3 Mayıs Cuma Reyting Sonuçları | Hercai mi, İstabullu Gelin mi?

3 Mayıs Cuma Reyting Sonuçları | Hercai mi, İstabullu Gelin mi?
3 Mayıs Cuma gününe ait reyting sonuçları elimize ulaştı. TOTAL ve AB'de dün en çok izlenen yapım hangisi oldu? İşte dünün reyting sonuçları!

3 Mayıs Cuma günü atv'de Hercai, Star tv'de İstanbullu Gelin, trt1'de Payitaht Abdulhamid, Kanal D'de Arka Sokaklar, Show tv'de Gülperi, tv8'de ise Kızım dizisi yeni bölümleriyle ekranlara geldi. Peki birbirinden başarılı yapımların yarıştığı 3 Mayıs Cuma günü reytingleri nasıl sıralandı? İşte dünün reyting sonuçları!

AB REYTİNG SONUÇLARI

1- FATİH PORTAKAL İLE FOX ANA HABER - FOX TV

2- HERCAİ - ATV

3- İSTANBULLU GELİN - STAR TV

4- PAYİTAHT ABDULHAMİD - TRT 1

5- ARKA SOKAKLAR - KANAL D

6- KIZIM - TV8

7- GÜLPERİ - SHOW TV

8- YEMİN - KANAL7

9- MÜGE ANLI İLE TATLI SERT - ATV

10- HERCAİ (ÖZET) - ATV

TOTAL REYTİNG SONUÇLARI

1- HERCAİ - ATV

2- ARKA SOKAKLAR - KANAL D

3- FATİH PORTAKAL İLE FOX ANA HABER - FOX TV

4- HERCAİ (ÖZET) - ATV

5- MÜGE ANLI İLE TATLI SERT - ATV

6- PAYİTAHT ABDULHAMİD - TRT1

7- ARKA SOKAKLAR (ÖZET) - KANAL D

8- ESRA EROL'DA - ATV

9- İSTANBULLU GELİN - STAR TV

10- GÜLPERİ - SHOW TV

REYTİNG NEDİR?

Reyting; İngilizce rating sözcüğünden türeyen, dilimizde “derece, derecelendirmek ve ölçümleme” anlamlarına gelen kelimedir. Televizyon kanallarının ve bu kanallarda yayınlanan programların ne kadar izlendiğini gösteren sistemdir.

Günümüzde bir çok izleyici, takip ettiği programların izlenme oranları ile yakından ilgileniyor olsa bile, reytingler aslında izleyiciyi etkileyen bir durum değildir. Sistemin tek amacı televizyona reklam veren şirketlerin iş yükünü azaltmak ve reklamlarını en doğru şekilde kullanmasını sağlamaktır.

Aynı zamanda ölçümlemeye dahil olan kanallar, yayınladıkları yapımların izlenme oranlarını göz önünde bulundurarak, yayın hayatına devam etmesi veya final yapması konusunda karar vermektedirler.

REYTİNGLER NASIL BELİRLENİR?

Türkiye’de ilk reyting ölçümü, birçok Avrupa ülkesinde izlenme oranlarını belirleyen AGB Nielsen şirketi tarafından gerçekleştirilmiştir. İlerleyen yıllarda sistem TNS tarafından devralınmıştır.

Reytingler peoplemeter adı verilen özel bir cihazla hesaplanmaktadır. Bu cihaz sadece TNS tarafından belirlenen hanelerde bulunmaktadır.

Peoplemeter, parayla satın alınamaz ve bu cihaza sahip olan hanelerin sisteme dahil olduklarını kimseyle paylaşmaması gerekmektedir.

Şimdilerde 2200’den fazla hanenin ölçümleme sistemine dahil olduğu bilinmektedir. Bu sisteme dahil olan haneler, ölçümlemelerden maddi bir gelir elde etmemektedirler. TNS tarafından ölçümlemeye dahil olan hanelere belirli aralıklarla küçük ev eşyaları hediye edilir.

TOTAL, AB, ABC1 KATEGORİLERİ NEYİ İFADE EDER?

Reytingler, TOTAL, AB ve ABC1 olarak gruplara ayrılmaktadır. Her grup ayrı özellikler barındıran hanelerin verilerine göre şekillenmektedir. Reklam şirketleri en çok AB grubunu dikkate almaktadırlar. Nedeni ise bu gruba dahil olan hanelerin alım gücü ve eğitim durumlarının yüksek olmasıdır. AB grubunda yer alan hanelerin çoğu üniversite mezunu ve memurdur.

Gruplarda kategori c, d, e olarak düşmeye devam etmektedir. E grubu, eğitim ve ekonomi durumu en düşük olan haneleri TOTAL grubu ise a, b, c, d ve e kategorilerinin toplamını temsil etmektedir.

04-05-2019
Yazar Hakkında
Yorumlar
Etiketler