Tiraj nedir? Neden ölçülür? Tirajın gazeteler için önemi!

Tiraj nedir? Neden ölçülür? Tirajın gazeteler için önemi!
Tiraj nedir? Neden ölçülür? Gazeteler için tirajlar neden önemlidir? Haftalık tiraj sonuçlarına nasıl bakılır? Hepsi ve daha fazlası bu yazıda. Önce tirajın kelime anlamına sonra ayrıntılarına gelin hep birlikte göz atalım.

Tiraj kelimesi dilimize fransızca "tirage" sözcüğünden girmiştir. Kelime anlamıyla, gazete, kitap ve dergilerin tek seferde basılan nüshalarına yani sayıları demektir.

Özetlemek gerekirse tiraj, gazete, kitap ve dergi basımlarında basılan sayı miktarıdır. Ancak günümüzde gazete, dergi, ve kitap basımlarında tiraj, basılan sayıyı değil satılan sayıyı ifade etmektedir.

Önceki yazılarımızda reytingin televizyon yayıncılığı için olan öneminden bahsetmiştik. Tirajlarda gazeteler için çok büyük önem taşımaktadır. Reytingler televizyona reklam verenler için ne kadar önemliyse tirajarda aynı şekilde gazeteye ilan, reklam verecek kurumlar için önemlidir. Reklam verecek kişi veya kurumlar gazetelerin satış rakamlarını göz önüne alarak, reklamının veya ilanının daha geniş kitlelere ulaşmasını istediği için bu rakamlara bakarak karar vermektedirler.

Tirajlarda reytingler gibi bağımsız kurumlar tarafından ölçümlenmektedir. Ancak bazı basın organlarının satışları, sayılarının çok üzerinde göstererek reklam pastasından daha büyük dilim almaya çalıştıkları iddia edilmektedir.

Televizyon reytingleri, gazete tirajlarına en hızlı ve en doğru şekilde ulaşmak için aşağıdaki bağlantılara tıklamanız yeterlidir.

Günlük reyting sonuçları
Haftalık gazete tirajları

17-03-2018
Yazar Hakkında
Yorumlar
Etiketler