Demet Evgar BM İyi Niyet Elçisi İlan Edildi! Evgar’dan Tek Kişilik Kadın Hakları Protestosu!

Demet Evgar BM İyi Niyet Elçisi İlan Edildi! Evgar’dan Tek Kişilik Kadın Hakları Protestosu!
Demet Evgar Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye’nin ilk İyi Niyet Elçisi oldu. Evgar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde tek kişilik ses getiren bir eylem gerçekleştirmişti.

Ünlü oyuncu Demet Evgar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde tek başına bir protesto gerçekleştirmişti. Tek kişilik dev kadro eylemi ile sosyal medyada büyük yankı uyandıran Evgar, başa kadınlar olmak üzere bir çok ünlü isimden destek yağmuruna tutuldu. Hazırladığı pankartı İstanbul’da bir metro girişinde açan ve eyleminde ‘Ben kadınım, eşitlik benim hakkım. Ben kadınım, öldürülmek istemiyorum.’ Yazan Evgar, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (Un Women)’la önemli bir işbirliğine imza atarak, Türkiye ofisinin ilk İyi Niyet Elçisi oldu. İşte Demet Evgar’ın büyük yankı uyandıran Eylemi ve BM Kadın Biriminin İlk İyi Niyet Elçisi oluşunun ayrıntıları…

Demet Evgar’dan Türkiye’nin Gündemine Oturan Tek Kişilik Protesto

Ünlü oyuncu Demet Evgar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde tek başına hazırladığı kadın hakları ile ilgili bir protesto gerçekleştirdi. Hazırladığı pankartı İstanbul’da bir metro girişinde açan Evgar, çevresinde toplanan kalabalığa konuşarak, ‘’Ben kadınım, eşitlik benim hakkım. Ben kadınım, öldürülmek istemiyorum. Ben kadınım, gücümün farkındayım, değişiyorum ve dönüştürüyorum’’ diyerek halka kadınların sesini duyurmaya çalıştı.

Demet Evgar, tek başına gerçekleştirdiği eylemini baştan sona videoya çekerek sosyal medya hesaplarında paylaştı. Evgar’ın protestosuna halkta alkışlarla destek verdi.


Evgar, tek kişilik protestosunu ‘’BenKadınım hashtagi ile sen de sesini duyur!’’ notuyla sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Birçok ünlü isimden de Demet Evgar’a destek yağdı. Demet Evgar’ın videosu kısa sürede sosyal medyada gündem olurken Belçim Bilgin, Özge Borak, Ayşegül Aldinç, Gökhan Özoğuz, Derya Şensoy, Ezgi Mola ve Esra Dermancıoğlu gibi ünlü isimlerden de destek yorumları geldi.


Eski FOX haber spikeri Fatih Portakal bu paylaşımı görünce sessiz kalamadı, Evgar’ı destekleyerek ‘’Lazım olan sadece cesaret’’ dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise resmi sosyal medya hesabı Twitter’dan Evgar’a büyük destek verdi.

Akşener, ‘’Bir ilke imza atarak, Türk kadınının gücünü ortaya koyan değerli sanatçımız 

@dmtevgar

‘ı yürekten kutluyorum.

Ülkemizdeki kadınların önlerindeki engelleri kaldırdığımız;

İçlerindeki o sınırsız gücü harekete geçirip, coşkuyla #BenKadınım dedikleri günleri hep beraber göreceğiz!’’ ifadelerini kullandı.



Demet Evgar, Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi ilan edildi!

UN Women, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, Türkiye’nin başarılı oyuncularından Demet Evgar’la önemli bir işbirliğine imza atarak Evgar’ı Türkiye ofisinin ilk iyi niyet elçisi olarak ilan etti. Danai Gurira, Nicole Kidman, Emma Watson ve Anne Hathaway gibi isimlerin sahip olduğu ünvana Evgar, 7 Mart günü düzenlenen etkinlikte atandı. İki sene sürecek iş birliği Hashtag BenKadınım farkındayım, değişiyorum ve değiştiriyorum kampanyası ile Dünya Kadınlar Gününde kamuoyuna duyuruldu.

 

Bu iş birliği kapsamında Demet Evgar’la yürütülecek Hashtag BenKadınım kampanyası; kadınlara toplumda kendilerine biçtikleri konumları konusunda bilinç kazandırmayı başlıca gayesi olarak ele alırken; kadınların potansiyellerini farkında olmaları, sessiz kalmamaları, şiddet ve ayrımcılığa karşı birlik olmalarını ve gerekli başvuru mekanizmalarını kullanmalarını hedefliyor. Bu hedefler ışığında Demet Evgar ve BM Kadın Birimi toplumu dönüştürebilmek için bir kadın dayanışması yaratmak ve gerçek kadın hikâyelerini görünür kılmayı amaçlıyor.

Demet Evgar: ‘’Daha Fazla Kadına İlham Olabilmek İstiyorum

Evgar, BM Kadın Birimi tarafından Türkiye’nin ilk iyi niyet elçisi olarak görevlendirilmesi ve #BenKadınım projesi hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

‘’Kadınların zorlu süreçlerden geçerek kazandığı tüm hakları kutladığımız ve hala süregelen eşitsizlikleri tekrar masaya yatırdığımız 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi İyi Niyet Elçisi ilan edilmek tabii ki büyük bir gurur, fakat büyük de bir sorumluluk. Bu sorumluluğun bilinciyle daha önce yürüttüğüm çalışmaları Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin ortaklığıyla güçlendirerek daha fazla kadına ilham olabilmek ve kadınların hikayesini daha fazla kadınla buluşturabilmek istiyorum.

Bu yola Ben Kadınım Farkındayım, Değişiyorum ve Değiştiriyorum diyerek çıktık. Ben kadınım şiddete karşıyım, ben kadınım haklarımın savunucusuyum, ben kadınım çalışmak istiyorum, çocuklarım için bakım hizmeti talep ediyorum, ben kadınım ihtiyaçlarıma yönelik hizmetlere erişebilmeliyim diyebilmek istiyoruz. Yine iş birliği çerçevesinde kadınların farkındalığının artmasına destek olmak istiyorum.’’

Evgar sözlerinin devamında, ‘’Birçok kadın maruz bırakıldığı şiddetin, eşitsizliklerin içine doğuyor. Artan farkındalıklarının değişime kavuşması, şiddete maruz bırakıldıklarında, eşitsizliklerle karşı karşıya kaldıklarında ses çıkarabilmeleri için onlarla birlikte yürümek ve onlara rol model hikayeleri sunabilmek istiyorum’’ diye konuştu.

Türkiye’de Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Nasıl Çalışıyor?

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesinin hayatın her alanında ilerletilmesi için hükümet, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, medya, diğer BM kurluşları ve uluslararası ortaklarla yakın iş birliği içinde çalışıyor. BM Kadın Birimi, dört hedef doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor: Kadınların liderliğinin ve karar alma süreçlerine katılımının güçlenmesi; toplumsal cinsiyete duyarlı planlama, bütçeleme ve hizmetlerin geliştirilmesi; kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddetin sonlandırılması ve mülteci kadınların hak ve fırsatlara erişimlerinin artırılması. Bu hedeflere ulaşmak üzere BM Kadın Birimi, 2020 yılından beri içinde bulunduğumuz COVID-19 salgını başta olmak üzere kadınların ve kız çocuklarının birçok alanda artan ve değişen ihtiyaçlarını gözeten çok çeşitli projeler ve programlar hayata geçiriyor.

08-03-2022
Yazar Hakkında
Belma Arslan

Belma Arslan

1985 yılında Adapazarı'nda doğdu. 2008 Yılında Sakarya Üniversitesi Turizm ve Seyahat İşletmeciliğinden, 2011 yılında da Anadolu Üniversi .. devamı.. mail
Yorumlar