Tiraj nedir, neden önemlidir?

Tiraj nedir, neden önemlidir?
"Tiraj nedir, ne demektir, Tirajlar neden önemlidir?" gibi çok merak edilen soruların yanıtlarını ziyaretçilerimiz için derledik;

Serbest piyasa ekonomisinde piyasaya arz edilen bir mal varsa mutlaka talep edeni de olacaktır. Aynı durum yazılı basında yer alan mecralar olan gazete, dergi, kitap vs içinde geçerlidir. Eğer piyasaya bir gazete, dergi, kitap basılıp sürülmüşse mutlaka onu talep eden de var demektir. Bu durumda konumuz olan tiraj nedir neden önemlidirin açıklanması ve bilinmesi gerekmektedir. Canlitv okuyucuları için bu yazıda tiraj nedir neden önemlidir konusunu irdeledik.

Tiraj nedir?

Tiraj, Fransızca “tirage” sözcüğünden gelmektedir. Günlük, haftalık, 15 günlük ya da aylık olarak basılan ve süreli basım denilen gazete, dergi ve kitapların matbaada kaç adet basıldığının adıdır. Ancak ülkemizde bu durum biraz değişkenlik göstererek süreli basınların matbaada kaç adet basıldığı değil, kaç adet satıldığı yani basılan süreli basına halkın ne kadar ilgi gösterdiği ve rağbet ettiğini ifade eder. Kısaca söylemek gerekirse tiraj süreli basınların kaç adet sattığıdır. 

Basılan değil satılan sayı

Günümüzde ve Türk basınında büyük önem arz eden tiraj bağımsız denetleme kurumları tarafından denetlenmekte ve bir rapor olarak ilgili yerlere sunulmaktadır. Canlitv okuyucuları televizyonlar için reytingin nasıl hayati bir önemde olduğunu çok iyi bilmektedirler. Aynı durum yazılı basın için tiraj olarak karşımıza çıkmaktadır ve tiraj da yazılı basın için hayati önemdedir. Bu yönüyle önemli olan matbaada kaç adet basıldığı değil kaç adetinin hedef kitleye yani müşteriye ulaştığıdır. Yani net satışı ifade eder. Net satış ise basılan yayının bozuk ve iadesi çıktıktan sonra okuyucu tarafından tüketilen bölümüdür. Gazete dergi ya da kitap ne kadar çok müşteriye ulaşırsa tiraj o kadar artı bir olur. 

Tiraj neden önemlidir?

Tirajın gazeteler ve diğer süreli basımlar açısından önemi çok büyüktür. Çünkü kurumların yaşam kaynağı olan “ilan” almaları tirajlarıyla doğru orantılıdır. Tabi aynı zamanda satılan her bir üründen elde edilen gelir de hesap edilmelidir. Süreli basım sahipleri gazetelerini ya da diğer mecralarını ayakta tutabilmek için iki temel gelire güvenmektedir. Birincisi tirajla doğru orantılı olarak satılan üründen elde edilen kar, diğeri ise İlan yani reklam verenlerdir. Reklam verenler doğal olarak ürünlerini tanıtacakları mecraların hedef kitleye en çok ulaşan gazete ya da dergi olmasını arzulamaktadırlar. 

Tiraj eşittir Prestij mi? 

Ülkemiz için tirajın yüksek olması, prestij konusudur. Süreli yayınların tirajları sabit değildir, her sayı için farklılık gösterebilir. Tirajı, okurun talebi artırır ya da azaltır. Bu durumda tirajı arttırmak için süreli basın sahipleri birçok farklı yola başvurabilmektedirler. Çarpıcı haberler, hedef kitlenin ilgisini çekecek konular, çok okunan yazarlar ve hatta gazete ya da dergi gibi asıl ürünün yanında hedef kitleyi etkileyecek hediyeler dahi verebilmektedirler. Bu yönüyle bakıldığında tiraj eşittir prestij midir sorusu çokta gerçekçi durmamaktadır. 

11-02-2019
Yazar Hakkında
Yorumlar
Etiketler