Nostalji diziler ekrana döndü, oyuncular telif hakları için ayaklandı!

Nostalji diziler ekrana döndü, oyuncular telif hakları için ayaklandı!
Nostalji diziler ekrana döndü dönmesine ama bu sefer de oyuncular telif hakları için ayaklandı. Haklı bir isyanı başlatan bu durum karşısında kanalların tavrı merak ediliyor.

Ferhunde hanımlar, Doktorlar, Kuzey Güney ve diğerleri. Bir döneme damga vurmuş diziler Nostalji Kuşağı adıyla tekrar ekranlara döndü. Çok da iyi oldu. Ancak hiç bitmeyen bir tartışma tekrar alevlendi. Nostalji diziler ekrana döndü dönmesine ama bu sefer de oyuncular telif hakları için ayaklandı. Haklı bir isyanı başlatan bu durum karşısında kanalların tavrı merak ediliyor. Şimdi detaylar

Nostalji diziler ekrana döndü, oyuncular telif hakları için ayaklandı!

Koronavirüs salgını her şeyi alt üst etti. Öyle ki dizi çekimleri durdu, sonra diziler birbiri ardına final kararı aldı. Hal böyle olunca kanallar çareyi arşivdeki eski dizileri ekrana getirmekle buldu. Çok da güzel oldu. Doğrusu o eski tatları özlemiştik. Lakin eskimeyen o tartışma yeninden gündeme geldi. Yılan hikayesine dönen telif hakları bir kez daha kendini hatırlattı.

Sadaka değil haklarını istiyorlar

“Eğer telif haklarım ödenseydi Yeşilçam’ın en zengin oyuncusu ben olurdum” bu söz filmleri defalarca izlenmesine rağmen 36 filminden bir kuruş alamayan rahmetli Kemal Sunal’a ait. Filmleri 50 yıldır hemen her gün yayınlanmasına rağmen bir kuruş alamayan Kemal Sunal bu konuda en çarpıcı örnek. Maalesef yüzlerce Yeşilçam emektarı 1995 yılından önceki filmleri için hala bir kuruş telif hakkı alamıyor.

Kanallara özel bir çağrı!

Evde kaldığımız korona sürecinde yeni diziler çekilemeyince televizyon eski dizileri ekranlarda boy göstermeye başladı. TRT1 nostalji kuşağı altında Ferhunde Hanımlar, Yedi Numara, Uğurlugiller, Perihan Abla ve Gülşen Abi gibi unutulmaz dizileri yayınlıyor. Bunu gören diğer kanalar da sıraya girdi. Kanal D ekranlarında Kuzey Güney, Aşk-ı Memnu ve Beyaz Show, Star Tv ekranlarında Anne ve İşler Güçler’i yayınlarken Atv ise Kardeş Payı,AvrupaYakası, Fox Tv Şevkat Yerimdar, teve2 ise Doktorlar dizisiyle nostalji kuşağına katkıda bulunuyor. Diziseverler olarak nostaljiye doyacağız ama bu dizilewr için emek vermiş oyuncualrı da unutmamak gerekiyor. İşte Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY), 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü münasebetiyle tam da bu konuda kanayan bir yaraya parmak bastı.

Filmler eski ama reklam geliri yeni!

Televizyon kanallarının bu eski eserler üzerinden de reklam geliri elde ettiğini belirten Sinema Oyuncuları Meslek Birliği telif hakkı sahiplerinin de teliflerinin ödenmesi çağrısında bulundu. Sesleri duyulmayan oyuncular adına çağrıda bulunan Sinema Oyuncuları Meslek Birliği'nin açıklamasına katılıyor ve o çağrıyı canlıtv olarak aynen yayınlıyoruz.

27-04-2020
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar