Ünlü Yönetmen Nuri Bilge Ceylan annesini kaybetti

Ünlü Yönetmen Nuri Bilge Ceylan annesini kaybetti
anakkale, Yenice İlçesi Çakıroba Köyü Camisi’nde ikindi namazından sonra düzenlenen törende Nuri Bilge Ceylan ve yakınları başsağlığı dileklerini ve taziyeleri kabul ettiler.

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın annesi Fatma Ceylan 98 yaşında hayatını kaybetti. Fatma Ceylan oğlunun yönettiği Taşra Üçlemesi olarak bilinen seride yer alan ve birçok ulusal ve uluslar arası başarıya ulaşıp ödüller almış Kasaba ve Mayıs Sıkıntısı filmlerinde de rol almıştı.

Ünlü Yönetmen Nuri Bilge Ceylan annesini kaybetti

Ahlat Ağacı, Bir Zamanlar Anadolu’da, Kış uykusu  ve daha bir çok ödüllü filmlere imza atmış olan ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan annedi Fatma Ceylan’ı kaybetti. İstanbul’da vefat eden Fatma Ceylan için Çanakkale ili Yenice İlçesi Çakıroba Köryü’nde cenaze merasimi düzenlendi. AA’nın aktardığına göre Çakıroba Köyü Camisi’nde ikindi namazından sonra düzenlenen törende Nuri Bilge Ceylan ve yakınları başsağlığı dileklerini ve taziyeleri kabul ettiler. Nuri Bilge Ceylan’ın çok yorgun ve üzgün göründüğü cenaze törenine Yenice Belediye başkanı Veysel Acar, Çan Belediye Başkan Vekili Harun Aslan ve köylülerin katılımıyla kılınan cenaze namazının ardından cenaze köy mezarlığına defnedildi.

Nuri Bilge Ceylan kimdir?

26 Ocak 1959’da İstanbul Bakırköy’de dünyaya geldi. Çocukluk yıllarının çoğunu ziraat mühendisi olan babası Mehmet Emin Ceylan’ın memleketi olan Çanakkale’nin Yenice ilçesinde geçirdi. İlköğretimini Yenice’de ortaokul ve liseyi İstanbul’da okudu. Üniversiteye  İTÜ Kimya’da başladı daha sonra 1978 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü’ne geçti. Üniversite yıllarında fotoğrafçılık, dağcılık, mağaracılık kulüplerinin faaliyetlerine  katıldı. Fotoğrafçılıkta tanınmaya başlandı.Hatta 1982 de Milliyet Sanat dergisinde haber oldu.

Sinemacılık kariyeri

1989 da Kodak’ın düzenlediği yarışmada 1. Oldu ve ülkemizi yurtdışında temsil etti. Üniversite mezuniyetinden sonra Londra ve Kutmandu seyahatlerinde bulundu. Yurda dönünce askerlik sonrası sinemaya yöneldi. Mimar Sinan Üniversitesinde iki yıl sinema eğitimi gördü. 1993 te Mehmet Eryılmaz’ın Seviyorum Ergo Sum isimli kısa filminde oyunculuk deneyimini yaşadı. Oynadığı bu film çekilirken kullanılan kamerayı satın aldı yönetmeni, senaristi ve yapımcısı olduğu ilk filmi olan Koza’yı çekti. Bu filmi Cannes film festvaline kabul edilen ilk kısa Türk filmi oldu. 1997 deKoza’nın devamı niteliğindeki ilk uzun metrajlı filmi Kasaba’yı çekti. Bir çok film festivalinde gösterilen bu film Taşra Üçlemesi’nin ilkidir.GDiğerleri Mayıs Sıkıntısı(1999) ve Uzak(2002) filmleridir. Uzak filmi Cannes film festivalinde büyük jüri ödülü kazandı ve Ceylan uluslar arası şöhrete kavuştu. Aynı filmde  merhum Mehmet Emin Toprak en iyi oyuncu ödülünü kazandı.Usta yönetmenin daha bir çok filmi vardır.

19-04-2023
Yazar Hakkında
Yorumlar
Etiketler