Deniz Gezmiş’in Hayatı Beyaz Perdeye Taşınıyor!

Deniz Gezmiş’in Hayatı Beyaz Perdeye Taşınıyor!
Başarılı yapımcı Mustafa Uslu, siyasi suçlu olduğu gerekçesiyle genç yaşta idam edilen Türk Sol’unun simge isimlerinden Deniz Gezmiş’in hayatını beyazperdeye taşımaya hazırlanıyor.

Son dönemlerde halkın önemli bulduğu isimlerin hayatları ve yaşadıkları sinemada son derece ilgi gören konular arasında yer alıyor. Bahsi geçen bir habere göre 6 Mayıs 1972 yılında idam edilen devrimci Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının yaşam öyküsü, Mustafa Uslu’nun önderliğinde beyaz perdeye taşınıyor. Yapımcı Uslu’nun konu ile ilgili çalışmalar yürütmeye başladığı ve oyuncu kadrosunu da belirlediği ifade edildi. Peki Deniz Gezmiş kimdi? Deniz Gezmiş’i kim oynayacak? İşte filmle ilgili detaylar…

Mustafa Uslu

Deniz Gezmiş ve Arkadaşlarının Hayatı Film Oluyor!

Mustafa Uslu, Ayla, Müslüm, Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu ve Kesişme: İyi ki Varsın Eren gibi çok başarılı filmlere imza atmış bir yapımcı. Üstlendiği filmlerle gişe rekorları kıran Mustafa Uslu, Üç haftada 972 bin 102 seyirciye ulaşan ‘Kesişme İyi Ki Varsın Eren’ filmi ile rekora koşan başarılı yapımcı, bu kez Türkiye’nin siyasi geçmişine el atıyor. Uslu, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının hayatını beyaz perdeye taşımaya hazırlanıyor.

Mustafa Uslu’nun aklında filmin yönetmenliği için de başarılı isim Ömer Faruk Sorak ve ünlü oyuncu Timuçin Esen olduğu söylendi. Ömer Faruk Sorak, Bugüne kadar G.O.R.A. Yahşi Batı, Aşk Tesadüfleri Sever gibi filmlere de imzasını atmış başarılı bir yönetmen.

Timuçin Esen

Mustafa Uslu bu filmle Türkiye’nin yakın siyasi geçmişine de ayna tutacak. Daha lise yıllarındayken sol örgütlerle tanışan ve genç yaşında üniversiteyi bırakarak solun mücadelesi için gerilla hareketine katılan Deniz Gezmiş (25), 6 Mayıs 1972’de dava arkadaşları Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’la birlikte idam edilmişti.
Ömer Faruk Sorak

Deniz Gezmiş’i Kim Oynayacak?

Siyasi suçlu olduğu gerekçesiyle genç yaşta idam edilen Deniz Gezmiş’i canlandırması için de, ona çok benzeyen Murat Ünalmış’la görüşülüyor.

Murat Ünalmış

En son Bir Zamanlar Çukurova dizisinde rol alan ancak üçüncü sezonda veda eden Ünalmış, o günden bu yana bir dizi ya da film projesinde yer almadı. Habere göre Ünalmış, Deniz Gezmiş’i canlandırma teklifine sıcak bakıyor.

Deniz Gezmiş Kimdir?

Adı: Deniz Gezmiş

Doğum: 28 Şubat 1947, Ankara

Ölüm: 6 Mayıs 1972, Ankara

Mesleği: Türk Marksist-Leninist, öğrenci lideri, siyasi aktivist ve devrimci.

Deniz Gezmiş, 28 Şubat 1947’de Ankara’nın Ayaş ilçesinde doğdu. Dedeleri, Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Cimil (Başköy) köyündendir. Babası, Ilıca (Aziziye)/Erzurum nüfusuna kayıtlı ilköğretim müfettişi Cemil Gezmiş’tir. Annesi, Erzurum’un Tortum ilçesinden ilkokul öğretmeni Mukaddes Gezmiş’tir. Ailenin üç erkek çocuğundan ikincisiydi. Ağabeyi Bora Gezmiş (d. 1944), hukuk fakültesinden ayrılıp bankacılık yapmıştı. Kardeşi Hamdi Gezmiş (1952-2020) ise mali müşavirdi.

Deniz Gezmiş; ilk ve ortaöğrenimini Sivas’ta, liseyi İstanbul’da Haydarpaşa Lisesinde okudu. Henüz lise öğrencisiyken sol düşünceyle tanıştı ve kendini dönemin eylemleri içinde buldu.

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusunun (THKO) kurucu üyesiydi. 1971’de 12 Mart Muhtırası’nın ardından yakalanarak yargılandı ve idama mahkum edildi. Cezası ertesi yıl Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’la aynı gün infaz edildi.

20-01-2022
Yazar Hakkında
Belma Arslan

Belma Arslan

1985 yılında Adapazarı'nda doğdu. 2008 Yılında Sakarya Üniversitesi Turizm ve Seyahat İşletmeciliğinden, 2011 yılında da Anadolu Üniversi .. devamı.. mail
Yorumlar