‘Kanun Hükmü’ belgeseli İtalya’dan ödülle döndü
Kanun Hükmü belgeseli İtalya’da ne ödülü kazandı? Filmin yönetmeni Napoli 'de alınan ödülü nasıl duyurdu? Kanun Hükmü belgeselinin konusu ne? Antalya Film Festivali’nde belgesel ile ilgili neler yaşandı? Belgeselin kahramanlarının son durumları ne? Kanun Hükmü belgeseli hakkında merak ettikleriniz ve daha fazlası yazımızın içeriğinde. İşte detaylar...
‘Kanun Hükmü’ belgeseli İtalya’dan ödülle döndü
60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sansüre maruz kalan Kanun Hükmü Belgeseli İtalya’da ödül kazandı. 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali seçkisinden çıkarılmasının ardından tüm dizi ve sinema sektörünün önde gelenlerinin sahip çıkması ve desteklemesi sonucu yeniden seçkiye alına Kanun Hükmü Belgeseli oldukça gündem olmuştu. Haksızlığa uğrayarak suçsuz yere işinden gücünden edilen iki kamu personelinin hayatına ve uğradıkları haksızlığa ışık tutan Kanun Hükmü belgeseli İtalya’nın önde gelen film festivallerinden olan Festival del Cinema dei Diritti Umani di Napoli Film Festivali’nde büyük bir başarıya imza atarak mansiyon ödülü almaya hak kazandı. Film KHK ile işinden edilen yüzbinlerin sorunlarına parmak basıyor.
Doktor Yasemin işine döndü
Kanun Hükmü belgeselinin yönetmeni Nejla Demirci kendi sosyal medya hesabından yaptığı "Kanun Hükmü İtalya’da sözünü söyledi ve ödül ile döndü" açıklaması ile haberi kamuoyuna duyurdu. Kanun Hükmü belgeseli, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden alınan Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın mücadelesini hikaye ediyor. 4 Temmuz ‘da yayınlanan Resmi Gazete ’de yer alan 692 sayılı Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile görevine son verilen Bodrum Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yasemin Demirci görevine iade edildi. Bu süreçte yaşadıkları, hukuki ve psikolojik mücadeleleri gözler önüne serilen Dr. Yasemin Demirci uzun süre mahkemelerle boğuştuktan sonra “Hoş bulduk Bodrum Devlet Hastanesi” paylaşımı ile mutlu sona ulaştığını tüm Türkiye’ye duyurmuştu.
50 davadan beraat etti, dönemedi
Belgesel ’in diğer kahramanı 20 yıllık öğretmen iken bir telefonla KHK ile işinden gücünden edildiğini söyleyen ve hala işine dönemeyen Engin Karataş; “Halen hangi sebepten dolayı işten atıldığımızı öğrenemedik. Ancak uğradığım hukuksuzluğa karşı sendika ile birlikte biz dava açtık ve bu davalar devam ediyor. Elime işimi, öğrencilerimi istiyorum yazan bir döviz aldım ve okulumun yanındaki belediye binasının önüne çıktım. Kısa süre içinde polisler beni gözaltına aldılar. Ertesi gün tekrar çıktım yine gözaltına aldılar. Böyle 3 yıl boyunca çıkmaya başladım Her gözaltı sonrasında davalar açtılar ve bu davalardan yaklaşık 50 tanesinden beraat verildi. Şu anda iki tanesi sürüyor.”
01-12-2023 Yazar Hakkında