RTÜK'ten Çukur ve Yasak Elma'ya ceza yağdı

RTÜK'ten Çukur ve Yasak Elma'ya ceza yağdı
RTÜK, Show Tv'de yayınlanan Çukur dizisine ve Fox Tv'de yayınlanan Yasak Elma dizisine kuralları ihlal ettikleri gerekçesiyle ceza verdi. RTÜK'ten Çukur ve Yasak Elma'ya şok ceza!

Ekranların sevilen dizileri Çukur ve Yasak Elma'ya gelen şikayetler üzerine ceza verildi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Çukur dizisine "alkollü içkileri özendirici sahneleri"  sebebiyle, Yasak Elma dizisine de "aile kurumunu hiçe sayan bazı sahneler" sebebiyle ceza yağdırdı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun son toplantısında gelen şikayetlerin yoğunluğu sebebiyle gündeme alınan dizi filmler görüşüldü. Dizilerle ilgili RTÜK uzmanlarının hazırladığı raporlar incelendi. Bu görüşmler sonucunda Fox Tv ve Show Tv'nin fenomen yapımlarından olan Çukur ve Yasak Elma dizilerine ceza verildi.

Çukur dizisine bu kez 'alkol' cezası

Daha önce de birçok kez RTÜK'e takılan ve ceza alan ve Show Tv'nin özellikle gençler tarafından ilgiyle takip edilen dizisi Çukur'a RTÜK 8. kez ceza verdi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun yaptığı son toplantıda gündeme alınan Çukur dizisi bu kez şiddet içerikleri sebebiyle değil, "alkol kullanımını özendirici" sahneleriyle ceza aldı. RTÜK tarafından Çukur'a verilen ceza, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu’nun 6. maddesinde yer alan hükümler kapsamına girdiği gerekçesiyle uygulandı. Bu maddeye göre, "Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemez." Çukur'da yer alan sahnelerin bu maddenin ihlali anlamına geldiğine hükmeden RTÜK Üst Kurulu diziye üst sınırdan para cezası verdi.

Yasak Elma'ya aile cezası

Fox Tv'nin entrikalarla dolu dizisi Yasak Elma da RTÜK Üst Kurulu'nun gündemine alınan bir diğer diziydi. RTÜK'e yapılan yoğun şikayetleri değerlendiren ve hazırlanan raporları inceleyen Üst Kurul, "aile kurumunu hiçe sayan bazı sahneler" sebebiyle Yasak Elma'ya ceza vermeyi kararlaştırdı. RTÜK Üst Kurulu, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. Maddesine atıf yaptığı kararında, "toplumun millî ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle" Yasak Elma’ya idari para cezası verilmesini kararlaştırdı. RTÜK ayrıca, VADİM TV, YASİN TV, NİSA TV, PLUS MUSIC ve KARADENİZ TV gibi bazı televizyon kanallarına da, "kumar oynamayı özendirici yayınları" gerekçesiyle çeşitli cezai müeyyideler uyguladı.

17-02-2020
Yazar Hakkında
Metin Caba

Metin Caba

Belgesel, dizi, sinema, televizyon programlarında çeşitli görevler alan Metin Caba, uzun süredir medya sektöründe yer çalışmalar yapıyor. C .. devamı.. mail
Yorumlar