Hayki (Aytuğ Tunal) Kimdir?

Hayki (Aytuğ Tunal) Kimdir?
Sosyal medyadan yaptığı paylaşımla eleştiri yağmuruna tutulan Hayki Aytuğ Tunal kimdir, yaptığı rap müziği nasıl bir müziktir?

Herkes onu “Hayki” mahlasıyla tanıdı. Gerçek ismi olan Aytuğ Tunal’dan yani herkesin tanıdığı ismiyle “Kadıköy'lü rapçiden söz ediyoruz. Paylaştığı bir twittle bir anda şimşekleri üzerine çeken Aytuğ Tunal bu sefer şarkı sözleriyle değil sosyal medyadan yaptığı bir paylaşımla gündeme oturdu. Peki Hayki Aytuğ Tunal kimdir, yaptığı rap müziği nasıl bir müziktir, kısaca bahsedelim.

Hayki (Aytuğ Tunal) Kimdir?

Çok meşhur biri olmasa da hatırı sayılır bir takipçisi vardı Hayki’nin. Yaptığı Rap müziğiyle yediden yetmişe seviliyordu. Ancak twitter hesabından çocuk istismarı ile ilgili yazdığı yazıya dini değerleri eklemesi ortalığı karıştırmaya yetti. Binlerce takipçisi Hayki’yi eleştiri yağmuruna tutarak takipten vazgeçti. Sosyal medyadaki kullanıcılardan büyük tepki alan Hayki’yi sayfasını kapatması da kurtaramadı. Bir anda gündemin başköşesine oturan rapçi Hayki’yi yakından tanıyalım.

1983 İstanbul doğumlu şarkıcı müzik piyasasına Kadıköylü rapçi ismiyle giriş yaptı. Hasanpaşa'da doğup büyüyen şarkıcı, sözleriyle sokakların diline tercüman oldu. Seslendirdiği parçaları ve müzikleri kayıt etmek için evine kayıt sistemi kuran Hayki, askerlik dönüşü 2004 yılında İhtilal isimli bir grup kurarak bu piyasaya sağlam bir giriş yaptı. Garez ve Kaplan mahlaslarını kullanan grup tam 4 yıl beraber çalıştı. Grubun dağılması üzerine kendi solo çalışmalarına başlayan Hayki konser ve organizasyonlarda boy gösterdi. Onu en çok bazı sanatçılarla düet yaparken gördük. Da Poet ve Patron isimli rapçilerle PMC stüdyoları kurarak rapçileri bir çatı altında toplaması ona hatırı sayılır bir hayran kitlesi kazandırdı.

25 milyon izlendi

Özellikle B1R adlı şarkıya çektiği video klibi Youtube sitesinde 25 Milyon izlenerek bu alanda izlenme rekoru kırdı. Sadece Rapseverlerin değil müzikseverlerin yakında takip ettiği Rapçi Hayki, kariyerini sarsacak büyük bir hataya imza attı. Çocuk istismarı gibi sıcak bir konuya parmak basmak istemesi güzel bir yaklaşım. Ancak bunu dini değerleri aşağılayarak hatta küfür ederek yapması tepki çekti.  Yoğun tepkiler nedeniyle Twitter sayfasını kapatan ve ortalıktan kaybolan Hayki’nin  toplumdan özür dilemesini bekliyoruz. 

Rap müziği nedir, nasıl ortaya çıktı?

Hayki’nin paylaşımı gözleri bir daha rap müziğine çevirdi. Rap, aslında bir alt kültür müziğidir, buna alt kültürün ezilmiş sessiz yığınların feryadı desek daha uygun olacak.  Kökeni 1970'lerde özellikle Afrikalı kölelerin torunlarının yaşadığı Amerika'nın kenar mahallelerine yani gettolara dayanır. Köken olarak Amerika'da doğmasına rağmen hızla dünyaya yayılan bu müziğin ilk parçası ilginçtir bir İtalyan şarkıcı olan Adriano Celentano'ya aittir.

Rap bir kısaltmadır. (Rhytmic African Poetry : Ritmik Afrika Şiiri) bir diğer anlamı da tıpkı sözlerinde olduğu gibi "ağır eleştiri" dir. Rap, sözlerin ve müziğin temposuna göre uyarlanarak söylenir. Sözcüklerin alabildiğince hızlı ritimle ve kafiyeli söylenmesine dayanır.  

Ülkemizde Rap

Bilinen İlk Türkçe Rap şarkısını King Size Terror grubu'ndan Alper A söyledi. "Bir Yabancının Hayatı" ismiyle çıkan bu şarkı belki de ilk olduğu için pek tutmadı. Ceza, Sagopa ve Kolera gibi ünlü isimleri yer aldığı Türkçe rap dünyasının en büyük toplama albümü 1999 yılında piyasaya çıkan Yeraltı Operasyonu'dur.

Bu vesileyle toplumun tercümanı olan sanatçılarımızı değerler konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

17-07-2019
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar