RTÜK Seçim Yasağını Delen Kanallara Ne Ceza Verdi?

RTÜK Seçim Yasağını Delen Kanallara Ne Ceza Verdi?
31 Mart 2019 yerel seçimleri bitti ama yankıları ve şikayetler bitmedi. Radyo Televizyon Üst Kurulu seçim yasaklarını ihlal eden televizyon kanallarına ne ceza verdi? Haberimizde!

31 Mart 2019 Yerel seçimlerin üzerinden 13 gün geçti. Seçimler çoğu yerde kesinleşti ve seçilenler mazbatalarını alarak görevlerine başladı. Ancak bazı yerler var ki seçimlerle ilgili tartışmalar bitmiş değil. Bu sebeple de bu yerlerde seçimleri kimin kazandığı henüz netleşmedi. Bu yerlerin başında da bir dünya şehri olan İstanbul var. Seçimlerle ilgili tartışmaların bitmediği gibi seçimlerin yapıldığı gün yayın yasağını delen kanallarla ilgili de tartışma bitmedi. Bilindiği gibi seçim günü bazı kanallar yayına erken başlayarak seçim sonuçlarına dair bilgileri vermeye başlamışlardı ve YSK başkanı Sadi Güven’de bu kanalları RTÜK’e şikayet etmişti.

RTÜK Ne Yaptı?

Seçimlerin yapıldığı gün oy verme işleminin bitmesinin hemen ardından 24 TV, TV Net ve TV 360 gibi televizyon kanalları, resmi yayın yasağının sona erme saati 21.00 olmasına karşın seçim sonuçlarını 17.35'ten itibaren yayınlamaya başlanmıştı. Bu kanallarda yayınlanan ilk sonuçlarda, CHP'nin kazandığı birçok belediyede AK Parti, açık ara farkla önde gösterilmiş ve televizyon kanallarında, AK Parti'nin Ankara'da yüzde 88, İstanbul'da 82 ve İzmir'de ise yüzde 65 oy oranı ile önde olduğu açıklanmıştı. Bu gelişmelerin ardından Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, yayın yasağını ihlal eden kanalları Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) şikayet ederken, ihlalin üzerinden geçen 13 güne karşın herhangi bir soruşturma başlatılmadı ve 31 Mart yerel seçimlerini ilk sonuçlarını oy kullanma işleminin sona ermesinden 35 dakika sonra yayınlamaya başlayarak yayın yasağını ihlal eden kanallar cezasız kaldı.

Cezaya KHK Engeli

Yayın yasağını ihlal ederek seçim sonuçlarının manipüle edilmesine yol açan kanalların cezalandırılmamasına tepki gösteren CHP'nin RTÜK Temsilcisi İlhan Taşçı, RTÜK Başkanlığı'na başvurarak inceleme talebinde bulundu. RTÜK'ün seçim dönemi yayın ilkelerine uymayan kanallara yönelik yaptırım yetkisinin KHK ile elinden alındığını ancak bunun, "suç işlemeye teşvike" yol açacağını ifade eden Taşçı, kanallar hakkında rapor hazırlanmasını ve ceza için Üst Kurul gündemine getirilmesini istedi.

RTÜK Görevden Kaçmamalı

Yayın yasağını ihlal eden kanalların, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun ile RTÜK Kanunu'nu ihlal ettiğine dikkati çeken Taşçı, Üst Kurul'a yaptığı başvuruda şu ifadelere yer verdi: "Suç işlenirken bu suça ilişkin bir yaptırım mekanizmasının devreye sokulamamış olması büyük bir sorundur. Zaten yayıncılar da büyük oranda bu yaptırımsızlığa güvenerek, hukuk dışına çıkıp yasak olarak tanımlanmış olmasına karşın yayınlarını sürdürmüşlerdir. RTÜK kendi mevzuatı uyarınca yalnızca seçim dönemlerini değil her dönem yayıncılığı mercek altında tutmaya ve gerektiğinde yaptırım uygulamaya yetkili ve görevlidir. RTÜK, hukuku hiçe sayan, bilerek ve isteyerek seçim güvenliğini tehlikeye sokan, seçim sonuçları konusunda manipülasyona yol açan yayıncılar hakkında bu görevinden kaçınmamalıdır."

13-04-2019
Yazar Hakkında
Emir Mete

Emir Mete

1984 yılında Sivas’ın uzak bir köyünde her türlü moderniteden ve karmaşadan uzak bir şekilde dünyaya geldi. Çocukluğunu doya doya olmasa .. devamı.. mail
Yorumlar