Sinema Dünyası Şokta! Dünyaca Ünlü Film Şirketi Türkiye'ye Veda Ediyor

Sinema Dünyası Şokta! Dünyaca Ünlü Film Şirketi Türkiye'ye Veda Ediyor
Dünya sinemasının dev şirketlerinden Warner Bros şirketinden şoke eden bir karar geldi. Warner Bros Türkiye’nin 31 Mart tarihi itibariyle kapanacağı öğrenildi.

Sinema dünyasının çok yakından tanıdığı Amerika Birleşik Devletleri merkezli Hollywood’un en ünlü yapım şirketlerinden olan Warner Bros her yıl onlarca filmle pazarı domine ederken dünya sinemasına yeni yeni filmler kazandırmaya da devam ediyor. Milyonlarca dolarlık bir bütçeye hükmeden ve her yönetmen ve her oyuncunun çalışmak istediği şirket ülkemizde 1980’li yılların sonlarına doğru piyasaya girerek film dağıtımcılığına başladı. Aynı zamanda bu tarih ülkemizde yerli sinemanın en kötü olduğu zamanlardan biriydi. Türkiye’de dağıtımcılığa başlayan ve dünyayla birlikte aynı anda birbirinden ünlü filmleri Türkiye sinemalarında da göstermeye başlayan Warner Bros bu yönüyle Türkiye’de sinemanın yeniden canlanmasını ve ilgi görmesini sağladı. Aradan geçen yıllar içinde birbirinden ünlü yapımları dünyayla aynı anda Türkiye’de de yayınlayan şirket şok bir karar alarak Türkiye’ye veda etme kararı aldı.

Warner Bros Türkiye Kapanıyor

1989 yılında Türkiye pazarında film dağıtımcılığına başlayan ve yabancı filmlerin Türkiye’de çok geç yayınlandığı bir dönemde yeni filmleri anında sinemaseverlerin hizmetine sunan Warner Bros Türkiye’den kötü haber geldi. Tehlikeli İlişkiler adlı filmle Türkiye’de dağıtımcılığa başlayan Warner Bros daha sonra peş peşe pek çok popüler filmi vizyona soktu. Bu sayede sinemanın yeniden ilgi görmesine ve seyirci toplamasını sağlayan şirket aynı zamanda yerli sinemayı da destekleyerek bu filmlerin de dağıtımcılığını üstlendi. Ancak aradan geçen yıllar içinde şartların değişmesi ve Warner Bros’un Discovery’yle birleşmesiyle yeniden yapılanmaya giden şirket Türkiye kolunu kapatma kararı aldı. 34 yıllık Türkiye faaliyetini sonlandırmaya karar veren Warner Bros 31 Mart tarihinde faaliyetlerini sonlandırma kararı aldı. Şirket son olarak 17 Mart’ta vizyona girecek Shazam: Tanrıların Öfkesi filmiyle birlikte sinema salonlarına veda edecek. Şirketin filmlerinin dağıtımcılığını ise Türkiye’de TME Films yapmaya başlayacak.

Pek Çok Filmi Türkiye’ye Getirdi

Türkiye’de sinemanın çok kötü olduğu ve yabancı filmlerin dünya ülkelerinin çok sonrasında vizyona girdiği ve yerli filmlerin de izlenmediği bir dönemde Türkiye pazarına giren Warner Bros pek çok filmi dünya ülkeleriyle birlikte Türkiye’de de aynı anda sinemaseverlerin beğenisine sundu. Bu yönüyle sinemayı yeniden hareketlendiren şirket peş peşe Matrix, Harry Potter, Örümcek Adam ve James Bond serileriyle sektörü hareketlendirdi. Ayrıca yerli sinemaya da destek veren şirket Eşkıya, Vizontele, G.O.R.A ve Ayla gibi filmlerle de gişede büyük rakamlara ulaştı. Warner Bros sonrası Türkiye pazarının nasıl şekilleneceği ise şimdiden merak edilmeye başlandı.

05-03-2023
Yazar Hakkında
Emir Mete

Emir Mete

1984 yılında Sivas’ın uzak bir köyünde her türlü moderniteden ve karmaşadan uzak bir şekilde dünyaya geldi. Çocukluğunu doya doya olmasa .. devamı.. mail
Yorumlar
Etiketler