Euronews'in Türkçe yayını neden durduruldu?

Euronews'in Türkçe yayını neden durduruldu?
TRT ile ortaklığı 2017 yılında biten Euronews'in Türkçe yayınları da duruduruldu. Euronews'in Türkçe yayını neden durduruldu?

151 ülkede 24 saat yayın yapan Euronews'in Türkçe yayını duruduruldu. TRT'nin Euronews'le olan ortaklığının 2017 yılında bitirilmesi üzerine imzalanmış lisans anlaşmaları gereği kanalın yayınları durduruldu. Türkçe yayıncılığın geliştirilmesi ve Türkiye'nin yurt dışında tanınırlığına hizmet etmesi amacıyla yapılan anlaşmada TRT kanalın dünyadaki dördüncü büyük hissedarı olmuştu. TRT yüzde 15,70 oranında sahip olduğu Euronews hissesiyle o dönemde RAI (İtalya) ve RTR'nin (Rusya) ve France Televisions (Fransa) gibi yayıncı kuruluşlardan sonra gelen dördüncü büyük ortaktı.

Euronews -TRT ortaklığı sona ermişti

TRT'nin Euronews'te  kademeli olarak yaşadığı hisse kaybı ortaklığın da sona ermesi sonucunu getirmişti. TRT'nin talebi üzerine dönemin bakanlar kurulu TRT ve Euronews SA ortaklığına ilişkin kararı yürürlükten kaldırılmıştı. Sonuç olarak, ortaklığı Bakanlar Kurulu kararıyla sonlandırılan Euronews Türkçe'nin yayını, yapılan lisans anlaşmaları gereği durduruldu.

Tanıtım toplantısına Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılmıştı

2018 yılında Sözcü'de yer alan habere göre, Euronews haber kanalının açılış töreni, İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenmiş, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Euronews CEO'su Philip Cayla, Genel Müdür Yardımcısı Michael Peter, dönemin TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve çok sayıda davetli kanalın tanıtım toplantısına  katılmıştı.

160 ülkede yayın yapıyor

Euronews haber kanalı Avrupa'nın en kapsamlı ve güçlü medya ağına sahip. Euronews 160 ülkede izlenirken yaklaşık 4 milyon izleyici potansiyeline sahip. 30 farklı milletten 600'e yakın gazetecinin çalıştığı Euronews bölgede ve dünyada ses getiren haberlere imza atarken, Avrupa ve dünya gündeminin de nabzını tutuyordu. 160 ülkede bilinen bir kanalın Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlaması ve Avrupa Birliği'yle ilişkilere olumlu sonuçlar doğurması hedeflenirken gelinen noktada TRT ve Euronews ortaklığı tamamen sona erdi ve  Euronews'in Türkçe yayını durduruldu.

16-09-2019
Yazar Hakkında
Metin Caba

Metin Caba

Belgesel, dizi, sinema, televizyon programlarında çeşitli görevler alan Metin Caba, uzun süredir medya sektöründe yer çalışmalar yapıyor. C .. devamı.. mail
Yorumlar