Mert Fırat Türk dizilerinin yayınlandığı 120 ülkeye yardım çağrısı yaptı

Mert Fırat Türk dizilerinin yayınlandığı 120 ülkeye yardım çağrısı yaptı
Türk dizileri 120’den fazla ülkede izleniyor.Bu avantaj sağlayabilir.Çünkü dünya bizim kültürümüzü biliyor. Dünyanın dört bir yanındaki sanatçı arkadaşlarımıza ihtiyacımız var

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Türkiye iyi niyet elçisi olan ünlü oyuncu Mert Fırat, Amerika Birleşik Devletleri’nin sinema ve eğlence haber sitesi Variety ’e röportaj verdi. Fırat ihtiyaç sahiplerini de bir araya getiren bir web sitesi olan “İhtiyaç Haritası”nında kurucu ortaklarından.

Mert Fırat Türk dizilerinin yayınlandığı 120 ülkeye yardım çağrısı yaptı

Mert Fırat’ın ropörtajlarından bir kısmı şöyle;

Şu an neredesin?

Şuan depremden en fazla etkilenen Antakya’dayım. Durum korkunç.Çünkü binlerce ev yıkıldı ve bölgede 7 bin kişi hayatını kaybetti.

Enkazın altında hala insanlar var mı?

Evet. Teyzem ve eşi altı katlı bir binanın birinci katındaydı ve kaçamadılar. Onlara ulaşmak için çaluşmalarımız sürüyor. Pek umudum yok. Üst kattakiler daha şanslı.

Yardım çalışmaları nasıl?

Sistemi tekrar çalışır hale getirmeye çalışıyoruz. İnsanları doyurmak için yeni çözümler buluyor, karavan mutfakları kuruyor, insanlara ulaşmaya çalışıyoruz.Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman en çok etkilenen üç il. Kurtarma ekipleri iş başında, dünyanın farklı ülkelerinden geliyorlar.

En kritik sorunlar nedir?

En büyük sorunlar su, gaz, elektrik ve internet eksikliği. Benzin istasyonları yıkıldı. Elektrik için gaz taşımak için tankerler kullanılıyor ve jeneratörler var. Ve yemek bir sorun. Tüm market ve restoranlar kapalı. Kamp kurmak için yer bulmak önemli çünkü birçok insanın evi yok.Binlerce ev yıkıldı, insanlar dışarıda uyuyor. Yani çadırlara, battaniyeye ihtiyacımız var. Karavan kampları da kurmaya çalışıyoruz. “Bir kira bir yuva” diye bir kampanya başlattık. Kampanya, deprem sonrası evini kaybedenlerle kira desteği vermek veya boş evlerini kullanıma açmak isteyenleri buluşturuyor. İnsanları en çok etkilenen şehirlerden alıp başka yerlerde konaklama sağlamaya çalışıyoruz. Antakya’da nüfusun yaklaşık %30’u şehri terk etti.

Türk film ve TV sektöründen ne kadar destek alıyorsunuz?

Oyuncular, sanatçılar, yazarlar ve yapımcılar hayır işlerini desteklemek için çalışmayı bıraktı. Üreticiler mutfaklı karavanlarını gönderdi. Tiyatrolar kapandı.

Uluslar arası film ve TV sektörü yardımcı olmak için ne yapabilir?

Desteğe ihtiyacımız var. Birkaç ay önce Ukrayna için kampanya yürütüyorduk. Şimdi Ukrayna bizim için kampanya yürütüyor. Sanatçılar, duyarlı insanlar bizi destekliyor. Türk dizileri 120’den fazla ülkede izleniyor. Ve bu bize ekstra avantaj sağlayabilir.Çünkü dünya bizim kültürümüzü biliyor. Dünyanın dört bir yanındaki oyuncu ve sanatçı arkadaşlarımıza ihtiyacımız var.

10-02-2023
Yazar Hakkında
Yorumlar