Netflix, RTÜK düzenlemesiyle ilgili konuştu!

Netflix, RTÜK düzenlemesiyle ilgili konuştu!
RTÜK'ün internet yayınlarını denetlemesinin önünü açan düzenlemenin ardından Netflix, konuyla ilgili ilk açıklamasını yaptı.

Yeni düzenlemeyle birlikte RTÜK, Netflix, BluTV, Puhu ve Youtube gibi internetten yayın yapan platformları denetleme yetkisine sahip oldu. Bu düzenlemenin ardından sansür tartışmaları alevlendi. Netflix kullanıcıları izledikleri dizilerin sansüre maruz kalmasından dolayı büyük bir rahatsızlık duyuyor. Netflix sözcüsü Türk basınına konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Netflix sözcüsünden açıklama

Netflix sözcüsü RTÜK düzenlemesiyle ilgili Ranini'ye demeç verdi. İşte Netflix sözcüsünün konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı. "İnternet yayınlarına yönelik düzenlemeyi yakından takip ediyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Bu nedenle Türk yetenekleriyle birlikte film ve dizi sektörüne yatırım yapmaya, üyelerimizin bu içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlamaya devam etmek istiyoruz."

Netflix büyük bir sansür dalgasıyla karşı karşıya

Bundan 1 yıl önce Netflix'in kurucusu Hastings, oldukça trajik bir açıklama yapmıştı. Kendisine yöneltilen "İnternet yayıncılığına müdahale gelirse ne yapacaksınız?' sorusunu "Biz Suudi Arabistan’da, Pakistan’da varız. Yani oralarda sorun çıkmayacak da Türkiye’de mi çıkacak?" şeklinde cevaplamıştı. İşte bu açıklamadan 1 yıl sonra RTÜK'ün internet yayınlarını denetlemesinin önünü açan düzenleme Resmi Gazete'de yayınladı. Bundan böyle internetten yayın yapan platformlar da RTÜK'ten lisans almak zorunda. Netflix gibi platformlar RTÜK'ün uygun bulmadığı sahnelere sansür uygulanamak zorunda kalacak. 

Televizyona baktığımızda yerli yersiz her şeye sansür uygulanıyor. Öyle ki işler saçma sapan bir hale gelmiş durumda. Günlük hayatta kullandığımız sıradan kelimeler bile sansüre maruz kalıyor. Örneğin TRT 1'de ekrana gelen Harry Potter filminde büyük kelimesi sansürlendi. Yine TRT 1'de ekrana gelen Terminatör filminde ise kadın karakterin üstünü çıkardığı esnada görünen gölgesi blurlandı. Star TV'de yayınlanan La La Land filminde ise bir barda geçen sahneler filmden çıkarıldı. Bu durumu fark eden izleyiciler büyük şaşkınlık yaşadı. FOX Life'ta yayınlanan bir dizide eşcinsel bir karakterin bulunması ise RTÜK tarafından toplumun ahlakını bozabileceği gerekçesiyle ağır bir cezaya çarptırıldı. Tüm bunlar yüzünden insanlar televizyondaki sansürden kaçıp internete yönelmişti. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki Netflix'te denetleme altına girince büyük ölçüde sansüre maruz kalacak. RTÜK'ün ücretli bir platform olan Netflix'teki içeriğe müdahale etmesine oldukça öfkeli. Bakalım Netflix'teki içeriklerin akıbeti ne olacak?

03-08-2019
Yazar Hakkında
Yavuzcan Aksoy

Yavuzcan Aksoy

2013 yılından bu yana çeşitli internet sitelerinde editörlük yapıyor. 2019 yılında Canlı TV için haber makalesi kaleme almaya başladı. Pe .. devamı.. mail
Yorumlar
Etiketler