RTÜK'ten Sıla'nın o klibi için yayından kaldırma kararı!

RTÜK'ten Sıla'nın o klibi için yayından kaldırma kararı!
RTÜK, çok konuşulacak bir karara daha imza attı. Ünlü pop sanatçısı Sıla Gençoğlu'nun karanfil şarkısının Youtube'daki klibi yayından kaldırıldı.

Son dönemin tartışmalı kuruluşlarından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, yine çok konuşulacak bir kararın altına imzasını attı. Sıla'nın 2019 yılında çıkan "Aşk Meşk" isimli single çalışmasında yer alan Karanfil şarkısı tartışmalara neden oldu. Bir vatandaşın söz konusu şarkıya ait klibin yayından kaldırılması için RTÜK'e başvurmasının ardından RTÜK tarafından yayından kaldırıldı. Peki ilgili klip hangi sebepten ötürü yayından kaldırıldı? İşte cevabı.

Sıla'nın Karanfil klibi neden yayından kaldırıldı?

Sarıay Derneği Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, geçtiğimiz aylarda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na başvuruda bulundu. Sıla Gençoğlu'nun Karanfil isimli şarkısının insanları sigaraya özendiren ifadeler içermesi nedeniyle klibin yayından kaldırılmasını istemişti. Konuyu değerlendiren RTÜK, söz konusu klibin yayından kaldırılmasına karar verdi.

Peki Sıla'nın Karanfil şarkısında nasıl ifadeler yer alıyordu? Klibin yayından kaldırılmasına sebep olan ifadeler nelerdi? Karanfil şarkısının bir yerinde "Hiç olmazsa yılda bir gün/An beni al bir karanfil tak / Benden olsun bir sigara yak / Bana kor olsun" şeklinde bir ifade yer alıyordu. Bu ifadelerin sakıncalı olduğuna hükmedilince klip yayından kaldırıldı. Karanfil şarkısı YouTube üzerinde 25 milyondan fazla kez izlenmişti.

RTÜK, Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı'na bir yazı gönderdi. Yazıda, "Sıla Gençoğlu isimli sanatçının 'Karanfil' isimli klibinin yayından kaldırılması hususunda medya hizmet sağlayıcılarla yapılan görüşmeler sonucunda, söz konusu video yayından kaldırılmıştır" denildi.

Klibi şikayet eden isimden açıklama var

Alınan kararın arından konuyu RTÜK'e taşıyan Prof. Dr. Orhan Kural açıklamalarda bulundu. Sigara bağımlılığıyla mücadele eden Sarıay Derneği'nin başkanlığını yürüten Kural, klibin yayından kaldırılmasıyla ilgili duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuyla ilgili kendisine yönelik pek çok eleştirinin dile getirildiğini ifade eden Kural, sözleriyle kendisini savundu;

"Çok mutluyum, bu Türkiye’de bir ilk oldu! Beni, ‘Yasaklardan yana mısınız?’ diye eleştirenler oluyor ama ben demokratik ve Atatürkçü bir insanım. Amacım bunların devamının gelmemesi. Bunun savunulacak bir tarafı yok! Milyonlarca gencin kafasına, şarkıda defalarca bu sözleri geçirerek, sigara yerleştiriliyor. Bunların kasıtlı yapıldığını düşünüyorum. Çalışmalarıma devam edeceğim"

06-07-2020
Yazar Hakkında
Yavuzcan Aksoy

Yavuzcan Aksoy

2013 yılından bu yana çeşitli internet sitelerinde editörlük yapıyor. 2019 yılında Canlı TV için haber makalesi kaleme almaya başladı. Pe .. devamı.. mail
Yorumlar
Etiketler