RTÜK'ten Netflix'in yeni dizisiyle ilgili şok karar!

RTÜK'ten Netflix'in yeni dizisiyle ilgili şok karar!
Aşk 101 dizisi yakın zamanda Netflix'te yayınlanacak. Daha yayınlanmadan tepki gören diziyle ilgili RTÜK cephesinden umulmadık bir karar alındı.

Son günlerde Osman adında eşcinsel bir karakter bulunduğu gerekçesiyle Aşk 101 dizisine ve dizinin yayınlanacağı Netflix oldukça fazla konuşulur oldu. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz aylarda internet yayınlarında da RTÜK'e yetki veren yasa meclisten geçti. Yeni Akit, konuyla ilgili bir haber yaparak RTÜK başkanı Ebubekir Şahin ile röportaj gerçekleştirdi.

RTÜK başkanı Ebubekir Şahin'den Netflix'in yen dizisiyle ilgili yaptığı açıklama;

"İnternet üzerinden isteğe bağlı yayıncılığın düzenleme ve denetleme görevi Üst Kurulumuza verildikten sonra hızlıca yönetmelik çalışmalarını tamamladık ve lisanslama süreçleri ilerliyor. Bu kapsamda yerli ve yabancı seç-izle platformlarıyla zaman zaman bir araya gelerek talep ve beklentilerimizle kırmızı çizgilerimizi kendilerine aktardık. Uluslararası ve yerli markalarla iletişim noktasında sorun yaşamıyoruz. Denetim mekanizmalarımızı da oluşturduk. İzleme ve Değerlendirme Dairemizin uzmanları diğer yayınları olduğu gibi isteğe bağlı yayıncılık alanını da sıkı bir şekilde takip ediyorlar. Görevimiz gereği gözümüz üzerlerinde. Gerekli hallerde kendilerini önce sözlü uyarıyoruz. Şifahi yaptığımız ikazları dikkate aldıklarını da gördük. Bu alanda başta sosyal medyada olmak üzere kamuoyunda son yapılan tartışmaları titizlikle izliyoruz. Bu noktada ilgili platform yöneticileriyle de gerekli temasları sağladık, uyarılarımızı yaptık. Kendileri sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamada dizi karakterlerine ilişkin dolaşan iddiaların asılsız olduğunu belirttiler. Aksi bir durumda tavrımız bellidir ve nettir. RTÜK olarak toplumumuzun milli ve manevi değerlerine aykırı olası yayınlara karşı müsamaha göstermeyeceğimizi özellikle vurguladık. Çocuk ve gençlerin fiziksel ve ruhsal gelişimlerine olumsuz etki edebilecek yayın içeriklerine göz yummamız mümkün değildir. Kırmızı çizgilerimiz bellidir, millet iradesiyle ortaya konulan ilgili yasamızdan aldığımız yetkiyle hareket ediyoruz. RTÜK yönetimi olarak toplumumuzu rahatsız edecek her türlü yayın içeriğine geçit vermemekte kararlıyız."

Ne olmuştu?

Her şey Love 101 adlı Twitter kullanıcısının attığı tweet ile başladı. Tweette Osman karakterinin fotoğrafı yer alırken "Bizler renkli gökkuşağı altındaki karanlık insanlarız! Osman?" ifadeleri kullanılmıştı. LGBT bireyleri temsil eden gökkuşağını gören bir takım şahıslar, dizide Osman adında bir eşcinsel olduğunu düşünerek Twitter üzerinden homofobik ve hakarete varan ifadeler kullanarak Netflix'i topa tuttu. 

Türkiye'nin en çok nefret suçu işleyen medya kuruluşu olma özelliğini taşıyan Akit Gazetesi de tepkileri gördü ve linçe katıldı. Baştan sona homofobik ve nefret kusan bir haber yayınlayan Akit, her zaman olduğu gibi büyük bir tepkiyle karşılaştı. Akit'in haberiyle birlikte Aşk 101 dizisi Türkiye'nin gündemine oturdu. Ancak işler hiç de sanıldığı gibi değildi zira tweetin atıldığı hesap, resmi bir hesap değildi. Dizi cephesinden gelen açıklamada dizinin eşcinsel bir aşkı anlatmadığı aktarıldı. 2020 yılını yaşadığımız bu zamanlarda hala böyle şeylerin tepki görmesi ise başta LGBT bireyler olmak üzere pek çok kişi fazlasıyla üzdü.

14-04-2020
Yazar Hakkında
Yavuzcan Aksoy

Yavuzcan Aksoy

2013 yılından bu yana çeşitli internet sitelerinde editörlük yapıyor. 2019 yılında Canlı TV için haber makalesi kaleme almaya başladı. Pe .. devamı.. mail
Yorumlar
Etiketler