RTÜK, RTÜK olalı böyle ceza yağdırmadı!

RTÜK, RTÜK olalı böyle ceza yağdırmadı!
RTÜK, kurulduğu 1994’ten bu yana ilk defa bu kadar çok kanala birden ceza yağdırdı. RTÜK bu davranışıyla izleyicilere “Neler oluyor?” dedirtti

Televizyon ve radyo programlarını denetleyen RTÜK, RTÜK olalı böyle ceza yağdırmadı. Genellikle uyarı cezası veren RTÜK, kurulduğu 1994’ten bu yana ilk defa bu kadar çok kanala birden ceza yağdırdı. RTÜK bu davranışıyla izleyicilere “Neler oluyor?” dedirtti. 6112 sayılı Kanun'un 8. Maddesine göre ceza yağdıran RTÜK, hangi kanallara hangi cezayı verdi? Şimdi detaylar

RTÜK, RTÜK olalı böyle ceza yağdırmadı!

Her şey Elazığ depreminden sonra oldu. Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki deprem 24 Ocak Cuma akşam saatlerinde meydana geldi. Depremde 41 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi yaralandı ve birçok bina hasar gördü. Buraya kadar sıradışı bir gelişme yok. Ancak ne olduysa bundan sonra oldu. Görevi radyo ve televizyonları denetlemek olan RTÜK, deprem sonrası oluşan ortamdan dolayı haberlerin sunuluş tarzından rahatsız oldu ve 5 kanala birden ceza yağdırdı.

İlk ceza Fox Tv’ye!

Muhalif yayınlarıyla bilinen Fox Tv özellikle Haber Bülteni'ni sunan Fatih Portakal nedeniyle birkaç kez uyarı almıştı. Bu defaki ceza Fatih Portakal’ın haber bülteninde sarf ettiği sözler oldu. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj arama faaliyetleri hakkında haber yapan Fatih Portakal’ın haber bülteninde 'Türkiye'yi sömürgeci ilan ettiği' iddia ediliyordu. Bu iddiayı görüşen RTÜK, Portakal'a 6112 sayılı Kanun'un 8. Maddesine göre idari para cezası verdi. Canlitv olarak Portakal’ın ihlal ettiği söylenilen 6112 sayılı Kanun’un 8 Maddesini aynen yayınlıyoruz. "Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır…"

RTÜK tarihinde bir ilk: Çoklu ceza!

Toplantıda sadece Fox Tv’nin kanunu ihlali görüşülmedi. 24 Ocak’ta meydana gelen Erzincan Depremini haberleştiren bazı kanalların taraflı yayınları da görüşüldü. RTÜK ilk önce KRT’den Serdar Akinan'ın, arama kurtarma faaliyetlerinin Türkiye Cumhurbaşkanı’nın deprem bölgesini ziyareti sebebiyle ertelendiği iddiasını değerlendirdi. İnceleme yapıldı ve ilgili Kanun'un  "…soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz…" hükmünü ihlal eden KRT’ye para cezası verildi. Üst Kurul, Elazığ depreminden dolayı KRT'de yayınlanan yorumların halkı sorumlu yayıncılık anlayışıyla bilgilendirmediğini, tek amacın izleyicilerde korku, panik, endişe ve karamsarlık duyguları oluşturacak nitelikte olduğuna kanaat getirdi ve KRT’ye para cezası uyguladı.

Depremle ilgili tam 8 farklı soruşturma!

Önce Fox Tv ardından da KRT’ye para cezası kesen ve hızını alamayan RTÜK, Elazığ depremi yayınlarını değerlendirdi. İzleme uzmanlarının deprem yayınlarına ilişkin raporlarını görüşen uzmanlar deprem sonrası bazı yayınların “İzleyicilerde korku ve panik oluşturacak nitelikte olduğuna hükmederek 5 kanalı daha cezalandırdı.

Ceviz kabuğunu dolduran ceza!

Muhalif görüşleriyle tanınan Halk TV de cezadan nasibini aldı. Kanalda yayınlanan efsane muhalif program 'Ceviz Kabuğu' programında sarf edilen ifadelerin deprem hakkında halkta korku ve panik oluşturacak nitelikte olduğuna hükmedildi. Halk TV’ye para cezası müeyyidesi uygulanmasına karar verildi.

Cezalar bitmek bilmedi

RTÜK ayrıca deprem yayınları nedeniyle Tele 1, TV 5 ve Habertürk'e de idari para cezası yaptırımı uyguladı. Cezalar hep aynı hükme dayandırıldı. "Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır…"

07-02-2020
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar