DW, BBC, VOA ve F24 ortak Türkçe kanal açtı!

DW, BBC, VOA ve F24 ortak Türkçe kanal açtı!
Birbirinden farklı 4 ülkenin 4 farklı yayın kurumu birleşti ve Türkçe ortak haber kanalı açtı. Bu yayın kuruluşları hangileri ve nasıl bir kanal açtılar? Ayrıntılar haberimizde

Yayıncılık tarihinde bir ilk yaşandı sevgili Canlı Tv takipçileri. Birbirinden farklı 4 ülkenin 4 farklı yayın kurumu birleşti ve Türkçe ortak haber kanalı açtı. Şimdi herkes Türkçe yayın yapacak olan ve Türkiye'deki haberleri aktaran kanalın gerçek kuruluş gayesini merak etmeye başladı. Bu yayın kuruluşları hangileri ve nasıl bir kanal açtılar? Ayrıntılar haberimizde.

DW, BBC, VOA ve F24 ortak Türkçe kanal açtı! 

4 farklı ülkenin içerikleri farklı 4 kanalı Youtube üzerinden plus 90 (+90) kanalı açtılar. Bu ortak kanalın özelliği ise Türkçe olması. Youtube üzerinden açılan ve 4 kanalın ortak hazırladığı +90 bugün yayın hayatına merhaba dedi. Şimdiye kadar benzerine rastlanmayan bir işbirliğinin ürünü olan plus 90, 4 farklı ülkenin 4 farklı yayın organını Türkiye hedefiyle bir araya getirmeyi başardı. 

+90 kanalı 4 kanalın ortak yapımı. Bu ortak kanal Alman DW önderliğinde kuruldu. Şimdi herkes Türkçe yayın yapacak olan ve Türkiye'deki haberleri aktaran kanalın gerçek kuruluş gayesini merak etmeye başladı. Kanala ortak olan kurumlar ve ülkelerini hatırlayalım.
 

Almanya : Deutche Welle
BBC : İngiltere
France24 : Fransa
VOA : Amerika Birleşik Devletleri

Ortak kanalın kuruluşunda amiral gemisi olan Alman yayın organı DW, +90'ın yayına başlama heyecanının şu satırlarla aktardı:” Türkiye’deki en güncel konuları ve gelişmeleri takip etmek isteyenler için YouTube üzerinden yayın yapan yepyeni ve tarafsız bir haber kanalı. DW öncülüğünde kurulan +90’a, dünyanın önde gelen diğer kamu yayıncılarından BBC, F24 ve VOA içerik sağlamaktadır. Objektif ve özgür haber anlayışıyla +90 artık yayında.

Bu heyecana ortak olan ABD kanalı VOA ise haberi şöyle verdi: “Türkiye gündemine tarafsız bakış açısı. Yeni YouTube kanalımız +90 yayın hayatına başladı. DW, BBC, VOA ve France 24’ün işbirliğiyle Türkiye gündemine tarafsız bir bakış açısı sunan kanalımıza abone olun.

Bayram değil seyran değil, eniştem beni niye öptü?

4 ülkenin devlet destekli medyasının Youtube üzerinden ortak bir Türkçe haberler kanalı açması vatandaşlarımız tarafından pek hayra alamet görülmedi. Görüşüne başvurduğumuz Nuri Hoşdoğdu temkinli konuştu. “Daha önce kurumların diğer ülkelere yönelik böyle bir işbirliği yok. Bu bende kuşku uyandırıyor.”

29 Nisan 2019 Pazartesi günü yayına başlayan ortak kanal için Yazar Ali Zengin önemli bir hususa dikkat çekti. “DW kanalı Türkiye’de ifade ve medya özgürlüğünü güçlendirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Hayırdır İnşallah! Ülkemizde özgürlüğün suyu mu çıktı?”

İçerikler istendiği zaman izlenebilecek

Yeni kanalda yayınlanacak video içerikleri takipçiler tarafından istendiği zaman izlenebilecek. DW Genel Müdürü Peter Limbourg, “Dört yayın kuruluşunun ifade ve medya özgürlüğünü güçlendirmeyi de hedefleyen geniş kapsamlı içerikler sunacak.” dedi. Proje, DW’nin sorumluluğunda yürütülüyor. Kanalın kurulmasından gazeteciler Erkan Arıkan ve Işıl Nergiz sorumlu. Bu, Erkan Arıkan’ın DW’de hayata geçirdiği ilk büyük proje olma özelliği taşıyor. Geçen yıl Deutsche Welle’ye geçen Erkan Arıkan, Türkçe Servisi Yöneticisi olarak görev yapacak.

Canlı Tv olarak biz de merak ediyoruz. Bekleyip göreceğiz.

29-04-2019
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar