Türkülerin usta ismi Ekrem Çelebi hayatını kaybetti
Bozlak kültürünün büyük usta Neşet ertaş’tan sonra en büyük temsilcilerinden Ekrem Çelebi uzun süredir tedavi gördüğü hastanede 71 yaşında hayata veda etti. Ekrem Çelebi’nin vefatı sadece sanat camiasını değil Türk Halk Müziği’ne ve bozlak kültürüne gönül verenleri de üzüntüye boğdu.
Türkülerin usta ismi Ekrem Çelebi hayatını kaybetti
İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu: “Bozlak kültürünün büyük ustalarından Ekrem Çelebi’yi kaybettiğimizi büyük bir üzüntüyle öğrendik. Eserleri ve öğreticiliği ile Orta Anadolu Abdal geleneğinde önemli bir isimdi. Allah rahmet etsin. Ruhu şad olsun.” İfadelerini kullandı.
Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ: “Sanatçı Ekrem Çelebi de rahmeti rahmana kavuşmuş. Bozkırın tezenesi büyük üstat Neşet Ertaş gibi o da türkü ve bozlakları ile Abdal geleneğinin mümtaz bir değeriydi. Gelimli gidimli dünya, sonu ucu ölümlü dünya işte. Yakınlarının, sevenlerinin başı sağ olsun, rahmet olsun.” Dedi.
Ekrem Çelebi'nin adaşı olan eski milletvekili Ekrem Çelebi de üzüntüsünü dile getirdi. Ekrem Çelebi Çelebi, "Avşar ellerini seslendirdiğinde bize köklerimizi hatırlatan, 'Aydost' dediğinde gözlerimizi bozkırın sarı sıcak ufuklarına daldıran, yıllardır büyük hayranlıkla dinlediğimiz bozlakların ustası, sevgili Ekrem Çelebi ustamıza Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.
AKP Kırıkkale Milletvekili Mustafa Kaplan: “Birçok türkünün kaynak kişisi… Bozlakların sesi, bozkırın eşsiz ustalarından Ekrem Çelebi. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.” Diyerek üzüntüsünü ifade etti.
Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu: “Bozlak ustamız Ekrem Çelebi’nin vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Merhuma rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı dilerim.” İfadeleriyle Kırşehir’in bir değerinin kaybından duyduğu acıyı dile getirdi.Büyük ustanın cenazesi Kırıkkkale’de düzenlenecek cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlanacak.
Kendi Anlatımıyla Ekrem Çelebi kimdir?
Ekrem Çelebi, 1952 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı -Akçakent ilçesine bağlı Ömeruşağı köyünde doğdum. İlkokulu köyümde bitirdim, imkansızlıklar nedeniyle eğitimime devam edemedim. 9 yaşında rahmetli babam Ferit Çelebinin askerlik dönüşü getirdiği saz bende müziğe ilgi uyandırdı. Babamında desteğiyle saz çalmaya başladım. Sazı dahada geliştirerek düğünlerde çalmaya başladım. Babam bu yeteneğimi görünce daha iyi bir saz alarak benim müzik sevgime güç katmış oldu. 15 yaşında düğün ve eğlencelerde aranan biri olmuştum. 16 yaşımda (Nuhun Gemisi) adını verdiğim ilk plağımı yaptım. Siz gönül dostlarının, sevdiği bu albümden sonra yeni albümlerle sizlerin huzuruna çıktım. Plakdan sonra teknoloji ile birlikte kasetler çıkmaya başlamıştım 35 kaset çıkardım. Artık Türk Halk Müziği’nde, sizlerin destegiyle profosyonel olarak yerimi aldım. Müzik sevgisi kardeşim Fahri Çelebi ve oğlum Coşkun’da da etki yaptı. Onlarda sevginizle müziğe devam etmektedir. Sizin sevginiz ve desteğiyle müziğe 35 yıldır devam etmekteyim. Hislerinize, sevincinize,kederinize tercüman olmaya çalışıyorum. 17 yaşında evlendim. 4 çocuk babasıyım. Eserlerim bozulmamak kaydı ile, halk müzigi sanatçıları tarafından söylenmektedir.
16-06-2023 Yazar Hakkında