"Kanun Hükmü" belgeseli Altın Portakal Film seçkisinden tekrar çıkarıldı

Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu fimi yeniden seçkiye koysa da Kültür Bakanlığı açıklamasından sonra 2.kez Kanun Hükmü belgeselinin seçkiden çıkarıldığını duyurdu.

Kanun Hükmü belgeselinin konusu ne? Kanun Hükmü belgeselinin yönetmeni kim? Belgesel film ile ilfili Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni nasıl bir açıklama yaptı? Film eleştirmenleri ve milletvekilleri bu konuda ne diyor?

"Kanun Hükmü" belgeseli Altın Portakal Film seçkisinden tekrar çıkarıldı

Bu yıl 60. Sı düzenlenen Antalya Altın Portakal Fim Festivali çerçevesinde gösterilecek olan Kanun Hükmü Belgeseli yeniden seçkiden çıkarıldı. Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu :” "Filmin festivaldeki varlığı nedeniyle şahsım adına soruşturma açıldığı bilgisi tarafıma ulaşmıştır.Herhangi bir terör örgütünün destekçisi olarak kabul edilmemiz mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Kültür Bakanlığı festivalden çekildi

Sinemacıların filmlerini festivalden toplu bir şekilde çekmesinden bir gece sonra  Ahmet Boyacıoğlu yaptığı yeni açıklamayla Kanun Hükmü belgeselinin yeniden seçkiye dahil edildiğini duyurmuştu. Bu gelişmenin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı karara tepki göstererek festivalden çekildiğini açıklamıştı.

Khk’lıların dramı anlatılıyor

Yönetmen Nejla Demirci’nin Kanun Hükmü belgeselinde khk’lar ile ihraç edilen iki kamu çalışanının hayat mücadelesi konu ediniliyor. 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından yüzbinlerce kamu çalışanı sorgusuz sualsiz kamu görevlerine son verilerek ihraç edildi. Bazılarının intihar ettiği, bazılarının yurtdışına kaçtığı hala onbinlercesinin hapishanelerde bulunduğu khk’lıların sorunlarının belgesel diliyle anlatıldığı film sinema çevrelerince takdirle karşılandı. Fakat Antalya Film Festivali’nde gösterilmesine ısrarla karşı çıkan güçler karşısında Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu seçkiden çıkarılan fimi yeniden seçkye koysa da Kültür ve Turizm Bakanlığı açıklamasından sonra ikinci defa Kanun Hükmü belgeselinin seçkiden çıkarıldığını duyurdu. Konuyla ilgili görüşlerden bazıları şu şekilde;

Yönetmen Ezel Akay: Ee? Ben bir provakasyon, örgüt propogandası itibarsızlaştırma falan göremedim bu belgeselde? Seçenler de tabii ki bu suçlamaları asla kabul etmezler? Adalet ve hukuk da böyle düşünmemiş anlaşılan? N'olursa olsun bir fikir ve sanat eserinin yine de sansürlenmesini mi istiyor bizlere ait olan kültür bakanlığı? Hiç uygun değil bu açıklama!…

Yönetmen ve sinema yazarı Fırat Yücel: Ben filmi izledim. Kanun Hükmü belgeselinin bakanlığın iddialarıyla alakası yok, kaldı ki AYM kararı da var. Kültür ve Turizm Bakanlığı filmi izlememiş olmalı.

Müzik yazarı Murat Meriç: Direniş ve dayanışma işe yaradı; “Kanun Hükmü” yeniden festivalde ama açıklama fena. Özür dilemek bu kadar zor olmamalı.

Deva Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu: Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu talihsiz kararı aynı zamanda hükümetin hukuk devleti anlayışından ne kadar uzak olduğunun da bir belgesidir: Anayasa Mahkemesi ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin çekimini engellenmeyi ifade özgürlüğüne aykırı bulmuşken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mahkeme yerine geçip bu yorumu yapması mahkeme kararını yok saymaktır.

29-09-2023
Yazar Hakkında
Yorumlar