Reyting ne demektir? Rating oranları nasıl hesaplanır?

Reyting ne demektir? Rating oranları nasıl hesaplanır?
Televizyon terimlerinden biri olan reyting, yapımların ne kadar izlendiğini gösteren rakamsal bir değerdir. Reyting nedir, reyting ölçümü nasıl yapılır?

Reyting televizyon yöneticileri için kilit rol oynayan bir göstergedir. Ekranlarda haftalık veya günlük yayınlanan dizi, ve programların zaman zaman erken finallerine tanıklık ederiz. Bu yapımların erken final yapmalarının tek nedeni reyting sonuçlarıdır. Reyting hangi programın ne kadar izlendiğini ortaya koyan rakamsal değerdir. Bu ölçüm televizyonlara takılan cihazlar ile gerçekleşir. Bu cihazın hangi televizyona ve nerede takıldığını gizli tutulur.

Reyting oranları nasıl hesaplanır?

Reyting oranları televizyona bağlanan peoplemeter denilen cihazlarla belirlenir. Bu cihaz takip edilen programın saatini ve o saatte izlenme oranlarını hesaplar. Tüm televizyon programlarına yüzdeli puan verir. Bu puanlamaya göre sıralama yapar. Total olarak verilen puanlarda tüm deneklerin değerlendirmesi göz önünde bulundurulur. Sıralama sonucunda en yüksek çıkan program reyting değeri en yüksek program olarak açıklanır.

Reyting denekleri nasıl seçiliyor?

Reyting deneklerini seçerken şirketlerin başvuruları göz önüne alınır. Denekler evlerinde televizyonu açtığında cihaz kayıt işlemine başlar. İzlenen kanal ve programların reytingleri artmaya başlar. Denekler bu işlemi para karşılığında yapmaz. Genelde deneklere bu iş için hediyeler verilir. Hediyeler genelde alt düzey sosyo-ekonomik düzeyi düşük ailelerden seçilir ve aile ekonomisine katkı sağlayacak, tost makinesi ve meyve sıkacağı gibi hediyeler verilir.

TV İzleme Oranları: Reyting Reklam verenin amacı her zaman ürününü geniş kitlelere tanıtmaktır. Reklam veren kişiler reklam vereceği kanalı seçerken reyting değerlerine göre seçerler. Herkesin izlediği güçlü televizyon kanallarında reklamlarını yayınlatmak isterler. Reyting değeri yüksek kanalların reklam bedelleri de reyting değeri düşük kanallara göre pahalıdır. Televizyonlar reklam gelirlerini arttırabilmek için reyting değerlerine önem verirler. Bu yüzden kaliteli program, diziler yaparak reyting değerlerini yükseltmek isterler. Televizyon dünyasının ayakta kalması, giderlerini karşılaması için reyting değerleri önem taşır. Bu yüzden reyting değerini yükseltecek şekilde yayın ilkelerini gerçekleştirmeye çalışırlar.

15-11-2018
Yazar Hakkında
Yorumlar
Etiketler