İnternet Platformları Resmen RTÜK Denetiminde!

İnternet Platformları Resmen RTÜK Denetiminde!
RTÜK internet platformlarını da denetlemeye başladı. Peki bu ne demek oluyor? Bundan sonra internet platformlarını ne bekliyor? Bu bir sansür mü? İşte detaylar!

İnternet platformları son zamanlarda özellikle yaygınlaşmaya ve içerikleri de zenginleşmeye başladı. Özellikle bazı internet platformları yerel ülkelerde de dizi ve yapımlar hazırlamaya başladı. Bu durum özellikle tüm dünyada milyonlarca aboneye ulaşma bakımımdan platformların elini güçlendirdi. Tabi platformların elini güçlendiren bir diğer konu da yayınların denetimden geçmemiş olması. Bu durum özellikle özgür ve sınırsız bir içerik sunması bakımından platformların elini güçlendiriyor ve abonelerin istekleri doğrultusunda yapımlar yapılıyor ve internet ortamında platformun sahiplerinin ve denetimcilerinin sınırları doğrultusunda yayınlar yapılabiliyordu. Bu durum son zamanlarda Türkiye’de eleştiri konusu olunca RTÜK duruma müdahale etme gereği duydu ve 2018 yılında çıkarılan bir yasa kapsamında “radyo televizyonların ve isteğe bağlı yayınların internet ortamında sunumu hakkında yönetmelik” Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte ayrıntılar!

RTÜK’ün Kararı Resmen Yürürlükte!

RTÜK’ün uzun süredir yoğun tartışmalara konu olan İnternet Platformlarını denetleme kararı Resmi gazetede yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi. Netflix, Blutv, PuhuTv, FoxPlay gibi dijital platformların denetlenmesine imkan tanıyan RTÜK’ün bu hafta içinde yaptığı toplantıda oy çokluğu ile aldığı karar Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karar Ne Getiriyor?

RTÜK’ün internet platformlarını da içine alan kararının kabulünün ve yürürlüğe girmesinin ardından internet platformlarında neler değişecek? Öncelikle yayınlarını internet üzerinden sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılarının RTÜK’ten yayın lisansı almaları gerekiyor. Bu lisans 10 yıl süreyle geçerli olurken RTÜK gerekli gördüğü takdirde internet servis sağlayıcısını engelleme ya da cezalandırma hakkına sahip olacak ya da lisansı iptal edebilecek. RTÜK yayın hizmetlerini abone ya da kullanıcıya ücret karşılığı ve koşullu erişim yoluyla sunan medya sağlayıcı kuruluşların yıllık net satışlarından binde 5’ini alabilecek. RTÜK medya sağlayıcıların ürünlerinin bir yıl süreyle saklanmasını ve istendiğinde kendilerine verilmesini şartını da getirirken en büyük değişiklik yayınların içeriğinde olacak. Yayınlarda tv kanallarında olduğu gibi belirteçler (+7, +11, +18) kullanılacak. Bu durum özellikle internet ortamındaki özgürlük ortamına büyük bir darbe olarak algılanırken RTÜK ise kontrolü sansürle karıştırmamak gerektiğini iddia ediyor.

Netflix Ne Diyor?

RTÜK’ün bu kararından sonra internet ortamında en büyük abonesi olan platformlardan biri olan Netflix “internet yayınlarına yönelik getirilen düzenlemeyi yakından takip ediyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir Pazar. Bu nedenle Türk yetkilileriyle birlikte film ve dizi sektörüne yatırım yapmaya, üyelerimizin bu içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlamaya devam etmek istiyoruz” açıklamasını yaptı.

04-08-2019
Yazar Hakkında
Emir Mete

Emir Mete

1984 yılında Sivas’ın uzak bir köyünde her türlü moderniteden ve karmaşadan uzak bir şekilde dünyaya geldi. Çocukluğunu doya doya olmasa .. devamı.. mail
Yorumlar