İnternet yayınları denetim altına alındı. Netflix, Blu Tv ve Puhutv RTÜK’e bağlandı

İnternet yayınları denetim altına alındı. Netflix, Blu Tv ve Puhutv RTÜK’e bağlandı
Bir zamanlar özgürlüğün uçsuz bucaksız alanı gösterilen internet ve internet yayıncılığı ülkemizde RTÜK denetimine takıldı. Şaka değil gerçek.

Netflix, Puhutv, BluTV ve diğerleri. Bunlar çikolata markası değil. Adlarını yeni yeni duymaya alıştığımız bu isimler internet yayınları. Bir zamanlar özgürlüğün uçsuz bucaksız alanı gösterilen internet ve internet yayıncılığı ülkemizde RTÜK denetimine takıldı. Şaka değil gerçek. Hatta 2 Ağustos Perşembe günü internet yayınları denetim altına alındı ve bu karar Resmi Gazete'de yayınlandı.

İnternet yayınları denetim altına alındı. Netflix, Blu Tv ve Puhutv RTÜK’e bağlandı

Haber gündeme bomba gibi düştü. 2019 yılında olmamıza rağmen ülkemizin bir asırdır süren bazı alışkanlıkları değişmiyor. En son yayınlanan kararla internet yayınları da sansürden nasibini aldı. Gerekçe belli: Çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde yayınlara yönelik ebeveyn kontrolünü sağlayıcı tedbirlerin alınması. Resmi gazetede kararın yayınlanmasıyla birlikte Netflix, BluTV ve Puhutv vb internet televizyonlarına genişletilmiş resmi denetim (kısaca sansür) getirilmiş oldu. 

Konu ile ilgili yönetmelik 2 Ağustos 2019 itibariyle Resmi Gazetede yayınlanmasıyla birlikte internet yayınları RTÜK denetimine girmiş oldu. Yönetmeliğe göre sadece yayınlara değil yayın lisansı, platform işletmecilerine de yayın iletim yetkisi verilerek söz konusu yayınlar bile denetlenecek.

Şimdi ne olacak?

Kısaca sansür dediğimiz olaya aslında ülke olarak alışık sayılırız. Her darbe döneminden sonra getirilen sıkıyönetimlerin bir yansıması olarak getirilen bazı kısıtlamalar ve artırılan denetimler birkaç yıl sürer sonra şartların ortadan kalktığı bahanesiyle sansür kaldırılırdı.

AA’nın haberine göre kapsam çok geniş. Radyo, TV ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunulması, yayın hizmetlerini internet ortamından sunan özel medya hizmet sağlayıcı kuruluşları ve bu yayın hizmetlerinin iletimini sağlayan platform işletmecileri de sansüre tabi oldu. Yönetmeliğe göre, RTÜK'ten geçici yayın hakkı ve/veya yayın lisansı bulunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar, bu hak ve lisansları ile yayınlarını 6112 sayılı Kanun ve 5651 sayılı Kanun ile yönetmeliğin ilgili hükümlerine uygun olarak internet ortamından da sunabilecek.

RTÜK'ten Lisans zorunluluğu

Anadolu Ajansının haberine göre Radyo, TV ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılar RTÜK'ten internet ortamından yayın lisansı alacak. Aynı medya hizmet sağlayıcı kuruluş ancak bir radyo, bir televizyon ve bir isteğe bağlı yayın hizmeti sunabilecek ve bu hizmetler için ayrı ayrı yayın lisans alması gerekecek.

Yönetmenliği aynen yayımlıyoruz. Medya hizmet sağlayıcı kuruluş internet ortamından yayın lisansı kapsamında sadece internet ortamından sunduğu yayınlarını kablo, uydu, karasal ve benzeri ortamlardan da sunmak istemesi halinde her bir yayın tekniği ve ortamına ilişkin ayrı ayrı yayın lisansı alacak. Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini internet ortamından iletmek isteyen platform işletmecileri Üst Kuruldan internet ortamından yayın iletim yetkisi alması zorunlu hale getirildi. İnternet ortamından yayın lisansı, münhasıran radyo, TV ve isteğe bağlı yayın hizmeti sunmak amacıyla Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulan limited veya anonim şirketlere verilecek. RTÜK tarafından başvuru talebini içeren dilekçesiyle birlikte taahhütnameyi sunmayan ve 3 aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin ödemeyen platform işletmecilerine, yayın hizmetlerine bu duyuruyu müteakiben 72 saat içerisinde son vermezlerse söz konusu yayınla ilgili içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi talebiyle ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağı ihtar edilecek. Bir de hatırlatma yapalım, İnternet ortamından yayın lisansı 10 yıl süreyle verilecek. Sürenin başlangıcı olarak belgenin düzenlendiği tarih esas alınacak.

Tebliğe uyulmazsa ne olur?

Yayın hizmetlerinin iletimini durdurmayan veya diğer yükümlülüklerini Üst Kurulca verilen süre içinde yerine getirmeyen platform işletmecisinin yayın iletim yetkisi iptal edilecek ve bu durum BTK'ye bildirilecek.

02-08-2019
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar