Tarihte Osman Gazi kimdir?

Tarihte Osman Gazi kimdir?
tarihte Osman Gazi kimdir, diyerek araştırdık. Dizi projelerine ilham olan Osman Gazi’nin hayatı ve mücadelesi haberimizde

Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Hal böyle olunca Tv dizilerinde şanlı tarihimize ilgi ve merak giderek artıyor ve çok da iyi oluyor. Muhteşem Yüzyıl ile başlayan ve Diriliş Ertuğrul’la zirve yapan tarihi diziler, bu eğilimi daha da güçlendirdi, artırdı. Bu sezon Diriliş  Ertuğrul’un devamı olan Kuruluş Osman dizisiyle bu tarihi sevda zirve yapacak. Biz de tarihte Osman Gazi kimdir, diyerek araştırdık. Dizi projelerine ilham olan Osman Gazi’nin hayatı ve mücadelesi haberimizde.

Tarihte Osman Gazi kimdir?

Rüyada verilen bir müjde üzerine Orta Asya’nın uçsuz bucaksız bozkırlarından kalkıp Söğüt'te yerleşen Türk boyu Kayı ve başındaki isim Ertuğrul Gazi'nin hayatı 5 sezon boyunca TRT1 ekranlarında işlendi. Bu sezonda şanlı bir medeniyet sahibi Osmanlı Devletinin kuruluş sancısına ve başındaki amansız yiğit Osman Gazi’nin inanımaz mücadelesini izleyeceğiz.

Osmanlı Muhteşem Devleti

1250’li yıllarda Anadolu’ya akın akın göç yaşanıyordu. Türk milletinin ana damarı olan Oğuzlar ve onun Kayı boyu, Ertuğrul Bey liderliğinde 400 çadırla Anadolu’yu vatan edinmek için geldi. Selçuklu Devleti onları Söğüt’e yerleştirdi. Bizans Devletiyle komşu olan bölge aynı zamanda dini açıdan da hassas bir bölgeydi. Kayı oba lideri Ertuğrul Bey, devletin kurucusu Osman Bey'in babasıdır ve Osmanlı Şanlı Devletinin tohumunu atan insandır.

Osman Gazi kimdir?

Ertuğrul Gazi'nin en küçük oğlu olan Osman Bey, 1258 tarihinde Söğüd'de dünyaya geldi. Annesi Halîme Hâtun'dur. Gizemli bir derviş, Rtuğrul’a gelerek yerine Osman’ı tavsiye etti. Bunun üzerine Ertuğrul Bey yerine Osman’ı vasiyet etti. 24 yaşında babasının yerine geçen Osman Bey, Şeyh Edebali'nin kızı Bâlâ Hâtun ile evlenince, nüfuzu arttı. Etrafındaki Türk beyleri ile anlaşan Osman Gâzi'nin tek amacı Bizansı ortadan kaldırmaktı. Bizans sınır şehirlerini birer birer fethetmesi Osman Gazi’nin bütün müslümanlar taradından sevilmesini sağladı. 27 Ocak 1300'de Selçuklu Sultânı III. Alâ'addin Keykubad'ın saltanat alâmeti olan tabl, alem ve tuğu Osman Beye bir ferman ile göndermesi sayesinde artık bir devlet sahibiydi. 1301 yılında Bursa'ya yakın Yenişehir'i kurarak saltanat merkezini buraya nakletti. 1324 yılında Bursa'nın fethini görmeden 67 yaşında vefat etti. Babasından 4800 km2 olarak aldığı toprakları 16.000 km2'ye çıkaran Osman Bey'in yerine oğlu Orhan Bey geçti.

Ve Karşınızda Kuruluş Osman

Ertuğrul Gazi'nin hayatının anlatıldığı Diriliş Ertuğrul 5 yılın ardından final yaptı. Reytingleri alt üst eden Diriliş Ertuğrul dizisi yerini Kuruluş Osman’a devretti. Osmanlı Devletinini mimarı Osman Gazi’nin devri anlatılacak olan dizide Osman Gazi’yi Burak Özçivit oynayacak. Aylardır bu rol için hazırlık yapan Burak Özçivit’e canlıtv olarak başarılar diliyoruz.

13-10-2019
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar