RTÜK'ten Çukur dizisine şok ceza! Dizinin geleceği tehlikede mi?

RTÜK'ten Çukur dizisine şok ceza Dizinin geleceği tehlikede mi?
Kısa adı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu olan RTÜK’ten Çukur dizisine yine ceza geldi. Diziseverler şokta! Yoksa Çukur dizisinin geleceği tehlikede mi?

Kısa adı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu olan RTÜK’ten Çukur dizisine yine ceza geldi. Diziseverler şokta! Yoksa Çukur dizisinin geleceği tehlikede mi, merak ediliyor. En çok şikayet alan diziler arasında yer alan Çukur, cezaya doymuyor. RTÜK’ün daha iki ay önce cezalandırdığı Çukur’un yine cezalandırılması kafalarda soru işareti oluşturdu. Yoksa dizinin geleceği tehlikede mi? Sadece dizi değil, dizinin yayınlandığı kanal da ceza yedi. Şimdi detaylar!

RTÜK’ten Çukur dizisine şok ceza Dizinin geleceği tehlikede mi?

Denetim kurulu olarak kurulsa da daha çok cezalandırma ve kapatma özelliğiyle gündemden düşmeyen RTÜK, yine ceza olup yağdı. Bu sefer piyango, cezaların adresi Çukur dizisi ve Show Tv’ye vurdu. Canlitv platfpormu olarak RTÜK’ten edindiğimiz bilgiye göre, Show TV’de üçüncü sezonu yayınlanan Çukur adlı dizi en çok şikayet alan dizi konumunda. ‘ALO 178 RTÜK İletişim Hattı’, ‘CİMER’, ‘internet’ ve ‘sosyal mecralar’ üzerinden yoğun tepkiler alan dizi, vatandaşlar tarafından çocuk ve gençler üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle şikayet edildi. Üç ayda RTÜK Çağrı Merkezine tam 3382 şikayet bildirimi yapıldı.

Reyting her zaman ölçü değildir!

Her dizi ve yayınlandığı kanal için reyting, olmazsa olmaz ölçüdür. Ancak dizinin yüksek izlenme oranına sahip olması aynı zamanda bir sorumluluk ölçütüdür. Reytingi yüksek televizyon dizileri toplumu derinden etkilediğini belirten RTÜK yetkilileri daha önce olduğu gibi silahlı çatışma, korku, şiddet ve işkence sahnelerine yer veren Çukur’u cezalandırdı. Ceza bununla sınırlı değildi.

O kanal da ceza yedi!

Üst Kurul, sadece diziyi değil, suça ortaklık hükmünce diziyi yayınlayan SHOW TV’ye de ceza verdi. Cezayı 6112 sayılı yasanın 8. Maddesine dayandıran RTÜK, kanala yüzde 2 oranında idari para cezası müeyyidesi uyguladı.

8. madde ne diyor?

RTÜK’ün bağlıolduğu 6112 sayılı yasanın 8. Maddesinde aynen şu ifadeler yer alıyor. “Yayın hizmetleri, şiddeti özendirici ve kanıksatıcı olamaz. Çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılsa dahi yayınlanamaz”

İşte Show Tv’ye bu maddedeki hükümleri ihlalden yüzde 2 oranında idari para cezası uygulandı.  

Lanet bir dizi!

Çukur dizisi sadece RTÜK’ten tepki görmedi. Birkaç hafta önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,  benzer konuları işleyen iki diziyi Çukur ve Sıfır Bir dizilerini şu sözlerle eleştirmişti. "Lanet bir dizi var 'Çukur' diye. Onun kadar olamıyorsak yazıklar olsun. Bir de 'Adana Sıfır Bir' diye dizi var. İkisinin etki alanı kadar etki alanı oluşturamıyorsak yandık.

20-12-2019
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar