Ukrayna'nın Eurovision birincisi Türkiye'ye sığındı!

Ukrayna'nın Eurovision birincisi Türkiye'ye sığındı!
2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukrayna'yı temsil eden Camala, patlak veren savaşın ardından çocuklarıyla Türkiye'ye sığındı.

Rus bombardımanı nedeniyle yüz binlerce Ukrayna vatandaşı ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Onlardan biri de Eurovision birinciliğiyle adını tüm dünyaya duyuran Susana Cemaleddinova ya da sahne adıyla Camala oldu. Kırım Tatarı olan Camala, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmek için harekete geçmesinin ardından ülkesi Ukrayna'dan ayrılarak Türkiye'ye sığındı. 

Asla Türkiye'ye bu sebeple geleceğimi düşünmüyordum

Kırım Tatarı bir Ukrayna vatandaşı olan Camala, ülkesi Ukrayna ve Avrupa'da oldukça tanınan bir isim. 2016 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nda birincilik başarısı elde etmişti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi sonrasında ülkesini terk etmek zorunda kalan sanatçı, ablasının yaşadığı Türkiye'ye sığındı. Türkiye'ye gelmesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Camala, açıklamalarda bulundu.

"Basın toplantısına geldiğiniz için çok teşekkür ederim, bu benim için ve Ukrayna için çok önemli. Asla Türkiye'ye böyle bir sebepten ötürü geleceğimi ve bir gün bir sığınmacı olacağımı hiç düşünmüyordum. 24 Şubat 2022 sabahı saat 00.05'te eşim beni; Kiev'de patlama sesleri duyduğunu ve eşyalarımızı toplamamız gerektirdiğini söyleyerek uyandırdı. İlk başta ne yapacağımı şaşırdım ve çocuklarımı hazırlamaya başladım. Kararsız ve perişan halde çocuklarımı alıp sığınaklara indik. İki kez daha siren sesi duyuldu ve otoparkı sığınak olarak kullandık. Akşam saatlerinde Rusya'nın Ukrayna'nın farklı bölgelerinden saldırmaya başladığının anlaşılması, sürekli bombaların patlamaya başlaması ve havaalanlarının uçuşlara kapatılmasından sonra Ukrayna'nın batı kısmına gitmemiz gerektiğini düşündük. Kiev'i terk ederek Ternopil'e gitmek zorunda kaldık. 26 Şubat günü Ternopil'de yakınlarımızdaki havaalanından gelen patlama seslerini duyarak uyandık. Çocuklarımı alıp Romanya sınırına gittim. Orada beni sınırda bekleyen ablamın Türk arkadaşları kurtardı. Onlar beni karşılamak için İstanbul'dan Romanya'ya geldiler ve ablama getirdiler. Hiçbir zaman büyükannemin yaşadıklarını benim de yaşayacağım aklımın ucundan bile geçmezdi. Büyükannem, 18 Mayıs 1944'te sabah 00.05'te 5 çocukla 15 dakika içinde eşyalarını toplamak zorunda kalmıştı. Çünkü, Sovyetler Birliği Kırım Tatarlarını ihanetle suçlayıp binlerce Kırım Tatarını vatanlarından vagonlarla Orta Asya'ya sürgün etmişti."

2016 yılında Eurovision'u kazanmıştı

Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinin ardından Ukrayna ve Rusya arasında yine bir kriz çıkmıştı. Ukrayna önemli bir adım atarak 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkelerini temsil etmesi için Kırım Tatarı olan Camala'yı seçti. Camala'nın yarışmadaki 1944 isimli şarkısı Sovyetler Birliği'nin talimatıyla yaşanan ve 100.000'in üzerinde Tatar'ın Kırım'dan sürülmesiyle sonuçlanan Kırım Tatar Sürgünü'nü konu alıyordu. Camala, yarışmadaki performansıyla oylamada birinci oldu ve büyük ödülü kazandı. Geniş kitlelerce çok sevilen şarkı Rusya'dan tepki gördü. Söz konusu şarkının politik olduğunu savunan Rusya, o sene yarışmadan çekildi.

02-03-2022
Yazar Hakkında
Yavuzcan Aksoy

Yavuzcan Aksoy

2013 yılından bu yana çeşitli internet sitelerinde editörlük yapıyor. 2019 yılında Canlı TV için haber makalesi kaleme almaya başladı. Pe .. devamı.. mail
Yorumlar
Etiketler