Televizyonun Evrimi
Bugün dünya genelinde milyonlarca evde televizyon var. En yaygın kullanılan cihaz televizyondur. Bundan 100 yıl önce televizyonun ne olduğunu kimse bilmiyordu. 1950 yıllarında ABD ülkesinde birkaç evde televizyon bulunuyordu. Şimdi ise her evde mutlaka en az 1 televizyon var. Televizyon evrimi çocuk uzun bir hikâyedir.
Televizyon kelimesi ilk kez 1900 yılların başında Paris’te düzenlenen World Fair’de gerçekleşti. Bu ifadeyi ilk kullanan kişi Costantin Perskyi’dir. 1884 yılında Paul Nipkow tarafından geliştirilen 18 çizgi çözünürlüğünde görüntü oluşturabilen katot tüpleri bilinen televizyonların temelini oluşturur. Boris Rrosing adlı mühendis Nipkow’un disk tasarımını katot ışın tüpleri ile bir araya getirerek ilk mekanik televizyonu 1906 yılında icat etti. Bir yıl sonra birbiriyle ayrı çalışan Boris Rosing ile Cambell Swinton mekanik yerine elektronik görüntü iletimi üzerinde çalıştı. 1923 yılına gelindiğinde Vladimir Zworkin, Campbell Swinton'un fikirlerinden istifade ederek ikonoskop adını verdiği televizyon kamera tüpünün patentini aldı. 1 yıl sonra John Baird, Nipkow’un diskini temel alan sistemi hareketli görüntü aktarımına taşıdı. Aynı yıllarda Zworkin de renkli televizyonların patentini aldı.
1926 yılında John Baird 30 çizgi çözünürlüğüne ve saniyede 5 kare hızına sahip sistemi icat etti. 1927 yılında Philo Franswort adlı mühendis elektronik televizyon sisteminin patentini aldı. 1929 yılında Zworking kineskop olarak adlandırdığı cihazla görüntü alıp görüntü yayan sistemi geliştirdi. Renkli televizyonlar 1938 yılında yapıldı. Yaygın olarak kullanılması ise 1950 yıllarına dayanır. ABD ülkesinde NBC kanalı ilk yayını 1954 yılında yaptı. Aynı yıl çıkan Westinghouse ise halkın kullanımına sunulan ilk NTSC televizyon olma unvanına sahip oldu.
Televizyonlarda kullanılan uzaktan kumandayı ilk kullanılan cihaz Zenith tarafından 1950 yılında geliştirildi. Lazy Bones isimli cihaz bir kabloyla televizyona bağlandı. 1950 yılında Eugne Polley’in yaptığı Flashmatic ilk kablosuz kumanda olma özelliğine sahipti. Kumandalar da zaman içinde televizyonlar gibi ciddi değişimlere uğradı. Sadece kanal değiştirmeye ve ses açmaya yarayan kumandalar gün geçtikçe özellik ve fonksiyon açısından zenginleşti. CTR adıyla bilinen tüplü televizyonlar uzun süre televizyon piyasasında yer aldı. Bu televizyonların ekran boyutları çok büyük değildi. Ortalama ekran boyutu 27 inç civarıydı. Mühendisler bu sorunu çözmek için RPTV denilen cihazları ortadan kaldırdı. Bu cihazlar aslında projektörle televizyon arasında bir şeydi.
200 yıllarında CRT teknolojisi yerini LCP plazmaya bıraktı. Düz ekrana sahip televizyonların görüntü kalitesi çocuk yüksekti. Büyük ekranları daha ince bir şekilde tasarladılar. LCD televizyonlar 2007 yılında CRT Pazar payını geride bıraktı. Plazmaların ortadan kalkması ile LCD televizyonlar yaygın hale geldi. LED arka ışık teknolojisi ile televizyonlar LED TV özelliğine kavuştu. Daha sonra OLED televizyon teknolojisi karşımıza çıktı.
14-11-2018 Yazar Hakkında