Dünbüllü Kavuğu Sahibini Arıyor!

Dünbüllü Kavuğu Sahibini Arıyor!
Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en büyük nişanelerinden İsmail Dünbüllü Kavuğu Sahibini arıyor. Halen Rasim Öztekin’de bulunan Kavuk kime devredilecek? İşte cevabı!

Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en büyük nişanelerinden biri olarak kabul edilen ve nesilden nesle devredilerek günümüze kadar gelen Dünbüllü Kavuğu geleneği her ne kadar eskisi kadar önemsenmese de hala tiyatronun ve tiyatrocuların gözünde en büyük mertebe. Her ne kadar kavuk geleneği İsmail Dünbüllü ile anılıyor olsa da aslında çıkışı Tiyatronun ustalarından Kel Hasan’a kadar uzanıyor. Kavuğunu öğrencisi İsmail Dünbüllü’ye devreden Kel Hasan’dan sonra bu gelenek Dünbüllü kabuğu olarak adlandırılmaya başlandı. İsmail Dünbüllü’den sonra kavuk sırayla tiyatronun ustalarına devredilerek günümüze kadar geldi ve günümüzde kavuk tiyatronun usta isimlerinden Rasim Öztekin’e kadar geldi. Halen Rasim Öztekin’de bulunan kavuk bu günlerde yeni sahibini arıyor.

Dünbüllü Kavuğu Kime Gidecek?

Tiyatronun en büyük nişanelerinden olan Dünbüllü Kavuğu nesilden nesle süren bir geleneğin ardından son olarak usta tiyatrocu Ferhan Şensoy tarafından Rasim Öztekin’e devredilmişti. Rasim Öztekin kavukla ilgili olarak daha önce verdiği bir röportajda “Kavuğu çok çabuk devretmek isterim ki bu gelenek sürsün. Buna layık olana çabuk devrettiğim sürece bu gelenek sürecektir. Bu geleneğin sürmesi, daha önce bu kavuğu kazananlar için de iyi bir şey. Benden sonra bittiği zaman bu geleneğin bir anlamı kalmayacak çünkü. Kavuk müzeye gittiği zaman hiçbir anlamı kalmayacak. Dolayısıyla bu geleneğin sürmesi lazım” açıklamasını yapmıştı.

Nesilden Nesle Sürüyor, Sahibini Arıyor!

Geleneksel Türk Tiyatrosunun en büyük nişanesi İsmail Dünbüllü Kavuğu ilk olarak Kel Hasan’dan İsmail Dünbüllü’ye, ondan Münir Özkul’a, daha sonra Ferhan Şensoy’a ve son olarak da günümüzde Rasim Öztekin’e kadar geldi. Rasim Öztekin katıldığı bir televizyon programında kavukla ilgili olarak “Onur verici bir şey ama buruklu var bende. Kavuğu aldım ama kalbimdeki rahatsızlığımdan dolayı, doktorlar canlı performansı yasakladı bana. Sinema veya dizi değil canlı performans aritmiyi tetikleyen bir şey. Herkes iyi niyetli değil, “kavuğu aldın madem niye oynamıyorsun” diyorlar. Orta oyuncularda “şahları da vururlar” için Ferhan da teklif etti ama oynayamıyorum, sağlığım el vermiyor, hatta oyunu izlemeye bile gidemeyebilirim. Bu nedenledir ki kavuğu bu sene genç bir arkadaşa devredeceğim. İsimler var, yakın zamanda olacak” ifadelerini kullandı. Bu açıklamanın ardından Geleneksel Tiyatro’nun nişanesi olarak kabul edilen Kavuğun kime devredileceği ise merak konusu oldu.

27-04-2020
Yazar Hakkında
Emir Mete

Emir Mete

1984 yılında Sivas’ın uzak bir köyünde her türlü moderniteden ve karmaşadan uzak bir şekilde dünyaya geldi. Çocukluğunu doya doya olmasa .. devamı.. mail
Yorumlar