Kanal D, Aşk-ı Memnu'ya sansür mü uyguluyor?

Kanal D, Aşk-ı Memnu'ya sansür mü uyguluyor?
Kanal D'nin efsane dizisi Aşk-ı Memnu, tekrar bölümleriyle ekrana geliyor. Bölümleri izleyen izleyiciler bazı sahnelerin kesildiğini fark etti.

Kanal D, yayındaki diziler her sezon finali arasına girdiğinde Aşk-ı Memnu'nun tekrar bölümlerini ekrana getiriyor. Ancak bu kez karantinayı fırsat bilerek çok sevilen dizinin tekrar bölümlerini yayınlamaya başlamışlardı. Üzerinden yıllar geçmesine karşın hala izlenen dizinin tekrar bölümleriyle ilgili bir sıkıntı izleyicilerin hoşuna gitmedi. Pek çok sahnenin kesildiğine şahit olan izleyiciler bu duruma tepki gösterdi. Behlül ve Bihter arasındaki makul sayılabilecek yakınlaşmalara bile kesilere diziden atıldı.

Aşk-ı Menu'ya uygulanan sansür diziyi izlenemez hale getirdi!

Aşk-ı Memnu dizisinde Behlül ve Bihter'in yasak aşklarını izliyoruz ancak tekrar bölümlerine baktığımızda aşkın en ufak emaresine bile rastlayamıyorsunuz. Öpüşme ve sevişme sahneleri başta olmak üzere bölümlerdeki çoğu an ekrana gelemiyor. İzleyiciler bölümlerdeki yerli yersiz kesintiler nedeniyle anlamsız atlamalar ve hiçbir anlam ifade etmeyen kopuk diyaloglarla karşı karşıya kaldı. 

Sansür ve RTÜK

10 yıl önce rahatlıkla ekrana getirilen sahneler şimdilerde uygun bulunmadığı için kesiliyor. Bölümler yayına verilmeden büyük bir sansür filtresinden geçiyor. Bu durumun başlıca sebebi RTÜK'ün yıllar geçtikçe daha kontrolcü bir yapıya sahip olmaya başlaması. Dizilerdeki en ufak sahnelere bile alakasız cezalar veriliyor. Ceza yemek istemeyen kanallar da Kanal D'nin Aşk-ı Memnu'da yaptığı gibi bölümleri kese kese izlenemez bir hale getiriyor. Televizyondaki bu baskıcı tutum nedeniyle televizyondan internete doğru bir geçiş yaşanıyor. Herhangi bir sansür ile karşılaşmadığımız internet dizileri giderek daha da fazlalaşıyor. Bundan bile rahatsızlık duyan RTÜK, yetki alanı dışında olmasına rağmen internet dizilerini de kontrol etmek istiyor. Dizi severler RTÜK'ün bu tutumundan büyük rahatsızlık duyuyor.

Aşk-ı Memnu dizisi 2008 - 2010 yılları arasında Ay Yapım imzasıyla ekrana geldi. Aşk-ı Memnu dizisinin senaristliğini Hilal Saral, yönetmenliğini Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu yaptı. Oyuncu kadrosunda Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, Selçuk Yöntem, Nebahat Çehre, Zerrin Tekindor, Hazal Kaya, Batuhan Karacakaya, Rana Cabbar, Gülsen Tuncer, Fatma Karanfil, Nur Fettahoğlu, Baran Akbulut, Pelin Ermiş, İlker Kızmaz, Eda Özerkan, Evren Duyal, Recep Aktuğ, Gülizar Irmak, Zerrin Nişancı ve Münir Akça yer aldı. Yayınlandığı dönemde ekranları kasıp kavuran Aşk-ı Memnu dizisi, ilerleyen yıllarda ise özlemle anılan efsane bir dizi haline geldi.

23-05-2020
Yazar Hakkında
Yavuzcan Aksoy

Yavuzcan Aksoy

2013 yılından bu yana çeşitli internet sitelerinde editörlük yapıyor. 2019 yılında Canlı TV için haber makalesi kaleme almaya başladı. Pe .. devamı.. mail
Yorumlar