17 Nisan Çarşamba Reyting Sonuçları 

17 Nisan Çarşamba Reyting Sonuçları 
TNS ve TİAK tarafından ölçümlenen 17 Nisan Çarşamba reyting sonuçları belli oldu. Dün Diriliş Ertuğrul mu yoksa Sen Anlat Karadeniz dizisi mi daha çok izlendi?

Çarşamba gününün iddialı yapımları 'Diriliş Ertuğrul', 'Kuzgun', 'Sen Anlat Karadeniz' ve 'Survivor Türkiye - Yunanistan' yeni bölümleriyle ekranlara gelirken dünün reyting sonuçları izleyici tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. 17 Nisan Çarşamba reyting sonuçları nasıl şekillendi? Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü en çok izlenen yapım 'Diriliş Ertuğrul' bu hafta hangi sırada yer aldı? İşte dünün reytingleri!

REYTİNG SONUÇLARI AÇIKLANDI

TOTAL kategorisinde; Diriliş Ertuğrul dizisi 15,36 izlenme oranıyla birinci, Fatih Portakal ile FOX Ana Haber 10,06 izlenme oranıyla ikinci, Sen Anlat Karadeniz 7,88 izlenme oranıyla üçüncü, Diriliş Ertuğrul dizisinin özet bölümü 6,33 izlenme oranıyla dördüncü, Müge Anlı ile Tatlı Sert programı 5,36 izlenme oranıyla günü beşinci sırada tamamlayan yapım oldu. Günün diğer iddialı dizisi Kuzgun ise 4,43 izlenme oranıyla yedinci sırada günü tamamladı.

AB kategorisinde ise; Diriliş Ertuğrul dizisi total kategorisinde olduğu gibi yine birinci sırada yer aldı. Geçtiğimiz haftaki konumunu korumayı başaran dizi bu hafta 16,16 izlenme oranıyla AB kategorisinde birinci sırada yer aldı. Fatih Portakal ile FOX Ana Haber 11,86 izlenme oranıyla ikinci, Diriliş Ertuğrul özet bölümüyle üçüncü, Kuzgun dizisi 5,01 izlenme oranıyla dördüncü, Yaparsın Aşkım özet bölümüyle beşinci sırada yer aldı.

Reyting nedir?

Reyting; İngilizce rating sözcüğünden türeyen, dilimizde “derece, derecelendirmek ve ölçümleme” anlamlarına gelen kelimedir. Televizyon kanallarının ve bu kanallarda yayınlanan programların ne kadar izlendiğini gösteren sistemdir.

Günümüzde bir çok izleyici, takip ettiği programların izlenme oranları ile yakından ilgileniyor olsa bile, reytingler aslında izleyiciyi etkileyen bir durum değildir. Sistemin tek amacı televizyona reklam veren şirketlerin iş yükünü azaltmak ve reklamlarını en doğru şekilde kullanmasını sağlamaktır.

Aynı zamanda ölçümlemeye dahil olan kanallar, yayınladıkları yapımların izlenme oranlarını göz önünde bulundurarak, yayın hayatına devam etmesi veya final yapması konusunda karar vermektedirler.

Reytingler nasıl belirleniyor?

Türkiye’de ilk reyting ölçümü, birçok Avrupa ülkesinde izlenme oranlarını belirleyen AGB Nielsen şirketi tarafından gerçekleştirilmiştir. İlerleyen yıllarda sistem TNS tarafından devralınmıştır.

Reytingler peoplemeter adı verilen özel bir cihazla hesaplanmaktadır. Bu cihaz sadece TNS tarafından belirlenen hanelerde bulunmaktadır.

Peoplemeter, parayla satın alınamaz ve bu cihaza sahip olan hanelerin sisteme dahil olduklarını kimseyle paylaşmaması gerekmektedir.

Şimdilerde 2200’den fazla hanenin ölçümleme sistemine dahil olduğu bilinmektedir. Bu sisteme dahil olan haneler, ölçümlemelerden maddi bir gelir elde etmemektedirler. TNS tarafından ölçümlemeye dahil olan hanelere belirli aralıklarla küçük ev eşyaları hediye edilir.

TOTAL, AB ve ABC1 nedir?

Reytingler, TOTAL, AB ve ABC1 olarak gruplara ayrılmaktadır. Her grup ayrı özellikler barındıran hanelerin verilerine göre şekillenmektedir. Reklam şirketleri en çok AB grubunu dikkate almaktadırlar. Nedeni ise bu gruba dahil olan hanelerin alım gücü ve eğitim durumlarının yüksek olmasıdır. AB grubunda yer alan hanelerin çoğu üniversite mezunu ve memurdur.

Gruplarda kategori c, d, e olarak düşmeye devam etmektedir. E grubu, eğitim ve ekonomi durumu en düşük olan haneleri TOTAL grubu ise a, b, c, d ve e kategorilerinin toplamını temsil etmektedir.

18-04-2019
Yazar Hakkında
Yorumlar
Etiketler