Zerda dizisinin çekildiği konak depremde yıkıldı

Zerda dizisinin çekildiği konak depremde yıkıldı
Kahramanmaraş merkezli yaşanılan büyük depremde pek çok tarihi yapı da yerle bir oldu. Bu yapılardan biri de tarihi Hurşit Paşa Konağı.

Ülkemizde 6 Şubat 2023 gecesi yaşanan ve Kahramanmaraş merkezli olarak kayıtlara geçen iki büyük deprem sonrası on binlerce insan hayata veda ederken yine on binlerce insan yaralandı ve evsiz kaldı. Bölgede 10 ili etkileyen ve son zamanların en büyük felaketi olarak kayıtlara geçen deprem sırasında ne yazık ki pek çok kültürel varlıkta yıkıldı. Anadolu’da yapılan ilk camii, yüzlerce yıllık kaleler ve bazı tarihi binalarda yıkılan yerler arasında yer aldı. 2002- 2004 yılları arasında Atv ekranlarında yayınlanan ve reyting rekorları kıran başarılı dizi Zerda’nın çekildiği ana mekan olan ve Gaziantep’in Nurdağı ilçesi Sakçagözü beldesinde bulunan tarihi Hurşit Ağa Konağı da ne yazık ki depremde yıkılan yerler arasında yer aldı. Zerda dizisi ile meşhur olan ve tüm Türkiye’nin yakından bildiği mekanın yıkılması oldukça üzüntü yarattı.

Zerda Konağı (Hurşit Ağa Konağı) Yıkıldı

2002 – 2004 yılları arasında Atv ekranlarında yayınlanan ve Yavuz Bingöl, Ece Uslu ve Halit Ergenç’in başrol oynadığı Zerda dizisinin ana mekanı olan Hurşit Ağa Konağı depremde yıkılan tarihi varlıklar arasında yer aldı. Sadece değil aynı zamanda pek çok başka yapıma da ev sahipliği yapan Hurşit Ağa Konağı 3 ayrı bölümden oluşuyordu. Yaşanılan depremde iki bölümü tamamen yıkılan konağın kalan bir bölümü ise ağır hasar aldı. Tarihi mekandan geriye taş yığını kalırken özellikle Zerda’yı seyreden kitle konağın yıkılmasına oldukça üzüldü. 1900’lü yılların başında inşa edilen konak özellikle kurtuluş savaşı sırasında tarihi bir rol üstlendi. Günümüzde dizi ve filmler için mekan olan tarihi konağın restore edilmesinin ise imkansız olduğu öğrenildi.

Hurşit Paşa Konağı

1900’lü yılların başında inşa edilen tarihi Hurşit Paşa Konağı 3 bölümden oluşan ve taş işçiliği ile dikkatleri çekmektedir. Sit alanı içinde yer alan konak kurtuluş savaşı döneminde 250 atlı sipahiye ev sahipliği yaparak büyük yararlılık sağlamıştır. Daha sonra nesiller boyunca Hurşit Ağa ailesinde kalan konak zaman zaman tadilat görmüştür. Konağın mirasçılarından Mehmet Topal Eren yaptığı açıklamada “Hurşit Ağa Konağı daha önce Zerda dizisi ile ün kazanmıştı. Zerda dizisinden sonra bir yangın yaşanmıştı. O dönem belediye başkanları da gelmişti ve yangın sonrası onarılacağını söylemişti. Fakat deprem sonrası tamamen yerle bir oldu. Tekrardan onarılabilecek duruma gelmedi. Üzgünüz ailemizin soyu bu konaktan geliyor. Konağı bu halde görmek çok üzücü bir durum” ifadelerini kullandı.

04-03-2023
Yazar Hakkında
Yasemin Nisa

Yasemin Nisa

1983 yılında İstanbul'da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. 2010 yılında Anadolu universitesi iktisadi ve ida .. devamı.. mail
Yorumlar