Tiyatro Dünyası Şokta: Tuncer Cücenoğlu vefat etti

Tiyatro Dünyası Şokta: Tuncer Cücenoğlu vefat etti
Tedavi gördüğü İstanbul Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybeden Tuncer Cücenoğlu kimdir ve eserleri nelerdir

Tiyatro dünyası yine acı bir kayıp verdi. Ödüllü yazar Tuncer Cücenoğlu 18 Temmuz Perşembe günü vefat etti. Bir süredir kanserle mücadele eden Tuncer Cücenoğlu, 75 yaşındaydı. Tedavi gördüğü İstanbul Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybeden Tuncer Cücenoğlu kimdir ve eserleri nelerdir, haberimizde bulabilirsiniz.

Tiyatro Dünyası Şokta: Tuncer Cücenoğlu vefat etti

Tiyatro dünyasını yasa boğan haberi yeğeni Cem Cücenoğlu sosyal medya hesabından şöyle duyurdu. “Amcam Tuncer Cücenoğlu'nu kaybettik... Türk Tiyatrosu'nun en önemli oyun yazarlarından biriydi. Aydınlık bir Türkiye için kalemini ustaca konuşturan insan! Artık yok.”

Merhumun cenazesi  19 temmuz Cuma günü Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeki törenin ardından Zincirlikuyu Camisinde kılınan namaz sonrası Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Allah rahmet eylesin diyerek merhum yazarı kısaca tanıtalım.

Tuncer Cücenoğlu kimdir?

1944 Çorum’da doğan Kemal Tuncer Cücenoğlu, Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü mezunudur. Türkiye Yazarlar Sendikası ve P.E.N. Türkiye Merkezi üyesi Cücenoğlu’nun yazdığı oyunlar, Devlet Tiyatroları ve özel tiyatrolarda sahnelenen ender yazarlardandır. 2011 yılında 11. Afife Tiyatro Ödülleri’nde Cevat Fahmi Başkut Özel Ödülü’nü alan Cücenoğlu MEB merkez örgütünde kütüphane memurluğu ve şube müdürlüğü yaptı. Bir süre Bakırköy Belediyesi ’nde kültür müdürlüğü yapan Cücenoğlu 1971 darbesinden sonra yasaklı yazarlar listesine girdi. 1987’ye kadar yasaklı olan yazar, 1992 yılında Devlet Tiyatroları Edebi Kurul üyesi seçildi.

Cücenoğlu'nun eserleri

Oldukça velut bir yazar olan Cücenoğlu’nun ilk oyunu Kördöğüşü 1972 ’de Tiyatro ’72 ’de yayımlandı. Kördöğüşü, Öğretmen, Kadıncıklar, Dosya, Çıkmaz Sokak, Şapka, Ziyaretçi, Yıldırım Kemal, Helikopter, Matruşka ve Boyacı oyunları Devlet Tiyatroları başta olmak üzere özel tiyatrolar ve yurtdışında sahnelendi. Onu sadece bir tiyatro yazarı olarak düşünmeyin.

Cücenoğlu’nun ayrıca “Kaçış” adlı radyo oyunu, “Kızılırmak- Karakoyun” adlı film senaryosu da var. Temel felsefesi bireyin sorumluluklarıyla toplumun sorumlulukları arasındaki zıtlıkları işlemek olan Cücenoğlu pekçok ödülün de sahibidir.

Ödülleri

1972 Altın Fındık En Başarılı Yazar Ödülü (Kördöğüşü)

1973 Ankara Sanat Kurumu Övgüye Değer Yazar Ödülü (Öğretmen)

1981 Abdi İpekçi En İyi Oyun Yazarı Ödülü (Çıkmaz Sokak)

Avni Dilligil En İyi Yazar Ödülü

Hollanda İnsan Hakları Ödülü

1984 TOBAV Ödülü (Kadıncıklar)

Avni Dilligil En İyi Yazar Ödülü

İsmet Küntay Yılın Yazarı Ödülü

1985 Ankara Sanat Kurumu Yazar Ödülü (Kadıncıklar)

Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Ödülü (Yeşil Gece, Helikopter)

1996 TOBAV Ödülü (Gog ve Şapka)

Kültür Bakanlığı Oyun Dalı Başarı Ödülü (Boyacı ve Neyzen)

19-07-2019
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar