Yurtdışına en çok ihraç edilen 10 Türk dizisi!

Yurtdışına en çok ihrac edilen 10 Türk dizisi!
Dünyanın en çok dizi ihracatını hangi ülke yapıyor? Yurtdışına en çok hangi Türk dizileri ihraç ediliyor? İşte Türk dizilerinin ihraç karnesi...

Dizi sektöründe en çok diğer ülkelere dizi ihracatı yapan ülkenin ABD olduğunu biliniyor. Peki Türkiye bu listede kaçıncı sırada yer alıyor? En çok hangi diziler diğer ülkelere ihraç ediliyor? Milliyet yazarı Sina Koloğlu, bu haftaki yazısında Prensario isimli Amerikan Dergisi’nin internet sitesinde yayınlandığı Türk dizileriyle ilgili araştırma yazısını okurlarıyla paylaştı. Kaynak, Türk dizilerinin dünya satış listelerinde ABD’den sonra ikinci sırada geldiğini doğruluyor. 2018 yılında, 35 Türk dizi projesi, 44 ile 159 ülke aralığında satılıyor. Ve dünya pazarında büyük başarılar elde eden bazı Türk dizilerinin Türkiye’de Dünya’da gördüğü ilgiyi göremediğini görebiliyoruz. Konuyu fazla uzatmadan Prensario Dergisi’nin araştırmasına göre yurt dışına en çok satılan ilk 10 yerli diziyi sizinle paylaşalım.

TÜRKİYE’DE İZLENMEDİ, YURT DIŞI SATIŞINDA İLK 10’DA!

2010-2012 yılları arasında Kanal D ekranlarında yayınlanan, dönemin popüler dizisi ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’ listenin bir numarasında. Başarılı dizi tam 149 ülkede hala yayınlanmakta. İkinci sırada 142 ülke ile ATV’nin fenomen dizisi ‘Kara Para Aşk, üçüncü sırada Türkiye’de beklenen ilgiyi görmemiş sadece bir sezon yayınlanan 111 ülkeye satılan ‘20’ dakika’ dizisi yer alıyor. Dördüncü sırada 104 ülkeye satışı yapılan ‘Sıla’ dizisi, beşinci sırada 100 ülkeye satışı yapılmış ‘Ezel’ dizisi yer aldı.

Sonraki beşli ise şu dizilerden oluşmakta; 89 ülkeye satışı yapılan ‘Unutulmaz’ dizisi altıncı, 88 ülkeye satışı yapılan Star TV ekranlarında yayınlanmış reyting rekorları kıran dizi ‘‘Muhteşem Yüzyıl’ yedinci, 88 ülkeye satışı yapılmış ‘Gönülçelen’ dizisi sekizinci, 83 ülkeye satışı yapılmış ‘Asla Vazgeçmem’ dokuzuncu, ‘Gümüş’ ve ‘Kayıp’ 80 ülkeye satılarak onuncu sırada yer aldılar.

Bilindiği üzere; Gümüş dizisi yurtdışına ilk satılan Türk dizileri arasında yer almaktadır. Kayıp dizisi ise Türkiye’de beklenen reyting oranlarına ulaşamadığı için ilk sezonun ardından yayından kaldırılmıştı.

HANGİ KANAL KAÇ DİZİ YURTDIŞINA SATTI?

Yukarıda verdiğimiz listeye göre en çok yurtdışına dizi ihraç eden kanal 4 dizi ile ATV olurken, Kanal D ve Show TV üç dizi, Star TV ise iki dizi ihraç etti.

20-10-2018
Yazar Hakkında
Yorumlar