RTÜK'ten Televizyonlara Ceza Yağdı!

RTÜK'ten Televizyonlara Ceza Yağdı!
Son günlerde verdiği cezalarla gündeme gelen RTÜK; son toplantısında korkunç salgın Coronavirüs ile ilgili yayınları mercek altına aldı ve bakın o toplantıdan ne kararlar çıktı?

Dünya üzerinde 500 bin insana bulaşan ve 25 binden fazlasını öldüren korkunç salgın Corona sadece insanları değil medyayı da etkiliyor. Olağanüstü bir dönemden geçtiğimiz bu süreçte RTÜK'ten bazı televizyonlara ceza yağdı. Son günlerde verdiği cezalarla gündeme gelen RTÜK; son toplantısında Coronavirüs yayınlarını mercek altına aldı ve bakın ne kararlar çıktı? Şimdi detaylar

RTÜK'ten Televizyonlara Ceza Yağdı!

RTÜK adeta ceza oldu, yağdı. Kısa adı RTÜK olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ceza vermek için bu sefer de Coronayı kullandı. Coronavirüs yayınlarında yasaları ihlal ettiğine karar verdiği üç kanala ağır idari yaptırım uyguladı. Sıcak gelişme üzerine görüşlerine başvurduğumuz RTÜK, yaptığı açıklamaya göre, toplantıda izleme uzmanlarının raporlarını gündemine aldığını ve ona göre yaptırım uygulandığını belirtti.

Muhalif Kanallara Rekor Ceza!

Acil koduyla toplanan Üst Kurul, 6112 sayılı Kanun'u ihlal eden ve muhalif yayınlarıyla göze batan Tele1, Halk TV ve Habertürk kanallarına yaptırım uyguladı. İlk ceza Halk TV'ye kesildi. Ayşenur Arslan'ın sunduğu "Medya Mahallesi" programında iddia edilen  "Corona Virüs salgınının sorumlusunun 3. Havalimanı ve "salgından etkilenenlerin AK Parti seçmeni olduğu" iddiaları, Üst Kurul tarafından hoş görülmedi. Taraflı yayını "ayrımcılık" ile "gerçeklik ve doğruluk ilkelerini ihlal" olarak değerlendireyen RTÜK, Halk TV'ye üst limitten idari yaptırım uyguladı. Halk Tv’ye verilen ceza bununla sınırlı kalmadı. Üst Kurul ayrıca Halk TV'de yayınlanan "Günaydın Türkiye" adlı programda da Coronavirüsle ilgili resmi kaynak tarafından doğrulanmayan birtakım ifadelerin izleyiciler üzerinde korku ve panik havası oluşturduğu kanaatine vardı.

Ataklı Fena Çarpıldı!

Hızını alamayan RTÜK, TELE 1'de yayınlanan "Kulis" ve Habertürk'teki "Para Gündem" programlarını da cezalandırdı. Coronavirüse ilişkin, "hiçbir otorite tarafından teyit edilmemiş bilgilerin gerçeklik ve doğruluk ilkelerine aykırı bir şekilde izleyiciye aktarılması" nedeniyle 3112 sayılı kanunun ihlal edildiğine karar verdi ve her iki yayın kuruluşuna idari yaptırım uyguladı. RTÜK cezalarından Can Ataklı da payını aldı. Eba Tv tarafından verilen uzaktan eğitim derslerinde başörtülü bir öğretmeni eleştiren Can Ataklı'yı ve programı yayınlayan Tele 1’e ceza kesildi.

Çok Yanlış ve Facia!

RTÜK, Can Ataklı'nın "Gün Başlıyor" programında yaptığı eleştiriyi “çok yanlış ve facia” olarak değelendirdi. Eba Tv’de verilen bir derste başörtülü öğretmenlerin yer almasını "çok yanlış ve facia" olarak niteleyen Can Ataklı, bedelini ağır ödedi. 6112 saylı kanunun "Yayın hizmetleri… Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz." ilkesine aykırı bulunan ifadelerden dolayı Tele 1'e en üst limitten idari yaptırım ve 5 kez program durdurma cezası verildi.

Can Ataklı Cezaya Doymuyor!

Ceza şampiyonu Tele 1’e bir ceza da yine Can Ataklı'nın başka bir yayınından dolayı geldi. RTÜK, Ataklı’nın Harp Okulu'nda gerçekleştirilen bir töreni yorumlamasını aşağılayıcı ifade olarak değerlendirdi. Ataklı'nın "yanlış bilgiler vererek, argo sözcükler kullanmak suretiyle rütbeli askerleri ve kurumları eleştiri sınırları ötesinde aşağılayan ifadeler" kullanmasına yaptırım uygulandı.

27-03-2020
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar