Disney Channel Kapanıyor Mu?

Disney Channel Kapanıyor Mu?
Disney Channel 2011 yılında Türkiye’de yayına başlamıştı. Kanaldan kötü haber geldi. Disney Channel kapanıyor mu? Disney Channel Türkiye neden kapatıldı? Ne zaman kapanıyor?

The Disney Channel kanalı, 29 Nisan 2007 yılında ABD’de Disney –ABC Television Group tarafınca hizmet veren kablo ve uydu TV ağıdır. Disney Channel Türkiye ise, 21 Aralık 2011 yılı itibariyle yayına başlamış, 24 saat yayın yapan bir kanaldır. Kanal Çizgi dizi, film ve gençlik dizileri yayınlamaktadır. Hedef kitlesi ilk kurulduğunda 7 yaş grubu çocuklar olsa da zamanla değişmiş; programların içeriği değiştikçe, izleyen kesimin yaş ortalaması da artmıştır. 14 Ekim’de kanal yayın olarak ise eski hâline geri dönmüş, Türkiye’de 7-14 yaş grubuna yayın yapmaya devam etmiştir. Şimdi ise Disney Channel’ın kapanacağı iddiaları gündeme bomba gibi düştü, kullanıcılarını ise merak içinde bıraktı. Disney Channel gerçekten kapanıyor mu? Neden Kapanıyor? Ne zaman kapanacak? İşte merak edilenler…

 

 ‘Disney Channel’ Neden Kapanıyor?

Disney Channel kanalının sahibi Walt Disney şirketidir. Türkiye, İspanya’dan sonra Disney Channel’ın ücretsiz yayına başladığı ikinci ülkedir. Bu döneme kadar Türkiye’de, Disney Channel’ın Orta Doğu kanalı üzerinden Digitürk, Teledünya ve Tivibu’da yayın yapmıştır. Türkiye kanalının açılmasıyla birlikte Türksat 4A başta olmak üzere, D- Smart, Digitürk, Kablo TV, Turkcell TV, Tivibu, ve Vodafone platformları üzerinden izlenebilmekteydi.

 

Tıpkı Disney Channel gibi Disney XD (Türkiye) Disney-ABC Televizyon Group’a ait olan Türkiye’de bir dönem yayın yapmış çocuk televizyon kanalıydı. 3 Ekim 2009 tarihinde Türkiye’de yayın yapmaya başlamış, 31 Ocak 2021 yılında ise yayınını sonlandırmıştı.

 

Disney XD gibi Disney Channel’da kapanıyor. Bildiğiniz gibi 2019 yılında Disney tıpkı Netflix gibi, Amazon Prime gibi, dijital platform açtı. Star Wars gibi yapımlarla da kısa sürede yüksek popülerlik ve başarıya ulaştı.

 

Disney Channel izleyicisine burada, bir kötü bir de iyi haberimiz var. Kötü haber, World Disney CEO’su Bob İger’in açıklamalarında, 2020 de 30 kanalı kapattıklarını, 2021-2022 de ise 100 kanalı kapatmayı planladıklarını söyledi. O kanallardan biri de Disney Channel olacak.

İyi haber ise, kanal izleyicisine buradaki içerikleri Disney Plus içerisinde izlemeye devam edebilecekleri bilgisi oldu.

 Disney Channel İnstagram hesabından da resmi açıklama geldi:

Disney Channel’ın Kapanma nedeni ise; gerek TV izleyen insanların artık azalması, gerekse tek şirketin içeriklerini farklı farklı platformlarda ve kanallarda yayınlanması ile Disney yapımlarını izlemek ilerleyen dönemde imkansız bir hal alacak, böylelikle Disney içeriklerine ulaşmak için, herkesin Disney Plus üyeliğini alması sağlanacak ve bütün dünyada en çok kullanılan dijital platform muhtemelen kendileri olacak. Çünkü burada sadece izlenilecek kanallar, Disney Channel, Disney Junior falan değil. FX, Fox Crime, National Geographic gibi yüksek izleyici sayısına sahip olan kanallarda anlaşmaya dahil. Birçok farklı içeriğin tek bir platformda toplanacak olması Disney Plus’ı zirveye çıkartacaktır.

Halihazırda bu kanalların yapımları Disney Plus’ta fakat, bu kanallar TV den silindiğinde Disney Plus’a adeta kavimler göçü gibi bir göç hareketi başlayacaktır. Türkiye büyük bir Pazar, ülkemizin nüfusu fazla ve her zaman Amazon Prime ve Netflix gibi platformlar burada popüler. Disney Plus geldiğinde eğer uygun fiyatları olursa, ki içerik olarak bahsettiğimiz gibi rakiplerinden daha çok çeşitli içeriği var, kesinlikle almaya değer bir platform olacaktır.  

Disney Channel Ne Zaman Kapanıyor?

Disney Channel, 21 Mart 2022 tarihinde kanalın İnstagram sayfasından kanalın kapatılacağı açıklandı.

Disney Channel ne zaman kapanacak? Türkiye Disney Plus dönemi ne zaman başlayacak? Sorularının cevabını ise şöyle verebiliriz. Disney Channel Türkiye RTÜK lisansı 2022’de bitiyor. Disney Plus ise 2022’nin yaz aylarında Türkiye’de yayına başlayacağını duyurdu. Disney Channel’ın buna göre 2022 yılı içerisinde kapanıp yayınlarına Disney Plus’tan devam edeceğini söyleyebiliriz.

22-03-2022
Yazar Hakkında
Belma Arslan

Belma Arslan

1985 yılında Adapazarı'nda doğdu. 2008 Yılında Sakarya Üniversitesi Turizm ve Seyahat İşletmeciliğinden, 2011 yılında da Anadolu Üniversi .. devamı.. mail
Yorumlar