Usta tiyatrocu Üstün Asutay hayatını kaybetti

Usta tiyatrocu Üstün Asutay hayatını kaybetti
82 yaşındaki Türk tiyatro ve sinema oyuncusu Üstün Asutay aramızdan ayrıldı. Türk tiyatrosu usta bir isme daha veda etti. Üstün Asutay kimdir?

Türk tiyatrosunun ve sinemasının değerli isimlerinden Üstün Asutay, 4 Ağustos Salı akşamı hayatını kaybetti. Onlarca oyun, film ve dizide yer alan 82 yaşındaki usta tiyatrocu böbrek yetmezliği nedeniyle hayata gözlerini yumdu.

Duayen tiyatrocu Üstün Asutay vefat etti

Şeker ve kalp hastalığı bulunan Üstün Asutay, bir süredir böbrek yetmezliği tedavisi görüyordu. 3 hafta önce durumu ağırlaşan ve yoğun bakıma alınan usta tiyatrocu 4 Ağustos Salı akşamı hayatını kaybetti.

Üstün Asutay, hayatı boyunca sayısız tiyatro oyununda, sinema filminde ve televizyon dizisinde rol aldı. Bir döneme damga vuran ve hala güzel hatırlanan Bizim Mahalle dizisindeki Nizamettin karakteriyle hafızalara kazındı. Ancak onu yalnızca bu diziyle anmak olmaz. Saygıdeğer sanatçının hayat hikayesine ve rol aldığı yapımlara yakından bakalım.

Üstün Asutay kimdir?

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Üstün Asutay, 1938 yılında İstanbul, Bakırköy'de dünyaya geldi. Küçük yaşlarda tiyatroya ilgi duydu ve yedi yaşından itibaren tiyatro ile haşır neşir oldu. İlk olarak Bakırköy Halkevi'nde Münir Özkul ve Kenan Pars gibi isimlerden tiyatro eğitimi aldı. Türk Ticaret Bankası Çocuk Tiyatrosu ve Ali Baba Çocuk Tiyatrosu gibi topluluklarda uzun yıllar sahne aldı. Üstün Asutay, 1993 yılında kurulan Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD)'ın Ergun Köknar, Tarık Akan ve Cem Karaca ile birlikte kurucularından biridir. Ayrıca BASAD'ın Onursal Başkanlığı'nı da yapmaktaydı. Sahnelerde yıllarını geçiren Üstün Asutay, ilerleyen dönemlerde dizi ve film projelerinde de uzun yıllar yer aldı.

Üstün Asutay, sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu Mert Asutay'ın babasıdır.

Üstün Asutay'ın rol aldığı dizi ve filmler

Oyunbozan - 2000
Şemsi Paşa Pasajı - 2000
Kızım Osman - 1998 (TV dizisi)
Evdekiler - 1995
Son Fasıl - 1993
Bizim Mahalle - 1993 (TV dizisi) - Nizamettin
Üç Aşağı Beş Yukarı - 1992
İmdat İle Zarife - 1991
Vatandaş Ahmet Efendi - 1991
Arabesk - 1988
Selamsız Bandosu - 1987
Uzaylı Zekiye - 1987 (TV dizisi)
Kuruntu Ailesi - 1986
Oduncunun Çocukları - 1966
Güldürme Beni - 1986

04-08-2020
Yazar Hakkında
Yavuzcan Aksoy

Yavuzcan Aksoy

2013 yılından bu yana çeşitli internet sitelerinde editörlük yapıyor. 2019 yılında Canlı TV için haber makalesi kaleme almaya başladı. Pe .. devamı.. mail
Yorumlar
Etiketler