Avlu Dizisinin Yönetmeni: Türkiye Dizilerle Bir Devrim Yaptı!

Avlu Dizisinin Yönetmeni: Türkiye Dizilerle Bir Devrim Yaptı!
Star Tv'nin başarılı dizilerinden Avlu'nun usta yönetmeni ve Yüksel Aksu Türk dizi sektörünün yükselişi ve önündeki en büyük engeli anlattı. Detaylar haberinizde!

Star Tv’nin başarılı yapımlarından Avlu sezon finaline giderken bu sezonda seyircisinin beğenisini toplamayı ve yapımcısını mutlu etmeyi başardı. Dizinin yönetmeni usta senarist ve yönetmen Yüksel Aksu katıldığı bir etkinlikte Türk Dizilerinin dünyadaki yeri ve gelişmesini anlattı.

Yüksel Aksu’dan Çarpıcı tespitler!

İftarlık Gazoz, Dondurmam Gaymak ve Entelköy Efe Köy'e Karşı gibi yapımların ödüllü yönetmeni Aksu ile oyuncu Nursel Köse, Türk dizi serüveni ve sektörle ilgili tecrübelerini paylaştı. Yönetmen Aksu, 'Avlu' dizisinde Türkiye'de bugüne kadar çekilmiş hapishane filmleri ya da romanlarının dışında bir cezaevi kurguladığını belirterek, "Dizi, günümüz siyasalına değmeyen, zamansızlaştıran ve ülkesizleştiren bir format olduğu için benim adıma kolay oldu. Senarist arkadaşlara da önce cezaevleri, cezalandırma teknikleri ile ilgili Emile Durkheim'dan Michel Foucault'a bir literatür taraması yaptırdım" diye konuştu.

Maalesef Dizi Sektörü Kötüye Evriliyor

Konuşmasında Türk dizi sektörüne değinen Aksu, şu değerlendirmelerde bulundu: "1990'lı yıllardan bu yana dünyaya dizi ihraç eden 3. ülke olmuşuz. Bu kısmı görmemiz lazım. Burada birçok dinamik var. Eğer bu başarı doğru yönetilirse, ortada çok büyük bir endüstri var. Çünkü metropoller hikayelerini tüketti. Bizim gibi dünyada periferik ülkeler, modernite ile geleneksel arasında dolanan ülkeler, öykülerini daha bitirmedi, daha yeni başlıyor.

Türkiye Devrim Yaptı!

Türkiye dizilerle bir devrim yaptı. Pazarın İç sahasını aldık. Şu anda Latin Amerika'ya bile bizim dizilerimiz satılıyor. Fakat hala bütçeyle, münitajla boğuşuyorlar. Maalesef sektör kötüye evriliyor. Bu tecrübeyi Türkiye daha önce Yeşilçam'da da yaşamıştı. 1960'lı yıllarda dünyada Federico Fellini'nin, Akira Kurosava'nın ve John Ford'un cirit attığı, çok iyi filmlerin çekildiği bir dönemde Yeşilçam, 1955'den 1975'e kadar iç pazarı almıştı. Aynı zamanda 'Susuz Yaz', 'Umut', 'Kuyu', 'Seyithan' ve 'Bulutların Kanunu' gibi efsane filmler de çekildi ve ciddi ödüller alındı ama Yeşilçam bu dönemi doğru yönetemedi. Geriye hiçbir tane plato, enstitü, arşiv kalmadı."

Türkiye'de Mizahımı Gösterme İmkanım Olmadı

Dizi sektörü ile 2004 yılında tanışan sinema ve dizi oyuncusu Nursel Köse ise Avlu dizisinde canlandırdığı "Kudret" karakterinden bahsederek, bu rolü ortaya çıkarmak adına sancılı bir dönemden geçtiğini söyledi. Köse, karakter ortaya çıktıktan sonra bir de karakterin olgunlaşma dönemi olduğuna işaret ederek, "Bu anlamda karakterin soyağacını çıkarana kadar gidiyorum. Nerede doğmuş, neler yapmış, neler yaşamış gibi. Elimde karakter analizi azsa, o karakteri bir ruha büründürmek adına birçok çalışma yapıyorum" dedi.

27-05-2019
Yazar Hakkında
Emir Mete

Emir Mete

1984 yılında Sivas’ın uzak bir köyünde her türlü moderniteden ve karmaşadan uzak bir şekilde dünyaya geldi. Çocukluğunu doya doya olmasa .. devamı.. mail
Yorumlar