Yeşilçam’ın Gözde Oyuncusu Selma Güneri ‘’Bu Gezegende Her şey Çok Kaba’’

Yeşilçam’ın Gözde Oyuncusu Selma Güneri ‘’Bu Gezegende Her şey Çok Kaba’’
Yeşilçam’ın başarılı oyuncusu Selma Güneri oyunculuğu ile birlikte sesi ile de gazinoların aranan isimlerindendi. Selma Güneri'yle tatlı bir röportaj ile geçmişten bugüne..

80’li yılların başarılı oyuncusu ve sanatçısı 2 şarkısı ile gündemde kendinden söz ettirmeyi başarıyor. Günümüzün sorunu kabalıktan hoşlanmadığını dile getiren Selma Güneri ‘’En mükemmel yaratık insandır ancak insanoğlu da son derece yozlaştı’’ diyerek duygularını ifade etti.

Yeşilçam'ın en özel isimlerinden oyuncu Selma Güneri’yle müzikten başlayarak, sinemayı ve hayatını konuştuk

Müzik Kulağım Çok Kuvvetliydi 

- Selma Hanım yeni kuşak, hatta bir öncesi sizin şarkıcı kimliğinizi bilmiyor. Bir Zamanlar serisinde yayınlanan Duy da İnanma ve Biter Hayat Yaşanmazsa şarkılarınız o yüzden güzel bir sürpriz oldu... Hangi döneme denk geliyor bu şarkılar?

- Bu şarkılar 80'li yıllara denk geliyor. Bunun gibi birkaç tane daha şarkım var, çoğunu Fikret Şeneş yazmıştı, ben de çok keyif alarak söylemiştim, o dönem beğenilmişti. 70'li yıllar Türk sinemasının düşüş yıllarıydı birçok filmimiz sansüre uğradı, istediğimiz kaliteli filmleri üretemiyorduk. Anarşinin sokaklara hâkim olması seyirciyi sinemadan uzaklaştırmıştı. Üretim durmuştu, porno filmler çekilmeye başlamıştı. Bütün oyunculara sahne teklifleri gelmeye başladı. Bana geldiğinde "Ben yapamam" dedim, "Sen yaparsın senin baban çok önemli bir ses sanatçısıydı" dediler. "Deneyelim" dedim ve diğer arkadaşlarım gibi ben de sahneye başladım. Muhteşem bir deneyimdi. Sahne çok stresli bir iş... Sonra sesimin olduğunu fark ettim, müzik kulağım çok kuvvetliydi. Bu da genlerden gelen bir durum. "Yapamam" dediğim işi aşağı yukarı 25-30 sene devam ettirdim. Başta da söylediğim gibi o yıllarda yaptığım hiç yayınlanmamış başka şarkılarım daha var ve yakında yayınlanacak.

- Müzik ve şarkıcılık ne zaman ve nasıl girmişti hayatınıza? Sizi etkileyen sesler, tarzlar nelerdi?

- Ben çocukluğumdan beri Türk sanat müziği sesleri ile büyüdüm. Babam bir dönemin ünlü ses sanatçısı Lütfü Güneri, babamın dayısı yine bir zamanların çok ünlü ses sanatçısı Ahmet Üstün'dür. Bu bakımdan Türk Sanat Müziği'ni çok severim. Etkilendiğim sesler, Zeki Müren, Behiye Aksoy, Müzeyyen Senar, Muazzez Abacı... Yabancılardan, Leonard Cohen, Whitney Houston, Frank Sinatra. Caz çok severim. Ella Fitzgerald, ChickCorea, Miles Davis, Duke Ellington çok dinlerdim...

Diziler Sabun Köpüğü Gibi 

- Sizi uzun zamandır neden ekranda ve beyazperdede göremiyoruz. Son yıllarda neler yapıyorsunuz, günleriniz nasıl geçiyor, sağlığınız nasıl? Yakında yeni projelerde sizi görebilecek miyiz?

