Hayreddin dizisinin çekimleri başladı

Hayreddin dizisinin çekimleri başladı
Hayrettin Paşa'nın hayatını anlatan Hayrettin dizisinin çekimleri başladı Tolgahan Sayışman'ın başrolde olduğu dizi geçen yıl yayınlanan Barbaroslar'ın devamı olarak çekiliyor

Tolgahan Sayışman'ın başrolünde oynadığı Hayrettin filminin çekimleri başladı. Es Film imzalı Hayreddin dizisinin çekimleri başladı. Geçtiğimiz sezana damga vuran Barbaros Akdeniz’in Kılıcı dizisinin devamı olarak çekilen Hayreddin yine TRT1 ekranlarında izleyiciyle buluşacak. Dizi severler merak ediyor, diziye adını veren Barbaros Hayreddin Paşa kimdir?

Hayreddin dizisinin çekimleri başladı

Osmanlı'nın en büyük amirali olan Barbaros Hayrettin Paşa'nın hayatını anlatan Hayrettin dizisinin çekimleri başladı. Ünlü oyuncu Tolgahan Sayışman'ın başrolde olduğu Hayreddin dizisi geçtiğimiz sezon yayınlanan Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı dizisinin 2. Sezonu olarak çekiliyor. Yönetmen koltuğunda Berat Özdoğan’ın oturduğu dizide Hayreddin’e ünlü oyuncu Tolgahan Sayışman hayat veriyor. Geçtiğimiz sezon yayınlanan ve Hızır olarak karakterize edilen Hayreddin’i Ulaş Tuna Astepe canlandırmıştı.

Barbaros Hayrettin Paşa kimdir?

Midilli’nin fethederek oraya yerleşen Yakup adlı bir sipahinin 4 oğlundan 3.dür. 1478 yılında doğan Hayreddin Paşa’nın asıl adı Hızır’dır. Barbaros lakabını aileye Batılılar, Hayreddin ismini ise Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim vermiştir. Rodos şövalyelerine esir düşen ağabeyi Oruç’u kurtaran Hızır, Oruç’la birlikte Şehzade Korkut’un himayesine girdi. İspanyollar’ın Endülüs’te yaptıkları zulümler yüzünden göç eden Müslümanları himayesine alan iki kardeş zamanla Akdeniz’de büyük bir güç haine geldi. Sürekli olarak İtalya ve İspanyol adalarına hücum eden Barbaros kardeşler Kuzey Afrika’da Cezayir’de bir devlet kurdular. Oruç Reis’in şehit olmasıyla yalnız kalan Hızır, devletiyle birlikte Osmanlı’ya katıldı. Yavuz Sultan Selim tarafından Hayreddin ünvanı verilen Hızır Reis, Cezayir’de Osmanlı temsilcisi olarak hüküm sürdü. Türkler’in Kuzey Afrika’da yerleşmesini sağlayan Hayreddin Paşa tüm Avrupa Devletlerinin özellikle İspanyollar’ın tek hedefi haline geldi. Barbaros Hayreddin 1520-1529 yılları arasında İspanyollar’ın elinde bulunan küçük bir adanın dışında bütün yörenin hâkimi oldu.İspanya’dan kovulan Gırnata müslümanları Türk gemileriyle Afrika sahillerine taşıyan Hayreddin Paşa, 1533 yılında Kemankeş Ahmed Paşa’nın yerine kaptanıderyalığa tayin edildi. Osmanı’nın en büyük amirali olan Hayreddin Paşa yaptığı seferlerle Venedik’in Doğu Akdeniz ve Ege’deki hâkimiyetine son verdi. Osmanlı’nın tek hakim olduğu Akdeniz’in bir Türk Gölü olmasını sağlayan Hayreddin Paşa, Osmanlı’nın en büyük zaferlerinden biri olan Preveze Zaferi’yle Doğu Akdeniz’den sonra Orta Akdeniz bölgesinde de Türk üstünlüğünü sağladı. 1546 yılında vefat eden Hayreddin Paşa için “Denizin reisi öldü” sözü tarih düşürüldü. Barbaros Hayreddin Paşa zamanında Osmanlı denizciliği gücünün zirvesine ulaştı. Onun yetiştirdiği denizciler ve teşkilatlı tersane sayesinde asırlarca Akdeniz’in Türk Gölü olmasını sağlayan Hayreddin Paşa’nın türbesi İstanbul’dadır.

08-11-2022
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar