Ertuğrul Gazi tarihte nasıl ölmüştür?

Ertuğrul Gazi tarihte nasıl ölmüştür?
Ertuğrul Gazi tarihte kaç yaşında, ne zaman ve nasıl öldü? Canlı Tv olarak dizi projelerine ilham olan Ertuğrul Gazi’nin hayatını ve nasıl öldüğünü araştırdık.

Son zamanlarda tarihe ilgi ve merak başladı, iyi de oldu. Özellikle Muhteşem Yüzyıl ile başlayan ve Diriliş Ertuğrul’la zirve yapan tarihi diziler, bu tarihe yönelişi artırdı. Peki Ertuğrul Gazi tarihte kaç yaşında, ne zaman ve nasıl öldü? Canlı Tv olarak dizi projelerine ilham olan Ertuğrul Gazi’nin hayatını ve nasıl öldüğünü araştırdık. İşte detaylar…

Ertuğrul Gazi tarihte nasıl ölmüştür?

TRT1 ekranlarında sevilen dizi Diriliş Ertuğrul hepimizin hayranı oladuğu bir yapım. Rüyada verilen bir müjde üzerine Orta Asya’nın uçsuz bucaksız bozkırlarından kalkıp Söğüt'te yerleşen Türk boyu ve başındaki isim Ertuğrul Gazi'nin ölümü her zaman merak konusu oldu. 1250’li yıllar Anadolu’ya yoğun göçün yaşandığı yıllardır. Türk milletinin en büyük kolu olan Oğuzların Kayı boyu, Ertuğrul Bey liderliğinde 400 çadırla Anadolu’yu vatan edinmek istedi. Selçuklu Devleti onları Eskişehir bölgesinin en ileri hattı olan Söğüt’e yerleştirdi. Bu bölge aynı zamanda Bizans devletiyle komşu bir bölgeydi. Kayı obasının lideri Ertuğrul Bey, Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'in babasıdır ve Osmanlı Şanlı Devletinin tohumunu atan insandır. Ertuğrul Bey’in nerde ne zaman doğduğu bilinmemektedir. Babası Süleyman Şah ve annesi Hayme Ana’dır. Eşi Halime Hatun’dan başta Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Bey, Saru Batu Savcı Bey ve Gündüz Bey isminde oğulları vardır. Kardeşleri ise Sungur Tekin, Gündoğdu ve Dündar’dır.

Kayı Boyu Söğüt'e nasıl yerleşti?

1243 yılında gerçekleşen Kösedağ Muharebesi sonrasında Anadolu'da başlayan Moğol baskısı artınca Anadolu Selçuklu Devleti çözüm olarak Bizans İmparatorluğu sınırında bulunan uç emirliklerindeki Türk sayısını artırdı. Buna paralel olarak Bizans topraklarına yapılan akınlar arttı. Bu akınlar sonucunda, Bizans topraklarında ikinci halka uç beylikleri kurulmaya başlandı. Sultan Öyüğü (günümüzde Eskişehir) bölgesinde, ucun en ileri hattı olan Söğüt'te yerleşen 400 çadırlık Kayı boyunun başında Ertuğrul Gazi bulunmaktaydı. Söğüt’ü vatan yapan Ertuğrul Gazi ve obası rüyada verilen müjde üzerine bu bölgeye yerleşti.

Ertuğrul Gazi nasıl ölmüştür?

Türk boylarının içinde nüfuz olarak en zayıf obası olan Kayı boyu, lideri Ertuğrul Gazi’ni dahice yönetimi sayesinde bölgede her geçen gücünü artırdı. Ertuğrul Gazi, uzun yıllar süren yönetiminde aşiretinin nüfusunun az olmasından dolayı barış merkezli, tedbirli bir siyaset izledi. Çevresinde bulunan Türkmen beylikleriyle daima barış içinde yaşadı. Türklerin bir yaşam şekli olan Kızılelma ülküsü İslamiyet’le birlikte Nizam-ı Alem davasına dönüşünce Ertuğrul Bey ve obasının bütün felsefesi Bizans topraklarında İslam’ı yaşamak ve yaşatmak şeklinde gelişti. Özellikle Bizans tekfurlarıyla iyi ilişkiler kurarak onların durumlarını ve siyasi şartları yerinde değerlendirdi. Ertuğrul Gazi, emri altındaki topraklarda yaşayan halk tarafından çok sevilen ve sayılan bir kişiydi. Söğüt'teki Hıristiyan tebaası da onu ve obasını yürekten seviyor ve sayıyordu. Yurt tuttuğu bölgede huzur ve güveni sağladı. Ertuğrul Gazi, 1281 senesinde 93 yaşlarında iken Söğüt'te vefat ettiğinde geride doğum sancılarını tamamlamak üzere olan muhteşem bir beylik bırakıyordu.

11-04-2019
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar