaziantep’in Nizip ilçesinde dünyaya gözlerini 1953’te açan emektar oyuncu özellikle Kemal Sunal’ın filmleri başta olmak üzere 100’den fazla projede yer aldı. Bir film sahnesinde burnunun kırılmasının ardından film çekimlerine son veren Ahmet Cengiz hayatını ayakkabı boyacılığı yaparak sürdürüyordu. Kendisiyle yapılan son röportajında artık yaşlandığını, ayakkabı boyarken zorlandığını ama mesleğini yapabileceği bir kulübe temin etmeleri hususunda yetkililerden ricacı olmuştu.

İbrikçi karakteriyle tanınıyordu

Ahmet Cengiz’in rol aldığı filmlerden bazıları; Umudumuz Şaban, Nerede O Eski Günler, Islak Mendil, Kara Gurbet, Dokunmayın Dünyama, Şaka Yapma, vb. Ayakkabı boyacılığı yaparak hayata tutunma mücadelesi veren ve özellikle Umudumuz Şaban filmindeki ibrikçi karakteri ile hafızalara kazınan Ahmet Cengiz kapalı bir mekan istemişti  ama bu isteği gerçekleşmeden hayata veda etti. Yeşilçam filmlerinde ikinci sınıf figüran olarak yer alan isimlerden biri olan Ahmet Cengiz sinemayla tanıştığı zamanları ve sinemadaki yaşadığı anıları unutamadığını belirtmişti.

Sami Tunç sinema ile tanıştırdı

İlkokul 1. Sınıftan itibaren ayakkabı boyacılığı yaptığını anlatan emektar oyuncu fakair bir ailenin çocuğu olarak ayakkabı boyacılığı yaptığı bir esnada Nizip’te film çekimlerinin olduğunu duyarak oraya gittiğini ve orada sette de ayakkabı boyadığını belirten Cengiz, yönetmen ve aynı zamanda oyunculuk yapan Sami Tunç’un ertesi günkü çekimlerde kendisine rol verdiğini belirtti. İçine sinema ateşinin düştüğünü belirten Ahmet Cengiz bu yüzden ailesinden habersiz İstanbul’a gider ve elindeki kartvizitle Sami Tunç’un yanına gider.

Burnu kırılınca oyunculuğu bıraktı

Daha sonra Sami Tunç ile ilgili olarak; "Boğazda bir büfesi vardı, ilk zamanlar burada uyuyordum. Daha sonra durumuma dayanamayıp beni evine götürdü. Tunç'un desteğiyle filmlerde kısa roller almaya başladım. Cüneyt Arkın, Kadir İnanır, Kemal Sunal, Eşref Kolçak, Serpil Çakmaklı, Oya Aydoğan gibi birçok ünlü isimle sinema filmlerinde rol aldım." Diyen Cengiz "Hayatım düzeliyordu ama sonunun olmadığının da farkındaydım. Kadir İnanır'ın rol aldığı bir filmde dayak yiyen figüranı oynarken kavga sahnesindeki birinin vurmasıyla burnum kırıldı. Daha sonra sinema sektöründeki sıkıntılardan ötürü memlekete dönme kararı aldım"şeklinde konuşmuştu.

26-08-2023
Yazar Hakkında
Yorumlar
Etiketler