17 Yıllık Dava Sona Erdi! Sezen Aksu’ya Tazminat Şoku!

17 Yıllık Dava Sona Erdi! Sezen Aksu’ya Tazminat Şoku!
17 yıl önce açılan dava sona erdi. Yiannis Karalis tarafından Sezen Aksu ve Meral Okay’a ‘Adı Bende Saklı’ adlı şarkıdan dolayı açılan dava karara bağlandı. İşte detaylar!

Sanatçı Sezen Aksu birbirinden güzel birçok şarkısıyla Türk halkının gönlünde taht kurmuş büyük bir sanatçı olarak her daim anılmaktadır. Yaptı şarkılar aradan yıllar geçmesine rağmen hala ilk günkü gibi dinlenmekte ve her kesim dinleyiciden de tam not almaktadır. Hemen herkesin belleğinde en az bir Sezen Aksu şarkısı bulunmaktadır. Bu şarkılardan biri de herkesin severek dinlediği “adı bende saklı” adlı parçadır hiç şüphesiz. Ancak bu şarkıyla ilgili olarak tam 17 yıl önce Yunan besteci Yiannis Karalis tarafından açılan dava sonuçlandı ve Sezen Aksu ve beraberinde dava açılan kişiler tazminat ödemeye mahkum edildi. İşte haberin detayları!

Neler Olmuştu?

Sezen Aksu’nun Adı Bende Saklı adlı parçası için tam 17 yıl önce açılan dava sona erdi. Yunan besteci Yiannis Karalis tarafından ‘Eclipse’ adlı eserini izinsiz kullandıkları iddia edilen Sezen Aksu ve Merhum Meral Okay’ın da aralarında bulunduğu üç davalıya açılan dava karara bağlandı. Kararda davalıların Yiannis Karalis’e 10 bin Euro maddi ve 15 bin Euro manevi tazminatı 17 yıllık birikmiş faiziyle ödemelerine karar verildi. Bilindiği gibi Yunan besteci Yiannis Karalis, 2003 yılında Fikri ve sınai Haklar Mahkemesi’ne başvurarak sezen Aksu’nun da aralarında bulundu 6 kişiye ‘Eclipse’ adlı eserini ‘adı bende saklı’ adlı parçada izinsiz kullandıkları iddiasıyla dava açmıştı. 17 yıl aranın ardından dava sonuçlandı ve davalılar tazminat ödemeye mahkum edildi. Dava dilekçesinde Yiannis Karalis ‘Eclipse’ adlı şarkının tüm haklarına sahip olduğunu ve eserinin izinsiz olarak kullanıldığını iddia ederek Sanatçı Sezen Aksu, Besteci Meral Okay, Raks Müzik Prodüksiyon şirketi, Müzikotek Organizasyon şirketi, Universal Müzik Şirketi ve Raks Müzik yapım şirketinden 60 bin Euro maddi, 900 bin Euro manevi tazminat talep etmişti.

17 Yıl Sonra Karar Verildi!

Yiannis Karalis tarafından 17 yıl önce açılan dava daha önce karar balanmış ancak itiraz üzerine Yargıtay da görülmeye başlanmıştı. Sonunda verilen kararda mahkeme davalıları 10 bin Euro maddi, 15 bin Euro manevi tazminatının 17 yıllık biriken faiziyle birlikte ödenmesine karar verildi. Mahkeme 6 davalı arasında yer alan ve 8 yıl önce hayatını kaybeden senarist Meral Okay ile mirasçısı ile Müzikotek Müzik şirketine açılan davayı ise daha önce ret kararı verildiği için karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Böylece 17 yıllık dava sonuçlanmış oldu.

05-05-2020
Yazar Hakkında
Emir Mete

Emir Mete

1984 yılında Sivas’ın uzak bir köyünde her türlü moderniteden ve karmaşadan uzak bir şekilde dünyaya geldi. Çocukluğunu doya doya olmasa .. devamı.. mail
Yorumlar