Üç saat sokağa çıkma izni için ünlüler ne dedi?

Üç saat sokağa çıkma izni için ünlüler ne dedi?
Koronavirüs salgını sebebiyle 65 yaş üstü vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma yasağında 3 saatlik nefes izni gelebilir. Bu izinle ilgili 65 yaş üstü ünlüler, bakın neler söyledi?

65 yaş ve üstünde olan korona virüse karşı hassas vatandaşlara, koruma amaçlı sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Bu yasağın yaklaşık 5 haftadan fazla sürmesi sebebiyle hareketsiz kalan birçok yaşlı kişide sağlık problemleri oluşmaya başladı. Kapalı alanda bulunmaktan iyice sıkılan yaşlıların psikolojilerinin de olumsuz etkilendiği gözlemlendi. Artan şikayetler sosyal medyada da çok konuşuldu ve yetkililer harekete geçti.

65 yaş ve üstü için sokağa çıkma yasağının oluşturduğu bu olumsuz durumun önüne geçmek amacıyla 3 saat nefes izni verilmesi gündeme geldi. 65 yaş üstü vatandaşlar bu uygulamanın kendi için faydalı olacağı görüşünü belirttirken, çok sıkıldıkları evlerden dışarı çıkabilecekleri için mutlular. Yaşlıları olumsuz şartlardan bir nebze olsun rahatlatacak uygulama, genel sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde olması planlanıyor. 21 Mart'tan beri evlerinde çıkmayan Orhan Gencebay, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit gibi 65 yaş ünlü sanatçılar da 3 saatlik izin için görüşlerini bildirdi. Milliyet'e konuşan ünlü oyuncular şunları söyledi.

Meşgul olacağım çok şey var

“Bu da geçecek, biz neler atlattık” diyen Orhan Gencebay, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Gerekeni yapmak lazım. Nedir? Evden çıkmayın diyorlar. Çünkü insanlar yakın temasla görüşmezlerse yakın zamanda hallolacak. Bu süreçte hiç sıkılmadım. Bu ne kadar sürer bilemiyoruz. Meşgul olacağım pek çok şey var. Beste yapıyorum, notalarımı yazıyorum. Haberleri takip ediyor ve kitap okuyorum. Sazımı çalıyorum. 45 gündür herhangi bir rahatsızlık yaşamadım. 3 saat dışarı çıkma iznini yetkililer söylüyorsa öyle yapacağız. Çünkü en iyi onlar bilir." Yaptığı açıklamadan 75 yaşında olan olan Orhan Gencebay’ın sokağa çıkma yasağından pek etkilenmediği ve sıkılmadığı anlaşılıyor.

Güzel diziler ve filmler seyirettim

77 yaşında olan Yeşilçam’ın sevilen yüzü Filiz Akın, "Benim sağlığım zaten kırılgan, bağışıklık sistemimi güçlendirmek için gittiğim tedavi yarım kaldı. Bir ara ateşim çıktı, korona testi yapıldı. Sonuç negatif çıktı. Şimdi ateşim yok ama çok öksürüyorum. Neyse ki güzel dizler ve fimler seyrettim ve kitap okudum. Sanatın başka alanlarıyla ilgilendim. Genel olarak yaşla ilgili özel kısıtlama, çok haksız bir psikolojik baskı gibi geliyor. 3saatlik gevşeme biraz nefes aldırır. Güneş ışığı psikolojik ve fiziksel olarak çok gerekli" şeklinde konuştu.

Bir türlü yapamadığım işleri yaptım

Hülya Koçyiğit, karantina günlerini verimli geçirdiğini söylüyor. Koçyiğit, “Sokağa çıkma yasağından önce zaten evde kalmaya başlamıştım. Ertelediğim işeri yaparak, kitap okuyarak, film izleyerek günlerimiz geçiyor. Düşünmeye ayırmak için fazlasıyla vaktimiz oluyor. Alınan tedbirler bizim sağlığımız için. Biraz daha sabretmeliyiz” diyor. Sokağa çıkmaya alışmış yaşlı vatandaşlar çok sıkılsa da 65 yaş üstü sanatçılar hallerinden pek şikayetçi görünmüyorlar.

28-04-2020
Yazar Hakkında
Metin Caba

Metin Caba

Belgesel, dizi, sinema, televizyon programlarında çeşitli görevler alan Metin Caba, uzun süredir medya sektöründe yer çalışmalar yapıyor. C .. devamı.. mail
Yorumlar