Fazilet Hanım ve Kızları reyting kurbanı mı olacak?

Fazilet Hanım ve Kızları reyting kurbanı mı olacak?
Dizinin ilk fragmanında "Canına yandığımın dünyasında kim para istemiyor, Fazilet istemiş çok mu?" diyen karakter ve bu karakterin kızları varsa o hikaye genel izleyiciye hitap eder. Böyle kızını satmaya çalışan bir kadın hikayesiyle başladı dizi.

Star Tv'de bu akşam yayınlanacak olan Fazilet Hanım ve Kızları dizisi genel izleyici açısından izlekliği olan bir proje olarak görülüyordu. Bu tür varoş bölgelerle elit bölgelerin çatışmasını konu alan diziler sadece Star Tv'de değil Trt, Atv, Show Tv, Kanal D ve Fox Tv gibi kanallarda da olması muhtemeldir. Çünkü bu tür projelerin genel izleyicide kemikleşmiş bir reytingi olduğu bilinir.

Fazilet Hanım ve Kızları neden tutmadı?

Dizinin ilk fragmanında "Canına yandığımın dünyasında kim para istemiyor, Fazilet istemiş çok mu?" diyen karakter ve bu karakterin kızları varsa o hikaye genel izleyiciye hitap eder. İşte böyle kızını satmaya çalışan bir kadın hikayesiyle başladı dizi. Bu reyting getirirdi ama hikayenin devamında böyle bir karakter normalleştirilince beklediğini bulamayan seyirci diziden uzaklaştı. Bu büyük bir hikaye yanlışlığı. Kızının güzelliğini "altın bilezik" olarak gören bir annenin kursağında bir şey bırakmayacaksın. Seyirci ömrü pişmanlıkla geçmiş Fazilet'in yumuşamasını istemez. Şu an dizide Fazilet sadece bağırıyor. 

Genel anlamda bu tür konsepte sahip dizilerde zenginlik ve güzellik yüceltilir. Fakirlik, yoksulluk yerin dibine sokulur. Burada da harfiyen bu yapılıyor.

Ana hikaye Türk seyircisi için oldukça bilindik. Mekanların canlılığı ve renkleri kanal değiştiren seyirciler için cazip gelebilir. Temponun hiç düşmediğini düşünebilirsiniz ama orta sahada geriye pas veren oyun kurucular vardır ya tıpkı onun gibi hikaye. Hızlı ama tekrardan ibaret...
Ayrıca hikayenin odak sorunu da ortada. Dağınık bir ilerleme var. Seyircinin sürekli görmek isteyeceği yani arkasına takılıp gideceği bir karakter yok. Her ne kadar iki kız kardeşin aynı adamı sevmesi reyting için cazip olsa da günlük dizi gibi durunca seyirci o saatte daha kaliteli yapımlara gidebiliyor. Trt 1'in Seksenler dizisinin enerjisi yüksek olsa Fazilet Hanım ve Kızları'nın işi daha da zor olurdu.

Karakter ve cast nasıl?

Cast kesinlikle çok daha iyisi olabilirdi. Nazan Kesal (Fazilet) ilk bölümlerde çok yapmacıktı. Kamerayı ilk defa görmüş tiyatrocular gibi abartılıydı. Sonra biraz düzeldi.

Kısa sürede karakterler itici olmaktan kurtulmalı. Bunun için de çoğu karakter oyuncu koçu eşliğinde bir dönüşüme uğramalı. Seyirci itici bulduğu karakteri neden izlesin ki?

Ayrıca bu ailede hiç mi iyi biri yok demeden edemiyoruz. Bunun planlamasının yapılmaması facia... Düşünün bu tür diziler yüzünden her "yenge" toplumda kötü biliniyor. Sebepsiz, alt metni olmayan bir yenge var. Ne yaşamış bu kadın acaba? Travması nedir?

Bütün bu eksikliklere rağmen Fazilet Hanım ve Kızları'nı bu akşam 20:00'de canli tv üzerinden de izleyebilirsiniz.

06-05-2017
Yazar Hakkında
Aslıhan Karakoç

Aslıhan Karakoç

Lise eğitiminde tek başına dergi çıkaracak kadar yayıncılık sevdasıyla yatıp kalkan Aslıhan, Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünü .. devamı.. mail
Yorumlar