Zalim İstanbul’daki bekaret sahnesine RTÜK kayıtsız kalmadı

Zalim İstanbul’daki bekaret sahnesine RTÜK kayıtsız kalmadı
Zalim İstanbul’daki bekaret sahnesine RTÜK kayıtsız kalmadı ve TTB'nin şikayetini dikkate alarak Kanal D'ye idari para cezası kesti.

Kanal D'nin iddialı dizisi Zalim İstanbul daha ilk bölümüyle adından söz ettirmeyi başardı. İlk bölüm yayınlanır yayınlanmaz kıyamet koptu. Peki neden bu dizi büyük eleştiriler aldı ve bunun sonucu RTÜK’ten nasıl bir ceza geldi? Ayrıntılar hiçbir haberi atlamayan Canlı Tv’de…

Zalim İstanbul’daki bekaret sahnesine RTÜK kayıtsız kalmadı

Her şey 1 Nisan Pazartesi günü başladı. Zalim İstanbul dizisi 1 Nisan'da ilk bölümüyle Kanal D ekranlarında başladı. Henüz bölüm bitmeden yer alan bekaret sahnesi nedeniyle yoğun şikayetler aldı. Doktorlara yönelik şiddeti özendirici ifadeler yer aldığını ileri süren Türk Tabipler Birliği RTÜK’e şikayet başvurusu yaptı. Şikayete kayıtsız kalamayan RTÜK toplandı ve sağlık çalışanlarına yönelik olumsuz sözler sarf ettiği gerekçesiyle Kanal D yönetimine idari para cezası kesti.

Peki olay nasıl gerçekleşti?

Zalim İstanbul dizisinin ilk bölümünde, Agah isimli karakter, yeğeninin doktoruyla yaptığı telefon görüşmesinde kabul edilemez sert ifadeler vardı. TTB ve Sağlık Bakanlığı’nı öfkelendiren diyalog, dizinin senaryosunda aynen şu ifadelerle gerçekleşti. "Günden güne kötüleşiyor doktor… Beklenen tabloymuş! Ne konuşuyorsun sen bana? Bu çocuk bir haftadır iki kelime etmedi be! Başlatma hastahanenden… Ben sanki nereye götüreceğimi bilmiyorum değil mi? En iyisi olduğun için sana getirdik… Delik deşik edip hiçbir şey bulamayıp gönderiyorsunuz… Bana bak! Ya adam gibi bu çocuğu tedavi edersin ya da tıpış tıpış bineceksin! Sabah kapımdasın! Yoksa seni de hastaneni de başhekimliğini de yakarım!”

Senaryoda geçen bu şiddet hatta hakaret dolu sözler izleyicilerle birlikte Türk Tabipler Birliğini de şok etti. TTB Merkez Konseyi, 9 Nisan 2019 tarihinde RTÜK’e başvurarak, söz konusu dizide yer alan hekime ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sahnelerinin 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8/1 maddesinin “şiddeti özendirici veya kanıksatıcı yayın yapılamaz” şeklindeki (ş) bendine aykırı olduğu vurgulandı.

RTÜK, Türk Tabipleri Birliği’nin başvurusu üzerine 10 Nisan’da acil gündemle toplandı ve Zalim İstanbul adlı dizide hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik hakaret, aşağılama ve tehdit içeren ifadelere yer verilmesi gerekçesiyle idari para cezası verdi. TTB’ye konuyla ilgili olarak gönderilen yazıda, karara ilişkin ayrıntının RTÜK’ün resmi internet sitesinden paylaşılacağı bildirildi.

Tartışmalara bigane kalmayan Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaptı. Yayınladığı yazılı açıklama ile Zalim İstanbul adlı dizi hakkında 'sağlık çalışanlarına şiddeti özendirdiği' gerekçesiyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) başvuruda bulunduğunu duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada söz konusu dizinin bir sahnesinde, 'hekime ve diğer sağlık çalışanlarına şiddete varan tepkiler verildiği, mesleğe yönelik hakaretlerde bulunulduğu' ifadelerine yer verildi.Sağlık çalışanlarının bu tarz yayınlarla yıpratılmaması ve mesleki saygınlığının korunmasının toplumun tamamını ilgilendiren bir konu olduğu belirtilen açıklamada ayrıca medya da dahil olmak üzere tüm toplumun bu konuda hassas davranması gerektiği belirtildi.

RTÜK'e ilgili sahne ile hakkında gerekli başvurunun yapıldığını dile getiren Bakanlık, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un ilgili maddeleri çerçevesinde gerekli müeyyidenin uygulanmasının talep edildiğini belirtti.

Canlı Tv olarak bu konuya duyarsız kalamazdık. Yapımcı ve senaristlere daha dikkatli bir dil ve şiddete yol açmayan sahneler yazmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.

17-04-2019
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar