Melis Kaya Babası Ahmet Kaya’yı anlattı

Melis Kaya Babası Ahmet Kaya’yı anlattı
Melis Kaya "Babam çok yalnız bırakıldı. Bir gün insanların sevgisinden, ilgisinden dolayı sokakta yürüyemezken, ertesi gün aynı sokakta, muhtemelen aynı insanlar size küfrediyorlar

Ölümünün üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen unutulmadı şarkıları, türküleri...Nesillerden nesillere sevilerek dinlendi, klipleri izlendi. Ahmet Kaya’dan bahsediyoruz. Daha 43 yaşındayken vatan hasreti ile hayatını kaybeden Ahmet Kaya’dan. Kızı Melis büyüdü, bugün 37 yaşında.

Melis Kaya babası Ahmet Kaya’yı anlattı

1999 yılında Magazin Gazetecileri Derneği’nde Yılın En İyi Sanatçısı ödülünü alırken yaptığı  “Kürt asıllı olduğum için Kürtçe bir şarkı yapıyorum ve bir de klip çekiyorum. Klibi yayınlayacak yürekli insanların olduğunu da biliyorum” konuşmanın ardından önce salon sonra ülke karışmış tabiri caizse linç edilmişti. Ve soluğu Fransa’da almak zorunda kalmıştı. Kızı Melis evdeki babasını "Özel yaşantısında son derece sevgi dolu ve neşeliydi. Esprili, rahat, sabırlı, özgürlükçü ve şefkatliydi. Asla kuralcı ve katı değildi. Çocukluğuma geri dönüp baktığımda bir babanın bir çocuğun yaşamında kaplaması gereken alana dair kursağımda kalan bir duygu yok ama onu çok özlüyorum..." sözleriyle anlattı.

Kim bu milyonlarca kasetimi alan insanlar?

Ahmet Kaya "Kürtler beni sevmiyor, Türkler beni sevmiyor, solcular beni sevmiyor, sağcılar zaten sevmiyor. Peki benim kasetlerimi alan bu milyonlarca insan kim?” diyor ve devamlı kendini ve hayatı sorguluyordu.

Babam yalnız bırakıldı

İlk defa Artı Gerçek’e röportaj veren Melis Kaya "Babam çok yalnız bırakıldı. Bir gün insanların sevgisinden, ilgisinden dolayı sokakta yürüyemezken, ertesi gün aynı sokakta, muhtemelen aynı insanlar, karşınızda durup 10. Yıl Marşı, İstiklâl Marşı okuyor veya size küfrediyorlar. Bu gaddarlaşmanın yarattığı hayal kırıklığını, yalnızlık duygusunu düşünebiliyor musunuz? Bir insanın hayatı bir gecede nasıl, neden bu kadar değişebilir? Önceki gün herkesin sevgilisiyken, ertesi gün bütün ülkenin nefret objesine dönüştürülmek, üstelik de sadece anadilinde tek bir tane şarkı söylemek istediği için bunu yaşamak Ahmet Kaya gibi birinin taşıması zor bir kötücülüktü. Üstelik bu kötücüllük, bir daha geri dönemesin diye sürgün döneminde de devam etti.” dedi.

Babam kırgın gitti

Ahmet Kaya’nın kızı Melis “Babam Paris sokaklarında kırgın ve yalnızdı. Babamın Paris’te çok sık görüştüğü, değer verdiği, sevdiği dostları vardı. Ama bu, yalnızlığını bitirmeye yetmiyordu. Hayatta kalsaydı, muhtemelen bir gün döner ve hapse girerdi. Maalesef buna vakit olmadı. Ahmet Kaya yaşasaydı belki bugün de sürgünde, hapiste olabilirdi. O yüzden Ahmet Kaya’nın ne yaşadığını, neden yaşadığını, ona neden bunların yaşatıldığını tekrar tekrar hatırlamalıyız..." diyerek babasının çilesini bir nebze anlatmaya çalıştı.

03-04-2023
Yazar Hakkında
Yorumlar