Ara Güler filmi geliyor

Ara Güler filmi geliyor
Ara Güler’in hayatının beyazperdeye aktarılacağı filmde sanatçıyı oynayacak oyuncu henüz belli olmadı.Biyografi türündeki filmin çekimlerinin ne zaman başlayacağı merak konusu oldu

2018 yılında kaybettiğimiz dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in hayatı film oluyor. Kendisini her zaman foto muhabiri olarak tanımlayan Ara Güler’in hayatının anlatılacağı filmin yapımcılığını Kara Kedi Film yapacak.

Ara Güler’in hayatı film oluyor

Dünyaca ünlü pek çok ismin fotoğrafını çeken usta fotoğrafçının  filminin yönetmen koltuğunda ünlü Ermeni yönetmenler Aren Perdeci ve Ela Almayanac  oturacak.  İndira Gandi’ den Churchill’ e, Nazım Hikmet’ ten Orhan Kemal’ e, Dali’ den Picasso’ ya, Maria Callas’ tan Alfred Hitchcock’ a  binlerce ismin portre fotoğraflarını çeken Güler ile vefatından önce filmi için görüş alış verişinde bulunulmuş. Senaryosu üzerinde çalışmalar yaptıkları Merhaba isimli filmde Ara Güler’in babasıyla birlikte doğduğu köye yaptığı üç günlük yolculuk filminçıkış noktası olacak. Aren Perdeci ve Ela Alyama. “Ara Güler her zaman en büyük yolculuğunun babasını eve götürmek olduğunusöylerdi şeklinde konuştular.

Filmde oynayacak isimler belli değil

Ara Güler’in hayatının beyazperdeye aktarılacağı filmde sanatçıyı oynayacak oyuncu henüz belli olmadı.  Biyografi türündeki filmin çekimlerinin ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Fotoğraf camiasında İstanbul’un gözü lakabı verilen Ara Güler ünlü fotoğrafçı Henri Cartier Bresson tarafından davet  edilmesinin ardından Magnum ajansında çalışmaya başlamıştı. Sinema ve sanat dergisi Variey’nin özel haberinde filmi hakkında bilgi verilen Güler tarihe yön veren bir çok olaya fotoğraf makinasıyla şahitlik etmiştir.

Eski İstanbul fotoğrafları ününe ün kattı

Ara Güler’in hayatının anlatıldığı biyografik projeyi Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ve Ara Güler Müzesi’nin sahibi olan Doğuş Grubu üstleniyor. 20. Yüzyılın en önemli şahsiyetlerinin portre fotoğraflarının yanı sıra İstanbul’un da eski fotoğraflarıyla tanınıyordu.

Ara Güler kimdir?

16 Ağustos 1928 İstanbul doğumludur.Lisedeyken Muhsin Ertuğrul’dan tiyatro dersleri aldı. 1950 de üniversiteye ve gazeteciliğe başladı. 1954 de Hayat dergisinde, 1958 de Der Stern, Paris Match ve Time Life dergilerinde çaluşmaya başaladı. 1962 de Almanya’da Master Of Leica ünvanını kazanarak fotoğrafçılıktaki başarısını dünyaya ispatladı. Dünyanın bir çok ülkesinde fotoğraf sergileri yayınlandı ve pek çok ödüller kazandı. Picasso’nun 90 . yaş gününde yayınlanan kitabın foto röportajını yaptı. 90 yaşındayken dünyaya gözlerini kapadı.

20-02-2023
Yazar Hakkında
Yorumlar