- Maalesef bir türlü bana uygun bir proje düşmedi. Diziler sabun köpüğü gibi, tutmazsa beş veya altı bölümde kalkıyor, çabuk unutuluyor. Zor kararlar bizler için. Ancak o kadar özledim ki çok iyi bir sinema filmi yapmak isterim, çok iyi kaliteli bir ekiple kaliteli bir dizide oynamak tabii ki isterim. Benim için proje çok önemli. Sağlığıma gelince, binlerce şükür çok iyiyim, tek eksiğim sinema. Belki önümüzdeki aylarda Sevgili Çağan Irmak'la bir sinema filmi yapabiliriz. Kesin değil ama şartların oluşmasını bekliyoruz. Açıkçası işimi çok özledim. Çağan Irmak hayran olduğum bir yönetmen, son yılların en iyi yönetmenlerinden. 2016 yılında bir meme kanseri atlattım. Şimdi çok şükür çok çok iyiyim. Bu konularda erken teşhis çok önemli, ben buradan bütün kadın dostlarıma sesleniyorum: Lütfen her yıl kontrollerinizi yaptırın, erken teşhis gerçekten çok önemli hepinize sevgilerimi yolluyorum. Ben erken teşhis ve iyi bir bakım sayesinde atlattım, çok çok iyiyim merak edenlere de teşekkür ediyorum.

Vatan Hainliğinin Ötesinde Çok Vahim 

- 60'ların, 70'lerin naif dünyasından bugünlere gelene kadar sizce insanlarda, hayatta neler değişti?

- Bu gezegende her şey çok kabalaştı. En mükemmel yaratık insandır ancak insanoğlu da son derece yozlaştı. Eskinin naif, sıcacık samimi köylüsü şimdi büyük şehirlerde Recep İvedik oldu. Ama bu bütün dünya için geçerli. İnsan ilişkileri çok yoz onun için insanlar hayvanlara daha çok sevgilerini vermeyi tercih ediyorlar. Hayat çok zor, bir de bu salgınlar çok daha zorlaştırdı, herkese kolay gelsin diyorum. Ve ormanlarımız yanıyor, içimiz yanıyor, ülkemiz yanıyor. Yıllar önce yaptığımız şarkılara, yazdığınız şiirlere, çektiğiniz filmlere ne değişti diye baktığınızda oradaki saf inancı, naif insanları hayranlıkla anıyorum. Ve bu yangınların çıkmasına neden olan kimse, neyse şiddetle ama şiddetle kınıyorum. Bu nasıl bir vahşet. Şayet bunları yapan insansa bir insan bunu nasıl yapabilir! Vatan hainliğinin ötesinde çok vahim bir durum bu. Ülkemize geçmiş olsun diyorum.

O Kadar Şaşkındım ki Ödülümü Kaybettim

- Set anılarınızdan, sizde en çok yer eden filmlerinizden, sebepleriyle bahsetseniz, birkaç örnek verseniz çok memnun oluruz...

- Anılar anılar... O kadar çok ki, 50 küsur sene bu. Ama beni en etkileyen olay henüz 15 yaşındayken Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanmamdır. Benim için sanat hayatımın kilometre taşıdır. Erdoğan Tokat’lının çektiği Son Kuşlar filminden almıştım ve o gece o kadar ağladım o kadar şaşkındım ki ödülümü kaybettim. Bana bir diğerini verdiler sonra. Çok gençtim çok şaşkındım.

- Bugünün şarkıcılarından, oyuncularından, yönetmenlerinden takdir ettiğiniz, beğendiğiniz isimler var mı?

- Yönetmenlerden Reha Erdem, Zeki Demirkubuz, Çağan Irmak ve Nuri Bilge Ceylan filmlerini hayranlıkla seyrediyorum. Şarkıcı olarak Funda arar, Sıla.. Oyuncu Özge Özpirinççi ve Aslı Enver, Kıvanç Tatlıtuğ, Kenan İmirzalıoğlu çok yetenekliler.

 

09-08-2021
Yazar Hakkında
Yasemin Dinç

Yasemin Dinç

Yasemin Dinç, 1994 'de İstanbul Kadıköy'de doğmuştur. Eğitimini tasarım üzerine tamamlayıp 2015 yılında mezun olarak iş hayatına atı .. devamı.. mail
Yorumlar