Diriliş Ertuğrul, Türk dizi tarihinin en iyisi mi?

Diriliş Ertuğrul, Türk dizi tarihinin en iyisi mi?
TRT 1'in yayın hayatını Diriliş: Ertuğrul dizisinden önce ve sonra diye ikiye ayırırsak pek yanlış olmaz. Aynı şekilde Engin Altan Düzyatan'ın oyunculuk kariyerini de Diriliş: Ertuğrul'dan önce ve sonra diye sınıflandırabiliriz.

Diriliş Ertuğrul bu övgüyü hak ediyor mu?

Şüphesiz buna net bir şekilde cevap vermek mümkün değil. Her ne kadar sosyal medyada Kurtlar Vadisi, Ezel gibi dizilerle karşılaştırılsa da bir dizinin en iyi olduğuna karar vermek öznel bir yargı olur.

Bir dizinin iyi olmasını ölçüleri!

Buradaki en önemli etken reytingdir. Diriliş Ertuğrul'un her sezonu farklı bir metotla ilerliyor. Seyirci kazanılan ilk sezonda reytingleri şimdiki kadar yüksek olmasa da konjonktürün de yardımıyla sabit bir seyirci kitlesine ulaştı. İlk sezonunda Star'ın Güzel Köylü'sünü bile reytinglerde geçemiyordu. İkinci ve üçüncü sezon ise hikaye entrikaya ve siyasi olaylara döndü. Haliyle de hızını kaybetti ama reytinglerde zirve de yapmasını bildi. Bu durum reyting analizcileri için zor açıklanır bir durum. Hele hele son bölümlerde yaşanan mantık hatalarına ve hikayenin durağanlığına rağmen alınan reytingler tamamen alışılmış çaresizlikten kaynaklanıyor.

Yani dizi gerçekçi ve doğurgan bir hikayeden siyasi ve kısır bir hikayeye dönüştü. Ama toplumun aç olduğu duyguları işlediği için de sürekli seyirci topladı ve reytinglerde rekor kırdı. Bu durum Trt'nin ve yapım şirketinin ortak bir başarısıdır. Toplumu yüceltici hikayeler ve toplumun başarıya açlığı, Osmanlıya olan hasreti iyi analiz edildiği için Diriliş Ertuğrul dizi çıtasını birkaç tık yukarıya çıkardı.

Kısacası bir dizinin iyi olmasının ölçüsü toplumu iyi analiz etmektir. Toplumun yaralarını saracak her hikaye iş yapar. Bunu Kurtlar Vadisinde de görmüştük.

Diriliş'le yapılan reklam...

Dizi olarak normalde reklama ihtiyacınız olsa da bazen öyle bir marka olursunuz ki siz başka dizileri reklam yaparsınız. Trt yönetimi Filinta gibi kötü bir başlangıç yapma korkusundan dolayı yeni dizisi Payitaht için tilki kurnazlığı yaptı. Payitaht'ın ilk bölümünü çarşamba günü tekrar yayınlayarak büyük bir tanıtım işiydi.

Evet, belki bir bölüm Diriliş Ertuğrul yayınlanmadı ama bu diziyi bekleyen bütün seyirciler Payitaht'la tanıştı.

Trt, bu yönüyle yönetim olarak büyük iş yaptı. En iyi reklamını yaparak seyirciye tam size göre bir dizimiz daha var dedi.

Diriliş Ertuğrul bu yönüyle de büyük bir dizi...

Hikaye olarak da ekrana artık ne yazıp koysalar reyting olarak pek bir şey değişmez. Diriliş, her zaman Diriliş'tir... Yorumlarınızı bekliyoruz. Sizce en iyisi hangisi?

12-04-2017
Yazar Hakkında
Aslıhan Karakoç

Aslıhan Karakoç

Lise eğitiminde tek başına dergi çıkaracak kadar yayıncılık sevdasıyla yatıp kalkan Aslıhan, Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünü .. devamı.. mail
Yorumlar