Tiraj ne demektir?

Tiraj ne demektir?
Tiraj nedir? Günümüzde tiraj hangi alanlarda kullanılmaktadır? Tirajlar hangi kurum tarafından hesaplanır? Tirajın tanımı nedir?

Tiraj kelimesi Fransızca dilinde tirage sözcüğünden türemiştir. Kelime anlamı olarak gazete, kitap ve dergilerde tek seferde basılan nüsha demektir. Özetle tiraj basılan gazete, dergi ve kitap sayısını belirtir. Günümüzde tiraj kelimesi basılan kitap sayısını değil satılan kitap sayısını ifade etmektedir.

Tiraj gazeteler için büyük önem taşır. Televizyona reklam veren kişiler nasıl ki televizyonun reyting durumuna bakıyorsa gazeteye reklam ve ilan verenler de gazetenin tiraj sayısına dikkat eder. Tirajı yüksek gazetelerin reklam ücretleri de tirajına göre yüksektir. Tirajı yüksek gazeteler daha geniş kitleye hitap eder. Tiraj ve reyting bağımsız kurum ve kuruluşlar tarafından ölçülür. Bazı basın yayın organları satışlarını yüksek göstererek reklam gelirlerini arttırmayı hedeflemişlerdir. Tiraj net satış sayısını ifade eder. Net satış basılan yayının bozuk ve iadesi çıktıktan sonra okuyucuya ulaşan gazete sayısını ifade eder.

  • Dijital Basında Tiraj Nasıl Hesaplanır?

Reklam ve ilan gelirleri açısından gazeteler için tiraj önemlidir. Dijital basın içinde erişim değerleri önemlidir. Gazeteler ne kadar geniş bir kitleye hitap ederlerse o kadar büyük reklam geliri elde edebilir. Dijital basında bir haber için skor belirlerken; haberin kategorisi, haberin yayınlandığı yer, haberin yayında kalış süresi, haberin okunma sayısı dikkate alınır. Okuma sayısını anlık ölçen yazılımlar bulunur. Hürriyet, Sabah, Posta, Sözcü, Habertürk, Türkiye ve Milliyet gazetelerinde yer alan bir haberin okunma sayısı, haberin içeriğine de bağlı olarak 2 ila 5 milyon arasında değişir.

  • Gazete Tirajları nelerdir?

Gazete tirajı satılan ve dağıtılan gazete sayısını ifade eder. Baskı adedi ise gazetenin günlük basılan sayısını ifade eder. Satış miktarı ise gazetenin günlük satış miktarını ifade eder. Gazete tirajları günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Gazeteler tiraj oranlarına bakarak o ay ne kadar satış yaptıklarını, satışların ne kadar yükselip düştüğünü hesaplayabilir. Gazete tirajları gazeteler arasındaki rekabet durumunu da gözler önüne serer. Hangi gazetenin hangi gazeteden ne kadar fazla sattığını ortaya çıkarır. Yılsonunda gazetenin yıl boyunca ne kadar satış yaptığını, ne kadar iade aldığını tiraj değerlerine bakarak kolayca hesaplayabilir.

10-11-2018
Yazar Hakkında
Yorumlar
Etiketler